Saken er produsert og finansiert av Opplysningskontoret for Meieriprodukter - Les mer
Hele seks av ti ungdommer mellom 16 og 18 år har syreskader på tennene. Syndebukken er ofte brus, juice, vin og sportsdrikker.

Seks av ti unge får syreskader på tennene

Stadig flere unge får syreskader på tennene. Skrukorken er tennenes verste fiende, ifølge tannlege. 

2.9 2016 04:00

Før var syreskader på tennene mest synlig blant eldre mennesker, etter et langt liv med mye god mat og drikke. Nå er syreskader utbredt hos stadig flere allerede i ungdomsårene, og det kan bli et folkehelseproblem i Norge.

Friske og sterke tenner gjør at vi kan tygge maten godt og få i oss næring. God tannhelse er viktig for helsa. Å forebygge skader på tennene, både hull og syreskader, er enklere og mindre ressurskrevende enn å reparere.

– Mange tenker nok ikke på hvor viktig tennene er for oss før de får problemer med dem, sier tannlege og forsker Jenny Bogstad Søvik ved Universitetet i Oslo (UiO).

Vi drikker oss til syreskader

Søvik tok i fjor doktorgraden på syreskader blant ungdom. Hun fant at hele seks av ti ungdommer mellom 16 og 18 år har syreskader på tennene.

– De fleste hadde syreskader i mildere grad, men det er en vekker at så mange hadde syreskader allerede i 16- og 18-årsalderen, sier Søvik.

Syreskader skyldes hovedsakelig inntak av mat og drikke som inneholder mye syre. Det vil si produkter med lav pH-verdi, som for eksempel frukt, fruktjuice, brus, sure sportsdrikker, vin, sitrusfrukter og surt godteri.

Både brus med og uten sukker kan gi syreskader fordi det er syren og ikke sukkeret som er problemet.

Melk kan beskytte tennene

En sterk emalje, eller tannoverflate som det også kalles, er viktig for at vi skal unngå skader på tennene. Melk kan beskytte.

– Evnen til å motstå endringer i pH skyldes melkas innhold av mineraler, først og fremst kalsium og fosfor, og protein. Samtidig har melk en nøytral pH, som vil si at den ikke fører til syreskader, forklarer Søvik.

I et forskningsprosjekt som er gjort i samarbeid mellom UiO og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), har forskerne undersøkt effektene av ulike typer meieriprodukter på tannoverflaten.

– Resultatene viste at melkeproteinet kasein dannet et beskyttende lag på tannoverflaten, og at effekten var tydeligst etter at tennene hadde ligget i melk, forteller Tove Gulbrandsen Devold, forsker ved NMBU.

Et eksempel på hvordan vi kan oppnå dette beskyttende laget på tennene er ifølge forskeren å avslutte måltidet med for eksempel melk eller ost.

Sportsdrikker kan gi syreskader

Mange er kanskje ikke klar over at et sunt kosthold med mye frukt og grønnsaker kan bidra med en del syre som kan føre til syreskader.

Undersøkelser har vist at ungdom som trener, har mer syreskader enn dem som ikke er så fysisk aktive. Forskerne antar dermed at sportsdrikker kan ha skylden. Ved trening skjer det en rekke endringer i kroppen vår, og en av dem er at spyttproduksjonen endrer seg.

Dette kan bidra til at tennene blir mer utsatt for syrepåvirkning, ifølge forskerne.

– Ved trening produserer vi mindre spytt enn vi gjør når vi ikke trener, og lavere spyttproduksjon gjør at tennene er mer utsatt for syreskader. I tillegg har studier vist at bufferkapasiteten i spyttet går ned ved trening, forklarer tannlege Søvik. 

– Det vil si at spyttet ikke beskytter tennene like godt mot syre som det vanligvis gjør.

Sportsdrikker inneholder som regel en god del syre, og et stort forbruk av slike drikker kan derfor være uheldig for tennene.

– Unngå flasker med skrukork

Noe av det viktigste du kan gjøre for å forebygge syreskader på tennene er å begrense inntaket av sure drikker og erstatte dette med vann, melk eller annen drikke som ikke er sur. 

– Brusflasker med skrukork gjør det mulig å drikke litt og litt brus og gir dermed tennene en jevnlig syrepåvirkning ved at det bidrar til lav pH i munnen over tid. Skrukorken kan derfor kanskje kalles tennenes verste fiende, sier Søvik.

I tillegg er det viktig med godt tannstell, som tannpuss og bruk av tanntråd og fluorskylling. Tannpuss rett etter inntak av sure drikker som brus eller juice, anbefales imidlertid ikke fordi det kan ha motsatt effekt av hva som er ønsket dersom tennene har vært i kontakt med syre.

– Puss heller tennene før appelsinjuicen om morgenen, råder Søvik.

Syreskader gir ising i tennene

Syreskader må ikke forveksles med hull i tennene, som oppstår ved at bakterier i munnhulen tilføres næring over tid og skiller ut syrer som kan løse opp tannemaljen.

Syreskader skyldes derimot tilførsel av syre fra mat og drikke. Vi kjenner det blant annet ved at det iser i tennene. Det fører til at tannemaljen etses bort, og denne er borte for alltid. Syreskader innebærer at tennene gradvis slites ned, og i verste fall kan du risikere omfattende reparasjoner for å begrense skadene.

– Flere og flere får syreskader på tennene. Vi må være oppmerksomme på at syreskader kan gi plager i det lange løp. Sunne tenner er en del av en sunn kropp. Det er viktig å ta vare på tennene sine også, påpeker Jenny Bogstad Søvik.

Referanser: 

Jenny Bogstad Søvik m.fl: Enamel formation genes associated with dental erosive wear. Caries Research, 2015. doi:10.1159/000369565. Sammendrag

Jenny Bogstad Søvik m.fl: Sour sweets and acidic beverage consumption are risk indicators for dental erosion. Caries Research, 2015. doi: 10.1159/000371896. Sammendrag

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse