Hva er egentlig den merkelige brummelyden som kommer fra pusen? Og hvorfor maler egentlig katten?

Hvordan maler katten – og hvorfor?

Spør en forsker:

FRA ARKIVET: Når du koser med katter, begynner de ofte å male. Men hvor kommer lyden fra og hvorfor maler den i det hele tatt?

6.2 2016 04:00

Katter gir oss mange signaler. De skyter rygg, hveser, og det sies at de alltid lander på beina. En videnskab.dk-leser spør hva som skjer i katten hennes når den maler, noe den ofte gjør.

Zoolog ved København Zoo, Mikkel Stelvig, har svaret:

– Malelyden hos huskatten oppstår når luft passerer vibrerende muskler i strupehodet, sier han.

Disse musklene er kattens stemmebånd.

Også hulrommet i strupehodet, det såkalte resonansrommet, og tungebeinet til katten, er antakelig også med på å lage den rumlende lyden.

Katten maler både bevisst og ubevisst. Den kan male uavbrutt, både på utpust og innpust, og lyden er uavhengig av de andre lyder katten kan lage.

– En katt kan altså både male og mjaue samtidig, sier Stelvig.

Nesten alle katter maler

Stort sett alle katter få fram en malelyd, men ikke alle kan male som huskatten. For eksempel kan de aller største, som løve, tiger, jaguar, leopard, snøleopard og treleopard, bare male på utpust.

– Grunnen til det er at de har et bløtere og mer elastisk tungebein, som til gjengjeld gjør dem i stand til å brøle, sier Stelvig.

Gir ungen trygghet

Hvorfor katten maler er ikke helt avklart, men en del av svaret er at lyden skaper trygghet mellom ungen og moren.

– Kattunger som dier hos moren sin maler mye, og dette er en viktig del av kommunikasjonen mellom mor og kattunge, sier zoologen.

Men også hanner og hunnkatter uten unger, maler, så det kan ikke være hele svaret.

– Ofte forekommer malingen når katten er i tett kontakt med mennesker og for eksempel blir kost med. Derfor tolkes det som et signal om at har det godt og er trygg, sier han.

Beroliger seg selv?

Kanskje er det å male en evne som katten har beholdt etter at den ble domestisert og tam, for å sende signaler til matfar eller matmor som de gjør til ungene sine.

 Men kanskje maler katten også for sin egen del. En del andre situasjoner der katten maler kan tyde på det.

– Katter kan også male når de er nervøse, har store smerter eller like før de dør. Så det fungerer altså ikke bare som et tegn på velbefinnende, men kanskje også som noe som kan berolige katten selv i ubehagelige og stressende situasjoner, sier Mikkel Stelvig.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse