Bioteknologi kan spare tusener av museliv

Enkle, hurtige og pålitelige tester for å sikre et trygt miljø og trygg mat, det er business profilen til Biosense i Bergen. Ved hjelp av bioteknologi kan Biosense påvise giftige blåskjell uten å bruke musetesten. Den krever årlig tusener av små museliv.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Biosense springer ut av miljøtoksikologi-miljøet ved Universitetet i Bergen (UiB), forteller grunnlegger av Biosense, Anders Goksøyr.

Han er til daglig professor ved Molekylærbiologisk institutt på UiB og sitter i styret til Biosense, der han også er forskningssjef. Bedriften blir ti år gammel i februar 2006, og har ti ansatte som utfører omtrent syv til åtte årsverk.

- Vi utvikler diagnostikk for miljø- og matvaretrygghet ved å lage enkle, hurtige, trygge og pålitelige tester som kan brukes der problemet er. Dette kan erstatte dagens kjemiske testing som er tidkrevende og må foregå i laboratoriet, sier Goksøyr.

Kan spare museliv

"Anders Gøksøyr"

Biosense har utviklet en test som kan påvise gift i blåskjell. I dag er det mus som står for denne testingen; med livet som innsats.

I blåskjell kan det være tre hovedgrupper toksiner, giftsubstanser, som enten fører til ubehagelig mageonde, lammelser eller hukommelsestap med fare for død.

Hver av disse giftene består av en ganske komplekst sammensatt blanding av giftstoffer. Blåskjelltelefonen er sommerplukkende blåskjellspiseres trygghet mot giftige skjell, men metoden som blir brukt på skjell som skal sendes ut på markedet krever hvert år innsatsen og livet til tusener av mus.

- Vi har utviklet en ELISA-test for amnesitoksin som i løpet av to timer gir svar på om skjellene er giftige eller ikke, sier Goksøyr.

Metoden er nylig validert i et internasjonalt organ for testgodkjenning, det vil si at den regnes som en fullgod erstatter av dagens kjemitester og musetesten. Elisa-testen kan også brukes for å finne ASP-forgiftete kamskjell, som er et stort problem i Storbritannia og Irland.

I USA og Canada har ASP-forgiftning ført til sjøfugldød og problemer for delfiner og sjøløver.

Overvåker hormonhermere i fisk

"Testing av fisk"

Et annet eksempel på en livsbesparende test utviklet av Biosense, er eggeplommetesten. Den er utformet for å måle og overvåke mengden miljøgifter som oppfører seg som hormonhermere i fisk utsatt for forurensning.

- Testen tas på en prøve av slimet til fisken. Det betyr at fisken ikke må drepes for å testes. Vi har prøvd ut metoden på fisk i Po-elven i nordlige Italia, som er svært forurenset, forteller Goksøyr.

Metoden er utviklet gjennom et EU-prosjekt, og testen er i ferd med å kommersialiseres.

Litt annerledes satsning

Biosense er annerledes enn andre norske bioteknologiske bedrifter, hvorav de fleste har satset på human diagnostikk eller legemiddelutvikling.

- Det er vanskeligere å få investorer på vårt felt, men vi mener det er vel så viktig å utforme diagnostikk for å sikre menneskene trygg mat og sunt miljø, som å satse på ny diagnostikk for menneskelige sykdommer, sier Goksøyr.

- Vi sloss mot et konservativt marked med etablerte kjemiske tester, og har vel en følelse av at vi har vært forut for vår tid en periode, sier Goksøyr.

Artikkelen er publisert i FUGEs nyhetsbrev.

Les mer:

Hjemmesiden til Biosense.

Powered by Labrador CMS