Annonse

Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norsk institutt for naturforskning - les mer.

Hold deg fast: Dette er gelebringebær­godterisopp 

Soppforskerne har oppdaget 387 nye arter. Ja, de har funnet både gelebringebærgodterisopp og minivulkaner.

Godteri eller sopp? Soppen Stylonectria norvegica har fått det treffende norske navnet gelebringebærgodterisopp. Men noen matsopp er den ikke.
Publisert

To turkledde menn står i skogen med ei lupe foran det ene øyet og finstuderer tilsynelatende helt vanlige pinner fra trær og planter. 

Mange av de uanselige vekstene på pinnene har de sett før, men innimellom finner de pinner med noe de ikke kjenner igjen. 

– Plutselig finner jeg en veldig liten, sær sopp som ser ut som en minivulkan. Det kan dukke opp nesten hva som helst, forteller Mathias Andreasen, overingeniør i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

På pinner og bark finner forskerne mye spennede. Entusiasmen er stor når Mathias Andreasen (bildet) og forskerkollega Björn Nordén finner noe uventet i felt.

De mest spennende pinnene får bli med Andreasen og forskerkollega Björn Nordén hjem til laboratoriet. For det er når de benker seg til foran mikroskopet at det virkelig blir spennende.

– Det er ofte ved mikroskopet at verden åpner seg for oss, og det som er annerledes står fram, forteller Andreasen. 

I ni år har de målrettet og systematisk jaktet på nye sopparter gjennom et prosjekt i regi av Artsdatabanken, i samarbeid med flere norske og europeiske soppforskere. 

På fagspråk heter slike forskere mykologer.

Leter blant hyllemeter av eldgamle bøker

Selv etter å ha dykket ned i soppens verden på mikronivå kan det være uklart for Andreasen og Nordén hva de egentlig har funnet. 

Og er det noen andre som har beskrevet det før?

Björn Nordén på jakt etter spennende sopparter.

– Da må vi kikke i masse gammel litteratur og lete blant flere hyllemeter med bøker. Av og til finnes en gammel, tysk avhandling fra 1800-tallet som beskriver soppen, forteller Nordén.

Dyrker sopp og DNA-tester den for å finne slektninger

Men ofte må de forske videre for å finne ut hva de har tatt med seg inn. Andreasen plukker ut en og en soppspore, legger de på en plate med agar og dyrker fram soppen i laboratoriet. 

Etter noen dager eller uker får de fram et mycel, som er det nettverket av tråder som utgjør det meste av soppindividet. Det rendyrkete mycelet kan forskerne kjøre en DNA-sekvensering på. Når de får resultatet tilbake, kan de slå opp i omfattende DNA-bibliotek. 

Men DNA-bibliotekene har store hull – for det er fortsatt mange sopparter som ikke er beskrevet. 

Neste steg er da å forsøke å plassere soppen i et slektskapstre, et fylogenetisk tre, ved hjelp av et analyseprogram.

Mer enn 30 helt nye arter for verden!

Tålmodig studering av pinner, gamle bøker og timer bak mikroskopet har gitt resultater så det monner. Hele 387 nye arter som ikke tidligere er funnet i Norge, har de funnet. Og blant dem er det mer enn 30 som er helt nye på verdensbasis.

De har ikke bare funnet nye arter, men også soppslekter og -familier som er nye for verden.

– Soppen Crassistoma norvegicum var så sær at den fikk en egen gren på slektstreet, og en egen familie: Crassistomataceae. Den vokser bare på ospetrær på Vestlandet, forteller Nordén. 

Soppen Crassistoma norvegicum vokser bare på ospetrær på Vestlandet. Arten er ny for vitenskapen, og er så forskjellig fra de andre soppene at den har fått sin egen familie.

Et annet eksempel er soppen Bullatosporium taxicola, barlindsprekksopp, som også tilhører en slekt som er ny for vitenskapen. Den lever på barlind og vi finner den som oftest på gamle hjortegnag også på Vestlandet.

Akkurat det har de til felles med mange av de andre soppene.

Barlindsprekksopp, Bullatosporium taxicola, tilhører en slekt som er ny for vitenskapen.

– På Vestlandet har vi funnet mye rart – og vi har bare skrapt i overflaten enda, sier Nordén.

Björn Nordén og Mathias Andreasen har i ni år målrettet og systematisk jaktet på nye sopparter gjennom et prosjekt i regi av Artsdatabanken.

Nei, gelebringebærgodterisopp kan ikke spises

De fleste av de nye soppene er tykksekksopper og kullsopper, som har fruktkropper som ligner en flaske. De vokser på greiner, bark og andre plantedeler. Eller på moser eller andre sopper. Og de aller fleste av dem er nedbrytere eller parasitter. 

Ett av spørsmålene forskerne oftest får, er om noen av soppene kan spises. Det spørsmålet er de to litt lei. For det er så mye annet spennende med sopp, synes de.

– Noen av dem produserer interessante stoffer, og det er mulig at noen lever i symbiose med trær, men det vet vi ikke enda, sier Andreasen og legger til at soppene også har egenverdi uavhengig av hvilken direkte nytte de har.

Men om du fortsatt lurer: Soppene Nordén og Andreasen studerer er ikke matsopper. Selv ikke soppen de har kalt gelebringebærgodterisopp (Stylonectria norvegica) er spiselig.

Nei, gelebringebærgodterisopp er ikke spiselig.

Mye arbeid gjenstår med å beskrive nye arter og de to forskerne håper på flere fremtidige prosjekter om disse spennende soppene.

Referanser:

Hermann Voglmayr m.fl.: Crassistoma norvegicum (Crassistomataceae), a new genus, species and family of Pleosporales from Norway. Sydowia -Horn, 2024. Doi:10.12905/0380.sydowia77-2025-0259

Mathias Andreasen m.fl.: Bullatosporium taxicola, a new genus and species in Mytilinidiaceae (Pleosporomycetidae, Dothideomycetes) from western Norway. Fungal Systematics and Evolution, 2024. Doi:10.3114/fuse.2024.14.13

Powered by Labrador CMS