Skottelus vanlig på ville fisker

Skottelusa, et parasittisk krepsdyr, er utbredt hos ulike arter villfisk langs norskekysten. Flere arter av oppdrettsfisk smittes av rognkjeksen når den kommer inn til kysten om våren.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Parasitten finnes i stort antall på fisken rognkjeks, som nå anses å være en av hovedvertene for parasitten.

Øivind Øines har i sin doktoravhandling studert skottelus-infeksjoner på villfisk, og har ved hjelp av genetiske verktøy fremskaffet mer informasjon om smitteveier og smittekilder for denne viktige fiskeparasitten.

Gjennom å gi økt forståelse for infeksjonsmønsteret til Skottelusa vil Øines’ arbeid kunne ha betydning både for miljøet langs kysten og for bekjempelse av parasitten.

Fins hos mange fiskearter

"Rognkjeks infisert med mer enn 600 skottelus"

Skottelusa Caligus elongatus er en parasitt som kan finnes på huden til fisk. Den kan lage sår på verten, sår som i verste fall kan være dødelig for fisken.

Den har blitt funnet på mer enn 80 ulike fiskearter fra de fleste verdenshav.

Skottelusa infiserer også fisk i oppdrett, og har blitt rapportert i store antall både i oppdrett av laksefisk i sjøen og hos andre fiskearter som torsk og kveite.

- Siden skottelusa finnes på så mange ulike Nord-Atlantiske fiskearter, er det stor sannsynlighet for at den kan smitte mellom villfisk og oppdrettsfisk.

- Våre genetiske undersøkelser av parasitten støtter også dette. Det er også sannsynlig at den smitter mellom ulike fiskearter i oppdrett, sier Øines.

Ulike genetiske varianter

Han har gjennom doktorgradsarbeidet utviklet genetiske verktøy for identifikasjon av disse parasittene og andre beslektede parasittiske krepsdyr (copepoder), som kan være svært like av utseende i deler av livssyklusen.

Øines fant to ulike genetiske varianter av skottelus på villfisken. Disse variantene ser ut til å ha forskjellig infeksjonsmønster.

"Øivind Øines"

Øines viser i sin avhandling at skottelusa er relativt vanlig hos villfisk. 15 prosent av villfisken var smittet av denne parasitten utenfor Arendal i perioden 2002-2004, som var området og tidsrommet for feltstudiene.

Øines’ studier har synliggjort hvordan både ville fisk og oppdrettsfisk smittes, og identifisert noen av de antatt viktigste smittekildene i havet.

Dr. Scient. Øivind Øines disputerte 4. desember 2007 for dr. scient.-graden ved Norges veterinærhøgskole med avhandlingen: Host selection and infection strategies in Caligus elongatus.

Arbeidet er utført i regi av Veterinærinstituttet, med godt samarbeid med andre forskere ved Havforskningsinstituttet i Flødevigen, og Universitetet i Oslo.

Powered by Labrador CMS