Scarlett Johansson i 2005-filmen The Island. (Foto: Dreamworks)
Scarlett Johansson i 2005-filmen The Island. (Foto: Dreamworks)

Mer snacks med actionfilm

Du spiser mer snacks når du ser på høylytt film tettpakket med actionscener på TV.

Studien som er omtalt i denne artikkelen er trukket tilbake av tidsskriftet den ble publisert i. Resultatene er derfor ikke gyldige. Les mer her og her.
Nina Kristiansen, redaktør i forskning.no, 25.9.18

Neste gang du skal benke deg foran TV-en med en heftig action-film, børdu kanskje tenke deg om før du setter smågodtet på bordet.

I alle fall om du er opptatt av daglig kaloriinntak.

Stuas syndebukk

TV-en blir ofte husholdningens syndebukk, den stjeler tid og oppmerksomhet fra andre viktige arbeidsoppgaver og er som regel kilden til dårlig underholdning man kunne vært foruten. Men noe forskning viser også at man kan ha godt av å slappe av foran TV-en.

En ny studie viser nå at TV-en også er en kilde til unødvendig småspising. Men det er ikke hvilke som helst TV-program som har denne effekten på deg.

I et forsøk hvor tre grupper ble vist ulike sekvenser fra filmer, var det én av gruppene som spiste 98 prosent mer mat og 65 prosent flere kalorier enn gruppa som spiste minst.

Mye action og høy lyd

Den første gruppa fikk se et seriøst intervjuprogram, mens den andre gruppa fikk se et utdrag fra The Island, en eksplosiv actionfilm med rask klipping og høy lyd. Den siste gruppa fikk se det samme filmklippet, bare uten lyd.

Alle deltakerne fikk spise så mye nonstop, kjeks, gulrøtter og druer som de ville mens de så filmen.

Forskere har fra før av funnet en sammenheng mellom TV-titting og drikking av brus og andre sukkerdrikker.

Det viste seg at alle som fikk se The Island hadde forsynt seg grovt fra godteriet , mens de som hadde sett det seriøse intervjuprogrammet hadde vært mer beskjedne. Selv de som hadde sett actionfilmen uten lyd, spiste mer mens de så på. De som så filmklippet med lyd, spiste mest av alle.

- Mer distraherende TV-innhold øker tilsynelatende matinntaket: action og lydvariasjoner er ikke bra for dietten. Jo mer distraherende et TV-program er, jo mindre følger man med på det man spiser og ender opp med å spise enda mer, konkluderer forskerne i studien som ble publisert i JAMA Internal Medicine.

Referanse:

Aner Tal, PhD; Scott Zuckerman, MD; Brian Wansink, PhD: Watch What You Eat: Action-Related Television Content Increases Food Intake JAMA Internal Medicine (2014)

Powered by Labrador CMS