Annonse
Det er absolutt best å beskjære mens treet er i hvile. Altså på vinteren, mener eksperter.

Når er det egentlig best å beskjære busker og trær?

Sommeren er ikke tiden for å beskjære busker og trær, slår forskere fast. Hobbygartnere får ofte andre råd.

Publisert

Leser du om beskjæring på Plantasjens hjemmeside, står det: 

«Juli, august og september er gode måneder for beskjæring for de fleste busker og trær i hagen. Da er planten i full vekst og vi kan se hvordan plantens form ser ut med bladverk».

Også på nettsiden til Hobbygartnerskolen får du vite at den såkalte JAS-perioden (juli, august, september) er en strålende tid for beskjæring. 

«På denne tiden er plantene i full vekst og de tetter sårene sine raskt. Det gjør at de er mindre utsatte for sopp og andre sykdommer, i tillegg til at det er lett å forme trær og busker fine mens de fremdeles er fulle av blader».

Spredd seg som hviskeleken

Flere hageeiere kjenner til denne JAS-teorien. 

Men fagfolkene synes ikke dette er gode råd. 

– Denne kunnskapen har spredd seg som hviskeleken, sier Anna Lund. 

Hun er forsker ved Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) og er intervjuet av det svenske nettstedet Exakt. 

Teorien baserer seg på at det er lurt å beskjære når vekstene inneholder maksimalt med energi, mener Lund. 

– Men det finnes faktisk sjelden for lite energi i busker og trær, så fra dette perspektivet spiller det ikke noen særlig rolle når man beskjærer.

Januar er best

Lund og kolleger har testet beskjæring av noen arter på ulike tider av året.

Søtkirsebær, skogslind, skogslønn og sommereik har blitt beskåret på ulike tidspunkter på året.

Forskerne har undersøkt om grenene har blitt misfarget ved snittet og om treets har klart å danne nye grener ved snittet. 

Resultatet deres viser at alle fire artene klarer best å danne nye grener om beskjæringen skjedde i januar. 

Når det gjelder misfarging, viste det seg at skogslind og eik ble klart minst misfarget når den ble beskåret i januar. 

Søtkirsebær ble minst misfarget når den ble beskåret i september. 

Skogslønn ble lite påvirket av tidspunktet for beskjæring. 

Begrens antall snitt

Forskerne ser altså store forskjeller mellom artene. Men de vet lite om hva som egentlig stresser trær når de blir beskåret, forteller Lund i intervjuet.

– Det er spennende at beskjæring i januar gir gode resultater for visse arter, ettersom man har pleid å si at trær i hvile blir skadet av å bli beskåret. 

 Det er det best å tenke framover og minimere antall snitt i treet, mener hun.

– Gjennom å beskjære rett når treet er ungt kan snittene bli så små og få som mulig.

– Vinteren er best

Endre Bjotveit, rådgiver i Norsk Landbruksrådgiving, men at det absolutt er best å beskjære mens treet er i hvile. Altså på vinteren. 

Beskjæring i vekstsesongen er ikke aktuelt i vanlig, kommersiell fruktdyrking, forteller han. 

Et unntak kan være epletrær. 

– Vokser trærne for kraftig, kan det være lurt å skjære vekk noen opprette skudd på sommeren for å få lys inn på frukten. Dette gjør man helst på sensommeren, noen uker før forventet høsting. 

Men dette er litt mer et «krisetiltak», sier han.

Kan være lokale forskjeller

Bjotveits kollega Gaute Myren advarer om at det er lokale forskjeller i Norge. Østlandet er mer utsatt for frostproblemer på vinteren enn Vestlandet, for eksempel. 

– Januar kan det være nede i rundt 20 minus på Østlandet, da er det for kaldt å beskjære trær. Fra midten av februar til litt uti april foregår det meste av beskjæringen på Østlandet. 

Myren tror de fleste i Norge har fått med seg at det ikke er så lurt å beskjære trær på sommeren. Det var mer vanlig å beskjære tidlig på høsten tidligere, tror han.

– Noen år har det blitt frost så tidlig at trærne har slitt året etterpå. Derfor er det helt slutt på å beskjære på denne tiden av året i kommersiell fruktdyrking.  

Mer utsatt for sykdommer

I steinfrukt, spesielt moreller og av og til plommer, skjer det av og til at man tar ut noen store greiner i sommerhalvåret. Dette er hvis treet vokser altfor mye, forteller Bjoveit.

– Da kan det være lurt å ta bort noen store grener for å ta mer ressurser fra treet. 

Men generelt skal du la hagesaksa ligger om sommeren.

Beskjærer du frukttreet ditt i sommersesongen, tar du bort en del av «produksjonsapparatet» som bygger opp sukker og farge til frukten, sier han.

– Det svekker treet mer enn om du skjærer i treet når det er i hvile. Det er også mer utsatt for sykdommer i såret om sommeren. Det kan være en risiko på vinteren også. Det er viktig at været er tørt når du beskjærer trær. 

—————

Denne saken kan du også lese på engelsk på sciencenorway.no

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS