Katten kan bli stresset av kos

Liker katten din å bli klappet og koset med? Det bør du ikke være så sikker på.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kos bare med katten om den selv vil. Katter som opplever at mennesker presser seg på dem, er aller mest stresset. Illustrasjonsfoto: iStock

Kanskje vil katten helst være i fred.

En gruppe katteforskere fra Brasil, Østerrike og Storbritannia har undersøkt stresshormoner hos katter. De fant at kattene våre ofte skiller ut hormoner knyttet til angst, når dyret må tolerere mennesker.

Tolerant katt = stresset katt

– Vi bør spesielt være bekymret for katter som eieren presser seg innpå, sier professor Daniel Mills ved Lincoln-universitetet i Storbritannia.

Forskerne fant at katter som klarer å unngå å bli klappet, er mindre stresset enn katter som motvillig lar seg håndtere av mennesker.

– Våre data tyder på at katter som tolererer å bli kost med, er de aller mest stressede kattene. De er mer stresset enn katter som ikke vil ha med mennesker å gjøre. De er også mer stresset enn katter som liker kos, sier professor Mills.

Den overraskende konklusjonen kom fram i et samarbeidsprosjekt mellom forskere ved Universitetet i Sao Paulo (Brasil), Østerrikes universitet for veterinærmedisin og Lincoln-universitetet (Storbritannia).

Flere katter er ok

I det samme prosjektet har forskerne også kommet til spennende konklusjoner, ved å studere katter som er sammen med andre katter.

Du har sikkert hørt flere ganger at katter er individualister.

Selv om katter er individualister, kan de ha det fint sammen. Foto: Colourbox

Men forskerne i dette prosjektet fant at katter har det overraskende hyggelig sammen i grupper. Og antallet katter i gruppen behøver ikke å ha noen betydning.

Forskerne undersøkte mengden stresshormoner hos katter som er alene, to katter sammen, eller tre eller fire sammen. De fant at antallet katter sammen ikke betydde noe for stressnivået.

Den eneste forskjellen var hos unge katter (yngre enn to år) som lever alene. De er noe mer stresset enn yngre katter som bor sammen med andre katter.

Kattene som ble undersøkt bodde alle hos stabile eiere.

Organiserer fellesskapet

– Selv om ville katter gjerne holder seg for seg selv og ikke naturlig er sosiale dyr, vet vi at katter gjerne kommer sammen om de for eksempel får tak i mat kastet av mennesker, sier Daniel Mills.

– Noen har grupper av katter hjemme, og enkelte kritikere hevder at dette er unaturlig for dyrene og velferden deres. Våre resultater viser at det ikke nødvendigvis er riktig.

Professor Daniel Mills. Foto: University of Lincoln

– Selv om katter ikke alltid er bestevenner, later katter som lever sammen til å være i stand til å organisere seg på måter som gjør at de ikke stresser hverandre. Spesielt om de får ha sine egne steder å spise, drikke og gå på toalettet.

Respekter kattens ønsker

Trolig kan katter som ikke liker klapping og kosing, slippe lettere unna dette om de lever i en husholdning sammen med andre katter som tolerer menneskeadferden bedre. Sånn blir ikke-kosete katter trolig mindre stresset, når de bor sammen med andre katter.

– Vår undersøkelse tyder på at vi bør være mest bekymret for katter som opplever at mennesker presser seg innpå dem. Resultatene våre viser også hvor viktig det er at vi respekterer den enkeltes katts ønske om kontroll med omgivelsene sin.

Referanse:

”Are cats (Felis catus) from multi-cat households more stressed? Evidence from assessment of faecal glucorticoid metabolites analysis” Tidsskriftet Physiology and Behavior, volume 122, 2. oktober 2013

Powered by Labrador CMS