Annonse

Bakgrunn: Ukens fugl: Haukugle

Haukugla trosser vinterkulda og velger å overvintre her nord. Da står de først i køen når de beste hekkeplassene skal besettes til våren.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Haukugla er dagaktiv, og på høsten kan den dukke opp nær sagt over alt. Da sitter den ofte synlig i toppen av et tre eller en stolpe. (Foto: Hans Petter Kristoffersen / Skog og landskap)

Artikkelserie: Ukens fugl

Norge har et rikt fugleliv. Noen fugler bor her hele året, andre tilbringer varmere måneder her, mens andre igjen bare stikker innom mer sporadisk.

481 fuglearter er observert her i landet, men bare 253 har slått seg til med bolig og barn.

Vi har bedt Hans Petter Kristoffersen, fugleentusiast og fuglefotograf, om å gi oss en ukentlig dose fuglekunnskap.

Enkelte år, sannsynligvis etter år med god produksjon av unger, får vi nærmest en invasjon av haukugler (Surnia ulula). Nå ser det ut til at vi er inne i et slikt år for andre året på rad.

For tiden blir det rapportert haukugler mange steder, og sjøl observerte jeg ei i Mosvik i Nord-Trøndelag sist helg.

Haukugla er dagaktiv, og på høsten kan den dukke opp nær sagt over alt. Da sitter den ofte synlig i toppen av et tre eller en stolpe.

De fleste ugleartene i Norge, med unntak av jordugle, er såkalte stand- og streiffugler, det vil si at de ikke trekker til sydlige breddegrader om vinteren. Dette betyr imidlertid ikke at de holder seg i ro der de er født og oppvokst.

Haukugla er en slik art som hekker sirkumpolart i nordlige strøk, det vil si at den er utbredt i et smalt belte rundt hele kloden.

På høsten og vinteren kan haukugla streife over store områder. Ei ugle som er født i Russland kan for eksempel finne det for godt å slå seg ned her på Ås for noen uker på høsten og vinteren hvis den finner en plass med gode utsikter for mat. Maten består først og fremst av mus.

Haukugla sitter ofte eksponert høyt i toppen av et tre, slik som her fra Petter Northugs rike i Mosvik i Nord-Trøndelag. (Foto: Hans Petter Kristoffersen / Skog og landskap)

I Norge hekker haukugla helst i bjørkebeltet og høyereliggende barskoger. Den er mest tallrik i Nord-Norge og i østlige deler av landet.

Haukugla er en såkalt huleruger, og hekker vanligvis i hule trær eller fuglekasser. Den ligner på perleugle, men skiller seg fra den ved at den har lang stjert.

Haukugle er den eneste arten i slekta Surnia. Totalt finnes det cirka 400 uglearter hvorav 10 hekker i Norge.

Sangen til haukugla er ei lang og sammenhengende hukring og kan høres på ettervinteren og våren.

 

 

Powered by Labrador CMS