Det er ikke uten grunn at forskningen til Brian Wansink har fått mye oppmerksomhet. (Illustrasjonsfoto: Africa Studio / Shutterstock / NTB scanpix)
Slik ble vi også lurt av spisevane-forskeren
REDAKTØREN HAR ORDET: Mindre tallerker i ulike farger, superhelter som får barn til å velge grønnsaker og andre ganger vi omtalte resultatene til den amerikanske professoren som nå er avslørt.
Enda en berømt forsker er tatt i triksing med tall og akademisk uredelighet.
Det er professor Brian Wansink fra Cornell University i USA. Wansink har jobbet med norske forskere og har hatt innflytelse på og blitt sitert av enda flere.
Han har fått mye oppmerksomhet og gjennomslag for sine forskningsresultater på hva, hvordan og hvorfor vi spiser.
Nå er det avslørt at flere av studiene hans ikke holder mål. Hittil har 13 av dem har blitt trukket tilbake av tidsskriftene de ble publisert i. Wansink selv er overrasket og sier til CNN at han fortsatt er stolt av studiene sine.
Les mer om saken her: Berømt spisevane-forsker tatt for uredelighet.
Omtale på forskning.no
Professoren har fått mye medieomtale over hele verden, også i Norge - også her på forskning.no.
Dette er artiklene hos oss som omtaler Wansinks forskning:
Noen av studiene som er omtalt i disse artiklene er trukket tilbake, som forskningen bak «Mer snacks med actionfilm».
Nå er det satt i gang full gjennomgang, og Wansink er beordret av Cornell University til å bistå i arbeidet med å finne ut hvilke resultater som er gyldige og hvilke som holder ikke holder mål. Tidsskriftene der studiene ble publisert, gjør sine egne undersøkelser.
Vi i forskning.no vil følge med på opprullingen og merke våre egne artikler i samsvar med hva de finner.
Gjennomslag hos forskere
Det er ikke uten grunn at forskningen til Brian Wansink har fått mye oppmerksomhet.
Cornell Food and Brand Lab, som han leder, jobber med mat, fedme og miljøpåvirkning: Hvorfor spiser vi for mye? Hvordan kan vi spise mindre? Hvordan lurer hjernen oss? Hvordan kan vi lure i barna mer grønt?
Det er superaktuelle temaer og Brian Wansink gir enkle svar: Det handler om størrelsen og fargen på tallerken eller at du spiser mer når du ser en spennende film og handler mer kaloririk mat når du er sulten.
Titlene på studiene hans er enkle og forståelige, ikke som de kjedelige og ugjennomtrengelige andre forskere kommer opp med.
Derfor fikk han gjennomslag hos forskere, og studiene hans er sitert mer enn 20 000 ganger, ifølge Vox. Derfor fikk han verv i amerikanske komiteer på kostholdsråd, derfor ble han brukt som konsulent på sunnere kantinemat av både den amerikanske hæren og av bedrifter, derfor ble han brukt som konsulent av stiftelsen Greenudge, Helsedirektoratet, Universitet i Oslo og OsloMet når de lagde rapport om mat og helse.
Og derfor fikk han så mye medieomtale.
Kvalitetssjekken i forskning.no
Når vi i forskning.no skriver om nye forskningsresultater, gjør vi en kvalitetssjekk først.
Er dette solid forskning? Vi sjekker om forskerne bak resultatene jobber på anerkjente universiteter. Er det et lite, ukjent institutt i en ukjent by et sted i verden, blir vi mer skeptiske og sjekker grundigere. Brian Wansink jobbet på Cornell University, som har vært kjent for god forskning i årtier.
Vi sjekker også hvem som har gjort forskningen. Er studien bitteliten og gjort av en fersk forsker eller en student, så blir vi mer skeptiske.
Er resultatene på tvers av annen forskning på feltet, tar vi også noen ekstra runder. En liten studie med oppsiktsvekkende resultater, sier ikke så mye. Om vi likevel skriver om den, gjør vi leserne oppmerksom på at disse resultatene ikke passer inn i annen forskning på feltet.
Det avgjør også hvor vi har fanget opp nyheten om en studie. Ikke alle aviser skriver godt om forskning, ikke alle kommunikasjonsavdelinger er nøkterne nok når de forteller hva forskerne deres har oppnådd.
Vi foretrekker å basere våre artikler på selve den vitenskapelige artikkelen, framfor pressemeldinger. Det gir oss en mulighet til å sjekke metodene forskerne har brukt og å sjekke om det er interessekonflikter og hvor de har fått penger fra.
Men i Brian Wansiks tilfelle har vi altså skrevet i vei, latt oss lure. Vi kan bare trøste oss med at det har også forskere gjort.
Mye å lære
Vi i forskning.no tar ikke alt som kommer fra forskerhold for god fisk. Vi er kritiske til kildene og sjekker med andre forskere, vårt eget artikkelarkiv og kunnskapsstatus, før vi legger i vei.
Heller ikke forskere stoler på andre forskere. Nå er det på gang en stor bevegelse i akademia når det gjelder åpenhet og innsyn i studier. Brian Wansink avfeier de fleste anklagene, men han innrømmer at han ikke har tatt vare på det originale forskningsmaterialet bak flere av sine studier.
Det at de originale dataene blir lemfeldig lagret eller kastet er et stort problem. Her er det mange forskere som slurver, også i Norge. Om planer, data og rapporter mangler eller det ikke blir gjort tilgjengelig for alle, blir det vanskelig for andre forskere å gjenta studiene for å sjekke om de får samme resultat.
Det gjør at de som trikser med tall eller slurver med dataene eller presser resultatene til det uvitenskapelige, får stort spillerom.
Slik Brian Wansink hadde det fram til nå.