Prosjekteier: Marine Harvest Norway AS Prosjektleder: Espen Grøtan Prosjektperiode: 2010–2012 Samarbeidspartnere: Villa Organic, Havforskningsinstituttet, NIFES og NOFIMA Finansiering: Havbruksprogrammet
HAVBRUK – en næring i vekst
Forskningsrådets havbruksprogram skal utvikle kunnskap for å bidra til bærekraftig vekst i norsk havbruk og sikre og videreutvikle Norges posisjon som verdens ledende sjømatnasjon.
Oppdrettsgiganten Marine Harvest står for om lag 25 prosent av lakseproduksjonen i Norge. Det er lakselus i alle områder der selskapet har sine matfiskanlegg, og de ønsker å redusere bruken av kjemikalier til avlusing.
I tre år har de jobbet hardt for å lykkes med oppdrett av berggylt ved Marine Harvest Labrus (MHL) i Øygarden.
Første fase i boks
– Det er ikke mulig bare å basere seg på villfanget leppefisk. Det er både vanskelig å skaffe nok, dessuten bør vi ha en «føre var»-holdning til overfiske på villbestandene, sier Espen Grøtan i MHL.
Siden 2010 har MHL samarbeidet med forskere fra Nifes, Nofima og Havforskningsinstituttet og den økologiske lakseprodusenten Villa Organic, for å finne gode måter å produsere berggylt på.
MHL kan i dag produsere store mengder yngel, men det gjenstår en del utfordringer, særlig knyttet til påvekstfasen, før yngelen kan settes i sjøen.
Dyre matvaner
Det er blant annet behov for et bedre og mindre kostbart påvekstfôr. Samtidig som berggylten klarer seg godt med relativt lite fett i fôret, har forskningen avslørt at den tåler store mengder karbohydrater.
Utfordringen er blant annet å finne gode og rimelige proteinkilder.
– Berggylt har en kresen gane. Den nekter å spise de kommersielt tilgjengelige fôralternativene. Aller helst vil den ha oppmalte, frosne og hele reker. Det er kostbart.
– Vi har prøvd både blåskjell, krill, lavkvalitets rekemel, akkar og fiskemel. Forsøkene tyder på at yngel i tidlig påvekstfase kan vennes til krillbasert fôr, men vi leter fortsatt etter en fullgod erstatning for rekene, sier Grøtan.
Stamfisk holder koken
MHL har hatt om lag 1200 stamfisk gående i ett år på en mykpellet tilsatt en fjerdedel reker. Disse er kontrollert opp mot villfanget berggylt for å se om fôringsregimet påvirker næringssammensetningen i gonaden.
– Analysene er positive og viser liten grad av utarming. Men noen justeringer er aktuelle, sier Grøtan.
MHL i Øygarden vil kunne produsere 2–8 millioner berggyltyngel i året, men har foreløpig kapasitet til å føre bare bortimot en halv million fisk fram til utsettingsklar størrelse.
I løpet av sommeren og høsten skal 300 000 berggylt settes ut i Marine Harvest-anlegg. Når nødvendige påvekstfasiliteter er på plass, kan antallet økes.
Annonse
– Vi kjenner foreløpig ikke den optimale innblandingen av berggylt i laksemerdene, men antar at vi vil ha bruk for 2–4 millioner berggylt hvert år, sier Grøtan.