Annonse

Ut med dommeren

Det er ikke bare fotballspillere som er utsatt for skader under kamper. Ny studie viser at også fotballdommere er svært utsatt for visse typer skader. 

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Doktorgrad

Mario Bizzini (02.06.1963) er født i Corzoneso (Sveits). Han tok sin bachelorgrad i fysioterapi ved Leukerbad Physiotherapy School, Switzerland (1988), og sin Mastergrad i Health and Rehabilitation Sciences ved University of Pittsburgh, USA (2001).

Mario begynte på sin doktorgrad ved Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole i 2006, og hans veiledere har vært professor Roald Bahr (NIH) og professor Jiri Dvorak (Zürich).

Fotballdommerens ansvar, i samarbeid med to assistentdommere, er å sørge for at spillerne følger reglene.

Hvis man tar i betraktning kravene som stilles til en dommer under en fotballkamp (en internasjonal dommer løper ofte rundt 12 km i løpet av en kamp) og lengden på deres dommerkarrierer (topp internasjonale dommere er gjerne opp mot 40 år), er det kanskje ingen overraskelse at de er utsatt for en viss skaderisiko.

Mange muskel-skjelettskader

Mario Bizzini ved Norges idrettshøgskole har gjennomført fire studier på ulike grupper av fotballdommere og assistentdommere.

Som forventet er ikke fotballdommere utsatt for kontaktskader. Dette er kanskje ikke overraskende, siden dommere ikke kjemper om ballen slik som spillerne gjør.

– Risikoen for skader som ikke skyldes kontakt med andre er imidlertid nesten like høy som blant fotballspillere på samme nivå, sier Bizzini.

– Jeg fant at en høy prosentandel dommere rapporterte muskel-skjelettplager i alle mine studier.

– Det var imidlertid ingen forskjell i skaderisiko eller skadeprofil mellom mannlige og kvinnelige dommere, mellom dommere og assistentdommere eller mellom dommere på ulike nivå, konstaterer Bizzini.

De mest vanlige skadetypene var strekkskader på baksiden av lår og legg, mens muskel-skjelettsmerter oftest ble rapportert i korsrygg, lår, knær og Akillessenen.

Anbefaler treningsprogram

Mario Bizzini.

Bizzinis studie omfatter 55 sveitsiske mannlige elitedommere sesongen 2005/06, 123 mannlige dommere i mennenes VM i 2006, 81 kvinnlige dommere i kvinnenes VM i 2007, samt et tilfeldig utvalg på 489 dommere på alle nivåer innen sveitsisk fotball sesongen 2005/06.

– Basert på funn i studiene, fysiske krav til fotballdommere og lengden på deres karrierer, bør skadeforebyggende treningsprogrammer utvikles og igangsettes blant fotballtrenere på alle nivåer, anbefaler Mario Bizzini.

Powered by Labrador CMS