Denne artikkelen er produsert og finansiert av Nofima - les mer.
Forskere har kartlagt kunnskapen om produksjon av stor laksesmolt. Denne unge laksen har en stund igjen før den har blitt til stor smolt.(Foto: Terje Aamodt / Nofima)
Oppdrettslaksen klarer seg kanskje best hvis den ikke vokser så fort i starten
Men det er vanskelig for forskerne å finne ut av det: Oppdretterne har nemlig flere ulike måter å ale opp en smolt på.
Smolten, ungfisken, er større nå enn før, men er den sterkere? Forskerne har ikke noe klart svar.
Det finnes ikke noe felles kunnskapsgrunnlag, som Trine
Ytrestøyl formulerer det.
Forskeren hos Nofima arbeider derfor nå for å samle
kunnskap om hvordan laksen kan vokse godt og leve lenge nok etter at den er
satt ut i saltvann.
– Det gjøres ulike ting basert på erfaringene på det enkelte anlegg, sier hun.
Stor nok til saltvann
Nå har hun ledet et forskningsprosjekt for å finne ut mer.
Det
handler om smolt – altså ungfisken som er klar for overgangen fra ferskvann til
saltvann. Når bør den ut i sjøen og hvor stor bør den være?
I Norge varierer
svaret fra anlegg til anlegg og fra landsdel til landsdel. Det viser kartleggingen
som Ytrestøyl og kollegene har gjort.
I naturen veier laksen 30 til 50 gram når den går fra
elva og ut i sjøen. Oppdrettslaksen er større. I Norge er gjennomsnittet 200
gram på den som settes ut om våren og 180 gram på høstutsettet.
– Det varierer når på året storsmolten settes ut. Rundt
halvparten settes ut om sommeren, mens 27 prosent av fisken settes ut i januar
og februar. Det er ting som tyder på at det kanskje ikke er det aller beste for
den, sier hun.
Vokser for fort
Ytrestøyl sammenligner med oppdrettsnæringen på Færøyene. De har lengre erfaring med å sette ut storsmolt.
Dataene derfra tyder på at
hvor stor smolten er når den settes ut, ikke har så mye å si for hvor godt den
klarer seg og hvor mye den vokser i sjøen. Det som ser ut til å ha noe å si, er
om den har levd i varmere ferskvann som settefisk og dermed vokst raskere, før
den settes ut i sjøen.
– Fisk som har vokst hurtig i landfasen, vokste mindre og
overlevde dårligere i sjø, forteller hun.
En slik oversikt finnes ikke i Norge. Skal de få tak i
slike data, må forskerne få tallene fra hvert enkelt oppdrettsselskap. Det kan
være vanskelig å få til på grunn av konkurransehensyn.
Det er relativt få som
produserer storsmolt i Norge, så slike opplysninger kan være sensitive.
Skal være større
Likevel: Oppdretterne vil ha større smolt. Rundt 20
prosent i Norge setter ut laks som er større enn 250 gram. Mer enn en av tre av
dem som ikke gjør det nå, vurderer å produsere så stor smolt. Av dem som gjør
det allerede, vurderer to av tre å øke andelen stor smolt.
Annonse
Når laksen får mer tid i ferskvann og mindre i sjøen, så
kan det bety mindre problemer med lakselus. Det vil si: Bedre vekst, bedre
fiskevelferd og lavere dødelighet. Dessuten gjør det at oppdretterne kan
utnytte konsesjonene sine bedre.
Til gjengjeld kan en storsmolt få andre helseproblemer.
Oppdretterne forteller om fisk som har større problemer med gjellene, større
spredning i størrelsen, dårligere appetitt og økt dødelighet etter at den er
satt ut i sjøen.
Andre vintersignaler
På Færøyene er gjennomsnittsstørrelsen på smolt som
overføres til sjøen, nå oppe i over 400 gram. Men dataene derfra kan ikke uten
videre overføres til norske forhold.
– På Færøyene bruker de en annen måte å produsere på i
ferskvannsfasen, forklarer Trine Ytrestøyl.
Laksen der får litt andre signaler
for å forstå når det er på tide å gjøre seg klar for saltvann. Den får en
periode med korte dager som får fisken til å tro at det er vinter.
I Norge er
dette signalet på vinter kortere. Laksen på Færøyene går også i ferskvann helt til
den blir satt ut, mens det er vanlig å bruke brakkvann i Norge.
Finner kunnskapshull
En del av forskningsprosjektet til Ytrestøyl har vært å
finne ut hvor det mangler kunnskap.
– Vi har sett at det er lite å finne i forskningslitteraturen om storsmolt, men også at oppdretterne melder tilbake at de er
usikre på hvordan de skal gjøre det. De prøver forskjellige ting, sier hun.
Når produksjonen foregår på så mange forskjellige måter,
er det også vanskelig å peke på hva som påvirker prestasjonene etter at laksen
er satt ut i sjøen.
– Skal vi kunne konkludere med hva som er optimalt, så
trenger vi større datamateriale med oppdrettere som gjør det forskjellig. Da er
det kjempeviktig med et samarbeid med de store aktørene, sier Trine Ytrestøyl.
Annonse
Mer kunnskap tilgjengelig
Oppdrettere som er interessert i å vite mer konkret om forskernes anbefalinger, oppfordres til å lese rapporten, om finnes på nofima.no.
Åkerblå og BDO lager et e-læringskurs i prosjektet, som blir tilgjengelig via Akvademiet.no fra rundt midten av juni.