Annonse
Immitec samarbeider med ledende forskere for å gi kundene sine de best dokumenterte helsekosttilskuddene, ifølge sin egen hjemmeside. (Faksimile fra Immitec.com)

Dette firmaet har tjent millioner på «vitenskapelig bevis»

Et av produktene deres beskrives som den optimale ungdomskilden av både forskning og media, hvis du tror reklamen.

Publisert

Firmaet, som heter Immitec, sier selv de driver med bevisbaserte helse- og medisinske supplement. Beviset er forskning, forskningen er betalt av dem som lager produktene, og hensikten er å bruke den i reklame og markedsføring.

Varene selges i helsekostbutikker, som Life og Vita i Norge.

På produktlisten sin har de blant annet Coffee Slender, et kaffeprodukt som skal kunne gjøre deg slankere. Du finner også Hair Gain, som skal forbedre hårvekst for både kvinner og menn. Og 30 Days, som skal hjelpe deg å bli kvitt giftstoffer, gå ned i vekt og øke energinivået ditt.

- Skal du ha en kraftig og god markedsføring bør du gjøre studier

Felles for dem er at de er vitenskapelig bevist, i alle fall hvis du skal tro måten de blir markedsført på. Hair Gains effekt er blitt «dokumentert i et publisert studie». Forskning har vist klorogensyren i Coffee Slender er «utmerket for å kontrollere blodsukkeret og dermed påvirke vektutvikling». Og «effekten av 30 Days Plus er dokumentert i en dobbel-blind placebokontrollert studie,» ifølge Immitecs egne nettsider.

Forskningen som blir brukt for å markedsføre alle disse tre produktene er gjort av samme mann, oppdragsforskeren Erling Thom. Thom har gjort studier på alt fra slankeprodukter til potenspiller og vidundermiddel som skal gi økt hårvekst til både kvinner og menn.

For en studie tar han mellom en halv million og en million kroner.

– I og for seg kan du gå på markedet med påstander, uten å ha dokumentert dem. Men skal du ha en kraftig og god markedsføring, så bør du gjøre studier, sier Erling Thom til forskning.no.

Dokumentert effekt?

Mange kosttilskudd og alternative helseprodukter reklamerer med at de har vitenskapelig dokumentert effekt. Men hva betyr det? Og hvem står bak forskningen?

forskning.no har sett nærmere på et utvalg studier av produkter mot blant annet håravfall, overvekt og forkjølelse.

Vi har avdekket et nettverk av forskere og oppdragsforskningsselskaper som lager studier med gode resultater som egner seg til bruk i reklame.

Journalistene har fått hjelp til research av journalistpraktikant Åsta Dale og redaksjonssekretær Solveig Borkenhagen.

Les sakene her:

Lite tyder på at du blir slank av Coffee Slender

Dette firmaet har tjent millioner på «vitenskapelig bevis»

Forskerne som går god for mirakelkurene

– Overdreven markedsføring

Erfaringene til to pasienter blir til dokumentasjon på at et kosttilskudd virker

Forskeren som får slankekaffe og potenspiller til å virke

Hvorfor tar ingen tak i useriøs forskning på produkter som ikke virker?

Solgte for 96 millioner i 35 land

Immitec er et konsern med hovedkontor i Tønsberg og datterselskap og representative kontor i Finland, Storbritannia, Romania, Brasil, Midtøsten og Nord-Afrika. Varene deres blir solgt i 35 land, ifølge styreleder Jan Oddvar Johansen.

– Vi eksporterer varer til 35 land, og i de fleste av disse stedene selges produktene våre gjennom apotek. De selges også gjennom at vi skolerer leger og fagpersonell til hvordan man skal bruke produktene, sier Johansen til forskning.no

 

 

Immitec selger i alt 23 produkter, ifølge sine egne nettsider. De lenker flittig opp til studier og vitenskapelig bevis for de fleste av dem.

Når de beskriver råmelksproduktet «Colostrum», skriver de at «Forskning og media beskriver Born:Again Colostrum som den optimale ungdomskilden». Deretter lister de opp at produktet kan være godt for alt fra ledd- og muskelplager, til fettforbrenning og muskeloppbygning. 

Råmelksproduktet Colostrum fungerer mot det meste, skal du tro hjemmesiden til Immitec. (Foto: (Faksimile fra Immitec.com))

Bruker mye oppdragsforskning fra en person

I 2014 kjøpte Immitec opp konkurrenten Med-Eq AS, som også holdt til i Tønsberg. Med-Eq har solgt kosttilskudd siden 1984, og har vært flittig i bruken av vitenskapelige studier for å markedsføre disse.

Sammen med retten til en rekke kosttilskudd, fikk Immitec en helt ny portefølje med studier som Med-Eq hadde betalt for å få utført, mange av dem gjort av Erling Thom. Han har gjort oppdragsforskning på virkestoffene i 30 Days, Hair Gain, Skin Gain og Coffee Slender.

Thom forteller at det var han som tok initiativet til en studie på Coffee Slender i 2007. Han tok kontakt med Med-Eq, som sa seg villig til å betale for studien. Resultatet ble positivt. Studien viser at produktet reduserte blodglukosen, og at den muligens kunne brukes som et vektreduksjonsmiddel. EFSA mener ikke dette er godt nok dokumentert til å bruke i reklame.

Immitec-konsernet

 

Immitec er et kosttilskuddkonsern som ble stiftet i 1997. 

Har hovedkontor i Tønsberg, og selger 23 kosttilskuddsprodukter i 35 land.

Fusjonerte med det norske kosttilskuddfirmaet Med-Eq i 2014. 

Solgte varer for 96 millioner kroner i 2014. Har ikke solgt like bra siden, ifølge styreleder.

Immitec-konsernet blir eid av Immitec Holding (kypros) Ltd, som har en postboks på Kypros som adresse. 

Holdingselskapet er eid av Jan Oddvar Johansen, Bjarne Aakerøe og Jerker Håkansson. 

 

Thom sier også at man må regne med at studier man gjør på oppdrag fra de som selger kostholdsprodukter blir brukt i markedsføring, så lenge det er positivt.

– Noen må jo være fornøyd med produktet, da. Siden de kjøper det, mener Thom.

Thom forteller at en enkelt vitenskapelig studie koster i overkant av en halv million kroner for firmaet som kjøper det. Flere kilder forskning.no har snakket med bekrefter dette, og sier at kostnadene kan stige til rundt en million kroner dersom studiene er omfattende nok.

Peker på gamle studier – men bruker dem fortsatt i markedsføringen

Styrelederen i Immitec sier han aldri har møtt Thom, men kjenner til at han er blitt brukt i bransjen. Han sier han ikke har kjennskap til studiene Med-Eq gjorde før de kjøpte opp firmaet. Immitec har ikke bestilt denne typen forskningsrapporter, ifølge Johansen selv.

– Alle firmaene gjorde det på den måten før, og så ble studiene brukt aktivt i markedsføringen, sier Johansen.

– Men dere har jo fortsatt disse studiene på nettsiden deres og bruker dem i markedsføringen?

Slik bruker Immitec "vitenskapelig bevis" for å markedsføre slankeproduktet 30 Days. (Foto: (Faksimile fra Immitec.com))

– Jo, altså, når det gjelder markedsføring så er det sånn at regelverket her er temmelig nytt, og det har vært ganske diffust hvordan det skal håndteres i Norge, sier Johansen.

Han forklarer videre at Immitec forsøker å følge med på hvilke påstander fra forskning man kan og ikke kan bruke i markedsføringen av produkter overalt hvor de selger produktene sine.

Han vil ikke si om lenkene til de gamle studiene skal fjernes fra nettsiden eller slutte å brukes som vitenskapelig bevis for at produktene fungerer, men sier at de har en løpende vurdering av dette og dialog med Mattilsynet.

Påstandene Immitec kommer med på sine nettsider kan nemlig være over grensen for hva som er greit, også i Norge. 

VitaePro ble dømt for lignende markedsføring

EU har lagt tydelige begrensninger for hva firma som Immitec kan si om sitt eget produkt – det er ikke lenger lov å påstå at et produkt gjør deg slankere, firmaene må peke på hvilken av ingrediensene som kan påvirke vekta di.

Og her kan ikke firmaene heller ikke bare dikte fritt. Påstandene om hvordan produktet virker må være godkjent av EFSA, og stå i EU-kommisjonens fellesregister for helsepåstander.

Firmaet VitaeLab AB tapte en rettssak i Sverige i mars i år, for sin markedsføring av kosttilskuddet VitaePro på sin egne hjemmesider. De måtte fjerne en rekke helsepåstander om hva som ville skje dersom du tok Omega3-produktet. 

Den svenske Markandsdomstolen mente det ble for mye å love at du ville få et aktivt liv eller en sterk kropp som direkte følge av VitaePro-knaskingen, da ingen av disse helsepåstandene var å finne i EFSAs liste over godkjente helsepåstander. I dag blir VitaePro blant annet reklamert for med det litt mindre hardtslående slagordet “Det funker for meg.”

Sa de skulle rydde opp i 2015

Påstandene om «Colostrum», som Immitec skriver at er «den optimale ungdomskilden», kan ikke brukes til markedsføring av produktet, ifølge EFSA. Det samme gjelder påstandene om den slankende klorogensyren i «Coffee Slender».

Likevel markedsfører Immitec begge produktene som om vitenskapen var på deres side.

Styreleder Jan Oddvar Johansen i Immitec sier han skal undersøke dette og markedsføringen de andre produktene når han er tilbake fra ferie, men fastholder at de jobber kontinuerlig med dette.

Immitec fikk kritikk for markedsføringen av Colostrum i en VG-artikkel i 2015, og sa også da at de skulle gå gjennom denne. Likevel har ingenting skjedd.

Mattilsynet: - Vær skeptisk

Det er Mattilsynet som har ansvar for å slå ned på firmaer som sier produktene deres kan gjøre mer enn det som er bevist av Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA).

– Helsepåstander må være godkjent av EU-kommisjonen før de kan benyttes, og bare påstander som er tilstrekkelig vitenskapelig dokumentert vil bli godkjent. Det er knyttet spesifikke krav til innhold og bruksbetingelser for enhver godkjent helsepåstand, skriver Rønnaug Aarflot Fagerli, seniorrådgiver ved seksjon merking og kvalitet i Mattilsynet, i en e-post til forskning.no.

Klorogensyren i Coffee Slender kan gjøre deg slankere, hvis du tror Immitec. Men Europakommisjonen for matsikkerhet er uenig. (Foto: (Faksimile fra Immitec.com))

Mattilsynet sier de ikke kan vurdere enkeltpåstander eller produkter i media, men er villig til å uttale seg generelt om regelverket rundt markedsføring av kosttilskudd.

Fagerli forklarer at uspesifikke påstander som går på at noe er «godt for magen», «oppkvikkende» eller «styrker skjelettet», bare kan brukes dersom de følges av en godkjent helsepåstand som forklarer hvordan et næringsmiddel gjør nettopp dette.

Immitec sier at de jevnlig har dialog med Mattilsynet om hva de kan og ikke kan påstå når de markedsfører produktene sine.

– Spørsmålet blir til slutt om man har lov til å linke til publiserte studier som er foretatt på råvarenivå eller ikke. Dette er noe som vi løpende evaluerer også med hvert lands mattilsyn, som vi forholder oss til når det gjelder regelverk på næringsmidler, skriver styreleder Jan Oddvar Johansen i Immitec i en oppfølgingsepost til forskning.no.

Mattilsynets mener uansett vi skal være skeptiske til produkter som lover kraftig og rask virkning.

– Vårt råd er at du som forbruker skal tenke deg nøye om før du bruker kosttilskudd. De fleste av oss som har et kosthold som er i tråd med myndighetenes anbefalinger, trenger ikke kosttilskudd. Et kosttilskudd skal heller ikke erstatte et variert kosthold. Vær skeptisk til produkter som lover kraftig og rask virkning, og bruk sunn fornuft og kritisk sans, skriver Fagerli.

Kommer ikke til å forske på nye råstoff

Ifølge de som selger kostholdsproduktene er vi på vei inn i en ny tid, hvor enkeltstudier betalt av enkeltfirma blir en del av fortiden. Nå er det store samarbeidsprosjekt med EU-godkjenning som gjelder.

Ellers kan det ikke brukes til markedsføring, som alltid har vært poenget med de vitenskapelige studiene på egne råvaresubstanser og kosttilskudd.

– Det er blitt en stor endring i hvordan man selger næringsmiddel. Vi gjør ikke produktstudier lenger, det får man ikke lov til å bruke i fremtidig markedsføring, sier styreleder Jan Oddvar Johansen i Immitec.

Johansen er ikke imot de nye EU-reglene, men han er bekymret for hvordan innovasjon på vitenskapelig baserte råvarer som har medisinsk effekt på folkehelsen skal finansieres.  Han mener at dette før skjedde på råvarenivå, og at vi når står i fare for at bransjen blir uten innovasjon.

– Det blir lite nyutvikling. Det er ingen som tør å ta en sjanse på et nytt produkt lenger. Det er så høye krav til trygghet at ingen firma har råd til å investere i nye matvaresubstanser, sier Johansen.

Powered by Labrador CMS