Annonse

Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norsk institutt for naturforskning - les mer.

Klippeblåvinge er en av våre mest sjeldne dagsommerfugler.

Rekordår for klippeblåvinge

En tørr forsommer og våt juli i fjor ga den truede klippeblåvingen gunstige forhold. Det kan vi telle resultatene av i år.

Publisert

Klippeblåvinge er en av våre mest sjeldne dagsommerfugler. Forskere ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) har overvåket arten siden 2009. 

– I år fant vi 672 egg og 48 larver i Torpbukta ved Iddefjorden i Halden kommune. Det er et område vi har overvåket i 15 år nå. Den forrige rekorden var for 10 år siden. Da fant vi 525 egg og 46 larver. Det er svært gode nyheter for en art som har slitt en del år, forteller NINA-forsker Anders Endrestøl.

Klippeblåvinge finnes kun i Halden kommune i Norge. I tillegg til Torpbukta finnes den i Sponvika og rundt Hov. 

Totalt for hele Halden ble det funnet over 1.700 egg og larver av klippeblåvinge i år. Tallet i 2020 var nede i bare 250.

Smørbukk + klippeblåvinge = sant

Klippeblåvinge trives på varme, kystnære områder. Der vokser vertsplanten smørbukk. Der legger sommerfuglen eggene sine på tidlig på sommeren. Fra juni kan vi finne larver som spiser på smørbukk. 

På høsten forpupper sommerfuglen seg før den overvintrer som puppe. 

Allerede fra slutten av april kan klippeblåvingen være på vingene.

En gunstig sommer i fjor

– Mye av forklaringen på det gode året for klippeblåvinge i år er nok at været i fjor var svært gunstig for både klippeblåvinge og smørbukk, sier Endrestøl.

Det var varmt og tørt i Østfold i mai og juni i 2023. Det gjorde at det ble en lang og god flyveperiode for klippeblåvinge. 

Vertsplanten smørbukk takler tørken mye bedre enn mange andre planter fordi den er en sukkulent. Det vil si at den har tykke blader som den lagrer vann i.

I juli 2023 var det litt kaldere enn normalt og nær en dobling av nedbøren. Det betyr at vertsplanten vokser godt mens larvene beiter på den. Samtidig kan andre insektarter, som har klippeblåvinge på menyen, være mindre aktive. 

– I tillegg har det vært gjort en god del skjøtselsarbeid på stedene til klippeblåvinge i regi av Statsforvalteren i Oslo og Viken. Det har også bidratt positivt, forteller Endrestøl.

Maur-livvakter

I likhet med mange andre blåvinger har også klippeblåvinge et nært forhold til maur. 

Endrestøl forteller at larvene skiller ut søte stoffer som maurene blir helt gærne av. Til gjengjeld beskytter maurene larven mot rovdyr og parasitter.

Powered by Labrador CMS