Saken er produsert og finansiert av Artsdatabanken - Les mer
Sidensvans.

Sidensvans – gjest fra den russiske taigaen

Ukas art:

Sidensvans har stor appetitt på frukt og bær, og raider rogn og hagebusker på jakt etter disse delikatessene. Om sommeren derimot har den en helt annen diett.

10.1 2015 05:00

Sidensvansene (Bombycilla garrulus) som besøker oss høst og vinter er på næringstrekk sørover og vestover. Hekkeområdene er i barskogbeltet (taigaen) som strekker seg fra det østlige Norge gjennom Sverige, Finland og Russland, og helt til Stillehavskysten.

I Norge hekker sidensvansen i Øst-Finnmark og spredt sørover til de nordlige delene av Hedmark. Arten har for øvrig det vi kaller sirkumpolar utbredelse, og finnes også i barskogbeltet i Nord-Amerika.

Som mange i Norge har observert, så spiser sidensvansen bær og frukt. Dette gjør den imidlertid bare når den er på næringstrekk sørover. I hekkesesongen livnærer den seg på små insekter, hovedsakelig små fluer og mygg, som den fanger i lufta.


Sidensvans.

Sidensvans opptrer «invasjonsartet» i hekkeområdet i Norge, og det er store forskjeller i antall hekkende par fra år til år. Normalt svinger hekkebestanden mellom 1000 og 2000 reproduserende individer.

Sidensvans ble i Norsk rødliste for arter 2010 vurdert til kategorien livskraftig. Sidensvansbestanden kvalifiserer i utgangspunktet til kategorien nær truet, fordi populasjonen i Norge er liten. Den er nedgradert til livskraftig fordi arten er i sterk vekst i Sverige og ser ut til å spre seg vestover.

Her kan du lese alle artiklene i serien Ukas art

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord