Annonse
En nærmere kikk på kaffeforskningen, viser at det er lite som tyder på at du kommer til å gå noe særlig ned i vekt om du bytter til Coffee Slender. (Foto: Eivind Nicolai Lauritsen)

Lite tyder på at du blir slank av Coffee Slender

Reklamen lover at du kan rase ned i vekt bare ved å bytte kaffe. Men forskningen som finnes, sier noe helt annet.

Publisert

I en verden hvor halvparten av befolkningen er overvektig, er det ikke rart vi er på jakt etter hjelp.

Hjelp til å bli slankere eller unngå å bli tykkere.

Men kan det være så enkelt som å drikke en spesiell kaffe?

Ifølge Tønsberg-firmaet Immitec, som selger slankekaffen, er det det.

Bare se på Monica Johansen fra Skaun, som vitner i reklamen. Hun byttet bare ut den vanlige kaffen med slankekaffen Coffee Slender, og vips, så raste hun ned fra 108 kilo til 68.

Det er nesten for godt til å være sant, skriver Immitec i reklamen. Men de forsikrer om at de har vitenskapelig dokumentasjon på at slankekaffen virker på vekta, og siterer:

I 2002 ble det gjort en liten pilotstudie på virkestoffet i slankekaffen ved Universitetet i Maine. Deltagerne fikk lavere blodsukker og lagret mindre fett på kroppen.

Og i 2007 kom en norsk dobbel-blind studie som viste at de som fikk Coffee Slender, gikk ned 5,4 kilo etter 12 uker, i gjennomsnitt.

Så da funker det, altså?

Ikke akkurat. En nærmere kikk på kaffeforskningen, viser at det er lite som tyder på at du kommer til å gå noe særlig ned i vekt om du bytter til Coffee Slender.

Selv Erling Thom, forskeren bak den norske studien fra 2007, innrømmer overfor forskning.no at effekten av virkestoffet er liten.

Så hvorfor har Coffee Slender da blitt det store nye slankemiddelet?

Kaffe virker slankende

Skal man holde seg til vitenskapen, er det ikke nødvendigvis dumt å satse på kaffe mot overvekt.

Det finnes nemlig en god del studier som peker mot at helt vanlig kaffe kan ha en liten, men gunstig effekt på både vekta og risikoen for diabetes.

En studie fra 2016 konkluderer med at koffein kan gi en reduksjon i vektøkning over tid.

Det er imidlertid snakk om en veldig liten virkning. Kanskje en kilo eller to i forskjell mellom kaffedrikkerne og dem som avstår.

Men kanskje det går an å øke effekten ved å ta mer?

Klorogensyre

Koffein er et sentralstimulerende middel, og store doser gir en rekke uheldige bivirkninger. Dermed er potensialet som slankemiddel en smule begrenset.

Men det er ikke sikkert at koffein kan forklare hele slankevirkningen av kaffe. For kaffe inneholder også andre stoffer.

Ett av dem er klorogensyre, som det finnes mye av i grønne kaffebønner. Når bønnene brennes, forsvinner en del av klorogensyra, men en del blir også igjen i kaffen du drikker.

Forskning på dyr har antydet at klorogensyre kan ha en viss slankende effekt. Så, kan man bruke stoffet som slankemiddel ved å ta ekstra mye av det?

Det er dette som er ideen bak kaffen Coffee Slender. Den er tilsatt ekstra klorogensyre så innholdet er mye høyere enn i vanlig kaffe.

Men virker det?

Siterer norsk studie

Dokumentert effekt?

Mange kosttilskudd og alternative helseprodukter reklamerer med at de har vitenskapelig dokumentert effekt. Men hva betyr det? Og hvem står bak forskningen?

forskning.no har sett nærmere på et utvalg studier av produkter mot blant annet håravfall, overvekt og forkjølelse.

Vi har avdekket et nettverk av forskere og oppdragsforskningsselskaper som lager studier med gode resultater som egner seg til bruk i reklame.

Journalistene har fått hjelp til research av journalistpraktikant Åsta Dale og redaksjonssekretær Solveig Borkenhagen.

Les sakene her:

Lite tyder på at du blir slank av Coffee Slender

Dette firmaet har tjent millioner på «vitenskapelig bevis»

Forskerne som går god for mirakelkurene

– Overdreven markedsføring

Erfaringene til to pasienter blir til dokumentasjon på at et kosttilskudd virker

Forskeren som får slankekaffe og potenspiller til å virke

Hvorfor tar ingen tak i useriøs forskning på produkter som ikke virker?

Firmaet Immitec svarer ja, og viser altså til pilotstudien og den norske studien av 30 norske pasienter i 2007. Den konkluderer med at pasienter som fikk Coffee Slender, gikk ned over fem kilo og fikk lavere fettprosent enn de som drakk vanlig kaffe.

Spørsmålet er hvorfor firmaet bare siterer disse to studiene når det finnes flere og nyere undersøkelser å oppdrive. Til og med oppsummeringer og vurderinger av vår samlede kunnskap om klorogensyre som slankemiddel.

Er det fordi de slett ikke tegner samme optimistiske bilde som den lille norske undersøkelsen?

Styreleder Jan Oddvar Johansen i Immitec har ikke noe klart svar.

- Vi har overtatt dette produktet da vi kjøpte opp Med-Eq. Det er produktutviklerne som har betalt for studiene, og det er gjort før vår tid. Jeg vet ikke hvordan studiene er finansiert eller gjennomført, sier styreleder Jan Oddvar Johansen.

Immitec kjøpte opp Med-Eq AS i 2014. Men de bruker altså fortsatt den norske studien når de markedsfører Coffee Slender på sine egne hjemmesider.

Senere studier nevnes ikke.

Dårlige studier

Allerede i 2011 kom en oppsummering av klorogensyre-forskningen på mennesker, utført av Igho Onakpoya og kollegaene hans ved University of Exeter.

Den vurderte den norske studien og to andre undersøkelser. Alle de tre enkeltstudiene konkluderer med at stoffet virker slankende, men undersøkelsene er beheftet med store svakheter:

De har med få pasienter, noe som gjør at tilfeldigheter lett kan forstyrre resultatene.

De er kortvarige, som betyr at vi ikke aner hva som skjer hvis du bruker klorogensyre lenger enn tre måneder.

Du kan gå ned 40 kilo bare ved å bytte kaffe, ifølge reklamen fra firmaet Immitec. Men hva sier egentlig forskningen på produktet? (Foto: (Illustrasjon: Reklame for Coffee Slender på nettsidene til Almea.no, som er eid av Immitec, firmaet som produserer Coffee Slender.))

I den ene studien har to av forfatterne ledende roller i firmaet som markedsfører stoffet. De har altså en interesse av at resultatene skal bli fordelaktige for produktet. Det kan påvirke forskningsprosessen.

Den andre studien er ikke å finne i noe tidsskrift. Vi er dermed ikke garantert at den har gått igjennom en uavhengig faglig vurdering.

Og den norske undersøkelsen er utført av bare én forsker, noe som i utgangspunktet er betenkelig for denne typen studie. Det er vanskelig å gjennomføre dobbelt-blinde kliniske studier på en skikkelig måte når du jobber helt alene.

Kvaliteten på de tre studiene er dårlig. Effekten er liten. Det er alt i alt svært usikkert hvilke virkninger og bivirkninger klorogensyre har, konkluderer Igho Onakpoya og kollegaene.

Anbefaler ikke klorogensyre

I 2013 kommer forskerne Rachel Buchanan og Robert D. Beckett fram til det samme, i en oppsummering publisert i Journal for Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine:

Noen undersøkelser peker mot en effekt, men alle studiene har seriøse mangler. Derfor kan klorogensyre ikke anbefales som et trygt eller effektivt slankemiddel, skriver de.

Noe lignende skriver også Heather Hausenblas og Brianna Huynh, i en oppsummering publisert i Natural Medicine Journal i 2014.

Forfatterne bak en gjennomgang av mange ulike slankemidler i 2016 vil heller ikke anbefale bruk av klorogensyre.

- Kan ha en liten virkning

Det er ikke umulig at framtidas forskning vil vise at klorogensyre kan ha en liten virkning, sier Jøran Hjelmesæth, leder av Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo.

Han har jobbet med fedmebehandling og fedmeforskning i en årrekke, og har sett mange vidundermidler komme og gå.

– Det er ikke sjelden at det er litt i det. Middelet kan kanskje øke forbrenningen med noen promille, slik som chili gjør.

Eller som med CLA, den forrige mirakelpillen som kom rundt år 2000.

Den gangen omtalte avisene stoffet som «Forskernes nye våpen mot fedme». Studier viste at CLA kunne forvandle kroppens fett til muskler, og selskapet Natural håvet inn millioner på salg av kosttilskudd med CLA.

I ettertid har forskningen bekreftet at stoffet ser ut til å ha en liten effekt – de som tar CLA, veier kanskje en kilo mindre etter noen måneder. Men den som tror tablettene skal få kiloene til å rase av, blir høyst sannsynlig skuffet.

Det har også vist seg at CLA kan gi alvorlige bivirkninger. Og selv forskningen fra 2000 viste at middelet egentlig hadde beskjeden slankeeffekt.

– Du kan måle det vitenskapelig, men du kan ikke se det på kroppen at du går ned. Det var langt fra så bra, sier Jacob A. Stakkestad, en av forskerne som var med på å undersøke stoffet den gangen.

Ikke noe vidundermiddel

Hjelmesæth tror effekten av Coffee Slender er enda mindre enn virkningen av CLA.

Den nedslående sannheten er at ingen ennå har funnet noe effektivt middel som gjør oss slanke.

Til tross for alle oppslagene om nye vidunderkurer i løpet av de siste tiårene, er behandling av overvekt og fedme en stadig like stor utfordring.

I forskeroppsummeringer fra både 2011 og 2016 konkluderer forfatterne med at det ikke er grunn til å anbefale noen av de alternative slankeproduktene de hadde sett på.

Selv legemiddelfirmaene, med alle de økonomiske og forskningsmessige musklene de har, har slitt med å finne brukbare legemidler mot overvekt og fedme.

Hittil har effekten til selv reseptbelagte slankepiller vært beskjeden, og flere medikamenter er tatt av markedet på grunn av alvorlige bivirkninger.

Så når det dukker opp reklamer for vektreduserende kosttilskudd er det all grunn til å være skeptisk. Selv når de hevder å ha vitenskapelig dokumentert virkning.

Det er gjerne for godt til å være sant.

Referanser:

Max. H Pittler and Edzard Ernst, Dietary supplements for body-weight reduction: a systematic review, American Journal of Clinical Nutrition, 2004.

James A Greenberg, Carol N Boozer, and Allan Geliebter, Coffee, diabetes, and weight control, American Journal of Clinical Nutrition, 2006

Esther Lopez-Garcia, Rob M van Dam, Swapnil Rajpathak, Walter C Willett, JoAnn E Manson, and Frank B Hu, Changes in caffeine intake and long-term weight change in men and women, American Journal of Clinical Nutrition, 2006.

Rachel Buchanan, Robert D. Beckett, Green Coffee for Pharmacological Weight Loss, Journal for evidencebased complementary and alternative medicine, 2013. Sammendrag.

Alejandro Ríos-Hoyo, Gabriela Gutiérrez-Salmeán, New Dietary Supplements for Obesity: What We Currently Know, Current Obesity Reports. Sammendrag.

Kavita Poddar, Sanjivani Kolge, Lena Bezman, Gerard E. Mullin Lawrence J. Cheskin, Nutraceutical Supplements for Weight Loss A Systematic Review, Nurtition i Clinical Practice, 2011. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS