Annonse
Katter ser koselige ut, men mange liker ikke hvordan de ter seg. (Illustrasjonsfoto: zatvornik/Shutterstock/NTB scanpix.)

Utekatter kan skape nabokrangler

Det er et problem at folk lar kattene sine løpe fritt ute, mener en av tre spurte i en ny studie.

Publisert

Katten er sin egen herre. Den gidder ikke gå i bånd og den kommer sjelden når du roper på den.

Kanskje er det derfor mange lar kattene sine løpe fritt rundt i boligområder.

Hele 71 prosent av katteeierne som har deltatt i en ny studie fra Københavns Universitet, sier at de kattene sine gå fritt ute på denne måten.

– Kattene har stor frihet. De blir sluppet ut og bestemmer i stor grad selv hva de vil bruke tiden til, sier professor Peter Sandøe. Han forsker på dyreetikk ved Københavns Universitets Seksjon for dyrevelferd.

– Det er på mange måter fint for kattene, og det gjør visstnok også livet lettere for eierne, for katter er vanskelige å holde innendørs. Men de frittgående dyrene gir også muligheter for konflikter med naboene, fortsetter han.

Katter kan gi nabostrid

I studien som Sandøe har vært med på, har 2003 tilfeldige dansker med og uten katt svart på spørsmål om forholdet de har til disse egenrådige dyrene.

Studien er nettopp publisert i Dansk Veterinærtidsskrift.

En tredjedel av de spurte sier at de ikke katter – de fleste av dem fordi de ikke liker atferden deres.

Nesten like mange synes det er et problem at folk lar kattene sine løpe fritt ute.

Blant dem er det:

  • 28 prosent som mener at frittgående katter kan føre til nabokrangler
  • 63 prosent som er plaget av at kattene gjør fra seg i hagene deres
  • 57 prosent som mener at folk bør holde kattene sine innendørs

Katter er vanskelige å temme

415 av studiens deltakere har selv katt, og de aller fleste av dem slipper den jevnlig ut, eller de lar dyret fritt gå ut og inn av en kattedør.

– Det ligger helt klart et konfliktpotensial i at katten gjør fra seg i naboens sandkasse, eller at den hopper opp og jager fuglene på fuglebrettet, sier Sandøe.

Konfliktene kan være vanskelige å løse, for hvis en eier ikke vil holde katten sin inne, krever det et svært høyt gjerde å forhindre den i å løpe inn til naboen.

– Katten er vanskeligere å holde inne i en hage enn en hund for eksempel, og den er ikke like domestisert som en hund.

Mens hunden underkaster seg og ser på eieren sin som den eneste ene, er en katt et villere dyr og vanskeligere å temme, sier Sandøe.

Det er tøft å være utekatt

Kattenes egenrådige atferd får antagelig noen til å tenke at det strider mot dyrenes natur å bli holdt inne.

Derfor lar de får kattene få løpe ut selv om de risikerer sammenstøt med naboene.

Men utendørslivet kan faktisk være hard kost for en huskatt. Katten risikerer akkurat som eieren å komme i konflikt med naboene når den beveger seg rundt i området. Det sier Mikkel Stelvig ved Københavns Zoologiske Have og som forsker på dyreatferd.

– I et villastrøk kan det være ekstremt tøft å være utekatt. Det er ofte en helt unaturlig tett befolkning av katter som skal dele området mellom seg, sier han.

Katter markerer revir med lukter

I naturen kan kattedyr ha store arealer helt for seg selv, men i våre villastrøk og byer må katten altså kjempe for sin rett til å være der.

– Den risikerer hele tiden å komme i slagsmål med strøkets andre katter om territoriene, sier Stelvig, som selv ikke var med på den nye studien.

Innekatter bør utfordres

Hvis du vil unngå at du selv og katten din havner i konflikt med naboene, bør du kanskje vurdere å holde katten innendørs.

Det er ikke nødvendigvis noe galt i at katten ikke får slippe ut, sier Stelvig.

Tvert mot:

– Det kan sikkert være mindre stressende for katten å ha sitt eget sted inne, hvor den ikke helt tiden må forsvare territoriet sitt, sier han.

Hvis du vil ha en innekatt, bør du sørge for at:

  • den får stimulert jaktinstinktet sitt og nysgjerrigheten sin
  • at den ikke begynner å kjede seg innendørs
  • at den får lov til å sove. Katter vil gjerne sove 18–20 timer i døgnet

– Katter liker å utforske omgivelsene, så du bør sørge for at den fortsatt blir utfordret selv om den er innendørs. Det er for eksempel en god idé å gjemme kattens mat et nytt sted hver dag så den må bruke tid på å finne den, sier Stelvig.

– Det krever litt av eieren å oppfylle en innekatts behov, men det må man innstille inn seg på når man anskaffer et kjæledyr, fortsetter han.

– Katter er annenrangsdyr

Den nye studien om folks forhold til katter tyder imidlertid på at slett ikke alle katteeiere er innstilt på å bruke krefter og penger på dyrenes velbefinnende.

De fleste av de spurte svarte at de bare tar katten med til dyrlegen hvis den er ekstremt syk, og hele sju prosent svarte at de aldri tar med katten til veterinæren.

Mange av de spurte hadde fått katten sin kastrert eller sterilisert, men utover det, måtte dyret i høy grad passe på seg selv.

Bare omkring halvparten av de spurte katteeierne vaksinerer kattene sine regelmessig, og en fjerdedel av kattene er ikke merket.

Ifølge Peter Sandøe bekrefter studien tidligere forskning og hans egen oppfatning om at katter blir sett på som annenrangsdyr sammenlignet til hunder.

Powered by Labrador CMS