Hvorfor dufter roser i mormors blomsterbed mye deiligere enn
buketter til salgs i blomsterbutikken?
Rosebuketter i butikkene har flotte farger og holder seg
lenge i vasen. Men du er heldig om du merker noen som helst lukt når du stikker
nesen ned i kronbladene.
De siste tiårene har kommersielle gartnere avlet frem roser som
er mer holdbare. Som tåler transport og er motstandsdyktige mot insekter.
Men noe gikk tapt i den målrettede manipuleringen. Rosenes sterke, aromatiske parfymeduft forsvant.
Nå gir en ny studie håp om at vi kan få velduftende
roser i fremtiden.
Forskere har funnet nøkkel-enzymer som starter reaksjonen
som skaper duftene.
Enzymene er en slags katalysator som setter prosessen i gang ved å gjøre om CO2 til sukkermolekyler som deretter omsettes til luktmolekyler.
Foredlingen har mest handlet om å gi kraftige, holdbare kronblad.
Lukt har ikke vært prioritert.
– Det er ikke slik moder jord ville gjort det,
kommenterer professor i organisk kjemi Yngve H. Stenstrøm ved Norges miljø- og
biovitenskapelige universitet, NMBU.
Han er professor emeritus ved fakultet for kjemi,
bioteknologi og matvitenskap.
– Du ser litt av det samme i hundeavl, der man har
avlet frem dyr som har et ønsket utseende. Men så går det ofte på bekostning av
andre egenskaper, som å puste uhindret, sier han.
I dette tilfellet har altså duften gått dukken.
Geraniol gir sødmefylt duft
Hva må roser ha for å lage sine behagelige dufter?
Det er blant annet det kjemiske stoffet geraniol som er ansvarlig for
den søte lukten vi assosierer med roser. Ville roser og rosebusker lager stoffet gjennom
en kjemisk reaksjon som involverer flere andre enzymer.
– Dette stoffet har fått sitt navn fra planten
geranium, kommenterer Stenstrøm.
Forskere har undersøkt hva som skjer biokjemisk i den
rosa rosen Old Blush.
Annonse
Fant nøkkel-enzym
Forskerne isolerte ulike plantedeler i Old Blush-rosen og
stengte ned kjemiske stier som er involvert i produksjonen og utslippet av geraniol.
Forskerne fant ut at prosessen også involverer et enzym som finnes
i væsken inne i noen planteceller.
Dette nøkkel-enzymet er avgjørende for å sette i gang reaksjonen
som skaper rosers friske blomsterduft.
For å lage en sterk og søt aroma, trenger blomsten veldig
mye aktivitet fra dette enzymet. Geranylpyrofosfat limer seg til enzymet og setter
prosessen i gang.
Studien er publisert i det anerkjente og høyt rangerte tidsskriftet PNAS.
Endret tobakksplanter
Forskerne avdekket at to aminosyrer
kan ha mutert, slik at enzymet kan produsere mer geranylpyrofosfat.
– De har funnet ut hvordan enzymet som lager luktmolekyler ser ut og hvor det skulle ha vært i planten, sier Stenstrøm.
Neste skritt var å få til denne prosessen i en levende plante.
Forskerne fikk tobakksblader til å uttrykke enzymet og den kjemiske
stien for å lage geraniol.
Som ventet, fikk de tobakksbladene til å produsere stoffet.
– Forskerne har identifisert det lille verktøyet
som skal til for å sette i gang den lange produksjonskjeden som ender opp med de velduftende molekylene,
forklarer Stenstrøm.
Annonse
Langt frem
Han mener forskerne overselger funnet sitt,
selv om studien er publisert i et anerkjent tidsskrift. For det er langt igjen før
funnet kan brukes i praksis, understreker han.
– De kan ikke bare spraye rosene med enzymene,
forteller han.
Og selv om de klarer å tilsette stoffene i synteseveien, har de ikke noen lang holdbarhet. Så dette er ingen quick-fix, understreker Stenstrøm.
Men klarer forskerne å finne de genene som uttrykker disse
enzymene, er de godt på vei, tilføyer han.
Komplisert kjemi
For roseduft består av mer enn ett molekyl. Ett enzym som
får frem ett duftmolekyl, er bare en del av duftbildet.
Roseduft består av et
titalls molekyler.
– Disse molekylene brukes til å fremstille
parfymer, forteller Stenstrøm.
Et annet stoff, farnesylpyrofosfat, er også involvert.
– Dette stoffet omsettes til luktmolekyler som vi kjenner godt fra for eksempel furunålsolje, som
jo lukter markant, sier Stenstrøm.
Da reagerer det med blant annet geranylpyrofosfat.
Annonse
Krever mye energi av blomstene
Men rosene lager nok ikke disse gode luktene for å tilfredsstille menneskers luktesanser. I naturen bruker rosene duft til å kommunisere både med
andre roser og med insekter.
– Slike molekyler kan også benyttes av rosene for å tiltrekke seg insekter som kan komme
og bestøve dem, så de kan spre genene sine, forklarer Stenstrøm.
Dette er en vinn-vinn-situasjon, fordi bier blir belønnet
med nektar de kan lage honning av.
Det er slett ikke enkelt for roser å lage all den deilige duften.
– Det er ganske energikrevende å lage alle disse duftmolekylene.
Og når du lukter på rosene, tappes blomsten for molekyler, så da må den produsere
flere, forklarer Stenstrøm.
Det er godt mulig det er fordi luktproduksjonen er så
energikrevende at den har gått tapt i foredlingsarbeidet med å få frem blomster som holder lenger, mener han.