Annonse

Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norsk institutt for naturforskning - les mer.

Fjellrev med fire valper ved avlsstasjonen i Oppdal.
I Norge er fjellreven en truet art. Derfor ble det i 2005 etablert en avlsstasjon for fjellrev på Sæterfjellet på Oppdal.

Fire fjellrevvalper døde ved avlsstasjon

Fire av de 34 valpene som er født i år, er døde som følge av smittsom leverbetennelse. 

Publisert

Fagfolkene som jobber med fjellrev i Norsk institutt for naturforskning (NINA), iverksatte tiltak umiddelbart. De har nå god oversikt over situasjonen.

– Det er trist at vi har mistet fire valper. Samtidig er det viktig å understreke at dette er en sykdom som er vanlig blant ville dyr. Sånn sett er det ikke dramatisk, sier seniorforsker Craig Jackson i NINA, som er leder for avlsprogrammet.

Fjellrevene ved avlsstasjonen på Sæterfjellet i Oppdal har daglig tilsyn av en røkter. 30. august fant han en død valp i ett av hegnene. Senere to døde valper til i samme innhegning. 

Det ble da straks iverksatt tiltak både for å finne dødsårsaken og beskytte de øvrige revene ved avlsstasjonen.

Obduskjon

Den første undersøkelsen viste ingen tegn til sykdom eller skade, men Veterinærinstituttet stilte diagnosen smittsom leverbetennelse etter at de hadde obdusert de døde dyrene. 

Craig Jackson (t.v.) i NINA og veterinær Ola Solheim fra Oppdal Dyreklinikk tar prøver for å undersøke om en fjellrevvalp er syk.
Craig Jackson (til venstre) i NINA og veterinær Ola Solheim fra Oppdal Dyreklinikk tar prøver for å undersøke om en fjellrevvalp er syk.

Tidligere studier anslår at om lag seks av ti rødrever i Norge og fire av ti fjellrever på Svalbard har utviklet antistoffer mot denne sykdommen. Det vil si at de er blitt eksponert for sykdommen tidligere, men har overlevd. 

Unge dyr er svært mottakelige for sykdommen som kan føre til 30-40 prosents dødelighet.

Isolerte valper utenfor avlsstasjonen

Samme dag som det ble funnet to døde valper, ble de andre valpene i samme hegn fanget inn og isolert på en gård hvor avlsprogrammet disponerer lokaler. 

Én av valpene som ble fanget inn, har dødd i ettertid, mens de andre er friske.

– De isolerte valpene fikk raskt tilsyn av veterinær. De som klarte seg, har utviklet antistoffer som gjør dem rustet til å overleve sykdommen. Samtidig har vi innført strenge smitteverntiltak ved avlsstasjonen for å unngå at sykdom sprer seg mellom hegnene hvor fjellrevparene og valpene lever, forteller NINA-veterinær Marianne Waldum Furnes.

Selve smittekilden er uklar, men sykdommen kan stamme fra rødrev, vill fjellrev eller hunder som har vært i nærheten av hegnene.

Har funnet egnet vaksine

Waldum Furnes har jobbet intenst med å finne en vaksine som egner seg for å forebygge sykdommen hos fjellrevene ved avlsstasjonen. Det har vært krevende, siden det ikke er utviklet vaksine spesielt for denne arten.

– Nå ser det ut til at vi har funnet en vaksine som vil fungere. Planen er å vaksinere samtlige rever ved avlsstasjonen, sier Waldum Furnes.

Fjellreven er et av våre mest truede pattedyr. Tanken bak avlsprogrammet er å styrke delbestandene av fjellrev rundt om i Norge. 

Etter hvert som fjellreven etablerer seg på flere steder, vil den geografiske avstanden mellom delbestandene minke. Det vil gjøre det lettere for revene å vandre mellom delbestandene og utveksle gener. 

Så langt har avlsprogrammet for fjellrev satt ut over 450 fjellrever i ni fjellområder i Norge.

– Erfaringene vi har gjort i forbindelse med sykdomsutbruddet, har gitt oss ny kunnskap som er viktig i det videre arbeidet med å redde fjellreven fra å dø ut i norsk natur, sier Jackson.

Les mer om avlsprogrammet for fjellrev på Nina.no

Powered by Labrador CMS