Ny spretthaleart i Norge

Forskere har funnet en spretthaleart som ikke tidligere er registrert i Norge.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nye arten forskerne har funnet i Norge er en liten, hvit, blind spretthale. Arten heter Onychiurus edinensis. (Foto: Arne Fjellberg)

Arten forskerne har funnet er en liten, hvit, blind spretthale, med karakteristiske torner på bakkroppen. Arten heter Onychiurus edinensis.

Reidun Pommeresche fant den nye arten da hun arbeidet med et prosjekt der forskerne blant annet undersøker effekter av bløtgjødsel og biorest.

Forskerne ved Bioforsk ser på avling, jordstruktur, mikrobiologi, meitemark og spretthaler. I en jordprøve fra økologisk drevet kløvereng ble det i april 2012 funnet tre individer av den nye arten.

Arten er tidligere funnet i jordbruksjord sør på Jylland og i England. Den nye spretthalen er en millimeter lang.

Fant også annen særing

- Vi fant også en annen særing i denne enga, sier Pommeresche.

Det dreier seg om tre individer av arten Oligaphorura ursi.

Ifølge Arne Fjellberg, norsk spesialist på spretthaler, er dette en arktisk-alpin art som på fastlandet dukker opp i grus og plantetuer langs elver og vann i fjellet.

Fjellberg har funnet den i Dovre, Lom og Flatangen, i tillegg til på Svalbard, hvor den er vanlig. Funn er også gjort i svensk Lappland.

[gallery:1]

- Den hører muligens til i grunnvannssoner, med stabil tilgang på vann. Mulig det er et tegn på et lite oppkom eller underjordisk bekk på jordet, når slike arter kan etablere seg. Også denne spretthalen er hvit, og omtrent 1,3 millimeter lang, sier Fjellberg.

Store og små spretthaler

- Under arbeidet samlet vi spretthaler i denne enga våren 2011 og 2012. Der fant vi tilsammen 2845 spretthaler, fordelt på over 40 ulike arter. Vi fant store, overflatelevende spretthaler og ørsmå, jordlevende, sier Pommeresche.

Blant de overflatelevende var det fargerike spretthaler med lange antenner og stor hoppegaffel på bakkroppen, for eksempel Isotomurus graminis.

Reidun Pommeresche. (Foto: Bioforsk)

- Blant de små, jordlevende artene, fant vi arter som er mindre enn 0,5 millimeter lange, blant dem de to som er nevnt som nye og sære. I tillegg fant forskerne vanlige arter som Protaphorura armata og Stenaphorura lubbocki.

- Vi fant fra 7900 til 41 500 individer per kvadratmeter i våre prøver. Flest om våren i 2012 før enga ble gjødslet, avslutter Pommeresche.

Powered by Labrador CMS