Annonse

Nordmenn gransker Deepwater Horizon

Oljekatastrofen i Mexico-golfen granskes av en gruppe på 40 forskere fra hele verden. Tre av dem er fra Universitetet i Stavanger.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag drar stipendiat Jon Espen Skogdalen til University of California, Berkeley på et halvt års forskningsopphold. Der skal han under vingene til Dr. Robert Bea, en av USAs mest erfarne ulykkesgranskere.

I tillegg til orkanen Katrina og katastrofen med romfergen Colombia, har Bea gransket over 20 ulykker på offshore-rigger.

Nå har Bea samlet en ekspertgruppe som skal prøve å finne de dypereliggende årsakene til katastrofen på Deepwater Horizon, noe som blant annet fikk oppmerksomhet på tv-programmet 60 Minutes. Stipendiat Skogdalen er en av forskerne som skal delta.

– Dette blir veldig spennende. Hendelsen med Deepwater Horizon er midt i blinken i forhold til doktorgradsarbeidet mitt. Jeg skal se på i hvilken grad man kunne ha beregnet faren for at dette skulle skje på forhånd, sier Skogdalen.

Tidspress og mange aktører

Han studerer nemlig metoder for å inkludere menneskelige og organisatoriske faktorer i risikomodellering. Kan vi måle sannsynligheten for at en gitt organisasjon kommer til å forårsake ulykker?

– Så langt kan vi se har både menneskelige og organisatoriske faktorer spilt inn når det gjelder Deepwater Horizon. Det har vært stort tidspress og mange aktører har vært involvert, sier Skogdalen.

Ved Universitetet i Stavanger blir han veiledet av professor II Jan-Erik Vinnem. Han og professor Ove Tobias Gudmestad er også invitert med i Deepwater Horizon Study Group.

Norsk kompetanse

– Det er interessant å få førstehåndskunnskap om det som skjer i Mexico-golfen. Vi må vurdere hva vi kan bidra med. Det er hyggelig om vi kan bidra med norsk industrikompetanse, sier Gudmestad.

– Temaet er sentralt på norsk sokkel også. Forskningsrådet og Statoil er med på å finansiere en studie som Skogdalen er en del av, om menneskelige og organisatoriske faktorer som kan gi storulykker. I dette prosjektet har vi blant annet utviklet modeller for hvilke faktorer som kan føre til utblåsninger, sier Vinnem.

Det er ikke kjent hvor mye olje som har lekket ut etter ulykken i april. Det er som er sikkert, er at Deepwater Horizon regnes som ett av verdens største oljeutslipp. 11 arbeidere ble drept og 17 såret i den ukontrollerte utblåsningen.

Envisats radarbilde av oljekatastrofen, tatt 2. mai kl. 05:45 (Foto: ESA)

Debatt i Norge

Katastrofen i USA har ført til intensivert debatt om oljeleting i sårbare og vanskelige farvann her hjemme.

– Kunne dette like gjerne skjedd på norsk sokkel?

– Det er vanskelig å si, men forholdene er ikke veldig ulike. Vi har hatt lignende situasjoner i Norge, som har endt opp som nestenulykker.

– Jeg mener at disse situasjonene må tas like alvorlig som faktiske ulykker, noe selskapene ikke gjør i dag. Vi bør ha en mye større og nøyere granskning av slike hendelser for å finne ut hvilke årsaker som ligger bak, mener Jon Espen Skogdalen.

Powered by Labrador CMS