Mops er søte, men er utsatt for helseproblemer på grunn av utseendet.

Mange vil velge hunder med flatt ansikt igjen til tross for risiko for helseproblemer

I en britisk spørreundersøkelse svarte 9 av 10 av eierne av mops, engelsk bulldog og fransk bulldog at de ville valgt å eie rasen igjen.

De siste ti årene har hunder med flatt ansikt blitt populære internasjonalt, ifølge en ny, britisk forskingsartikkel.

Mops, engelsk bulldog og fransk bulldog var alle på topp ti-listen over nye registreringer i Storbritannia fjor. Bulldogene ligger også høyt i USA.

Den britiske kennelklubben skrev i 2018 at franske bulldoger har hatt en «astronomisk økning» på nesten 3000 prosent de siste 10 årene.

Det bekymrer veterinærer og dyrevernsorganisasjoner.

De tre rasene har nemlig veldig korte og brede snuter og hodeskaller, de er såkalte brachycephale hunderaser. Det gir mindre plass til bløtvev i skallen, noe som gir risiko for pustevansker.

De er også utsatt for øye- hud- og ryggradslidelser. Franske og engelske bulldoger er høyt på lista over raser som oftest trenger keisersnitt for å få valper, ifølge breedingbusiness.com.

Den britiske kennelklubben har advart mot å kaste seg på trenden uten å være bevisst på potensielle helseproblemer hos franske bulldoger. De peker også på at populariteten driver frem ulovlig import fra «valpefarmer».

De fleste ville valgt rasen igjen

I en ny studie har forskere undersøkt hva eiere synes er positivt og negativt med rasene. De ville også vite om folk ser ut til å bli lojale til rasen, altså om de vil skaffe seg samme type hund igjen eller anbefale den videre.

Over 2000 eiere av mops, engelsk og fransk bulldog svarte på spørreundersøkelsen.

Resultatene viste at de aller fleste, 93 prosent, ville skaffet seg samme hunderase igjen. To tredjedeler svarte at de ville anbefalt hunden til andre.

Dette til tross for at mange av hundene i studien hadde helseproblemer. En femtedel hadde hatt en eller flere korrigerende operasjoner. 36 prosent hadde problemer med varmeregulering og 18 prosent hadde problemer med pust. Videre var de vanligste plagene allergier, øyelidelser og hudinfeksjoner, meldte eierne i undersøkelsen.

- Selv om det har vært sterkt fokus på å fraråde nye valpekjøpere brachycephale raser, er de nå noen av de mest populære rasene i Storbritannia. Oppmerksomheten bør også rettes mot nåværende eiere, sier Rowena Packer ved Royal Veterinary College i en pressemelding.

Hvis mange førstegangseiere velger samme raser igjen, vil etterspørselen kunne forbli høy i lang tid fremover, påpeker hun.

De franske bulldogene har veldig kort snute.

Kjærlige og lekne

Om eierne kjøpte rasene på grunn av utseendet, så er det personligheten de blir for, fant forskerne.

Mange skrev at rasene er spesielt kjærlige og kosete. Videre pekte flere på at hundene er morsomme og går godt sammen med barn.

«Alle aspekter ved hundens oppførsel er fantastisk. De er kjærlige, hengivne og elsker å bli kost med», skrev en eier av fransk bulldog.

Enkelte skrev at rasene ikke trenger like mye mosjon og plass som mange andre hunder, og at det kan være en fordel.

Kommentarer om negative trekk hos rasene var blant annet at de er utsatt for overoppheting, pusteproblemer og allergier. 8 og 7 prosent svarte dette. Omtrent like mange nevnte høye veterinærutgifter som en ulempe.

Noen advarte om at rasene krever mye tid til pleie. «Han har en god personlighet, men jeg vil ikke anbefale rasen hvis du ikke planlegger å stelle ofte, det vil si tørke av hudfoldene, rengjøre ørene, trimme negler og så videre», skrev en eier av en fransk bulldog.

Noen få skrev at de ikke ville anbefale rasene videre av etiske grunner knyttet til avl og kroppsform.

Fransk og engelsk bulldog.

Andre hunderaser kan passe like bra

Forskerne mener resultatene i studien kan brukes for å anbefale andre passende hunderaser.

Hunder med kort snute blir beskrevet som kjærlige og kontaktsøkende av eiere og det er enkelte eksperimenter som tyder på det samme, ifølge artikkelen.

Dette kan være genetisk, men det kan også hende at eiere behandler dem annerledes på grunn av det søte utseendet, noe som gjør hundene ekstra kontaktsøkende.

Det er ikke noe som tilsier at søte hunder eller hunder som ligner minst på ulv er mer lekne, ifølge en studie fra 2010.

Forskerne minner om om at hundenes oppførsel og hvordan de går sammen med barn har mye å gjøre med miljøet de er vokst opp i.

Man bør også vokte seg for å tenke at noen raser er late og at de trives med lite mosjon, mener forskerne. Det kan handle om at hundene har problemer i kroppen eller med pusten.

Smugling og uregulert avl

Arne Øygarden er leder av Norsk Bulldog Klubb, som er raseklubben for engelsk og fransk bulldog i Norge. Han sier at den kraftige økningen i popularitet, spesielt for franske bulldoger, har en negativ side.

- Det største problemet vi har med rasene er med smugling og uregulert avl, og det går ut over de som er seriøse, sier Øygarden.

Arne Øygarden er leder av Norsk Bulldog Klubb. Det er den engelske bulldogen som står han nærmest.

- Det er markedet og kjøperne som bestemmer mye av dette. Om kjøperne hadde vært mer bevisst på hva de gjør, sjekket opp hvor hunden kommer fra, at de ikke kommer uten papirer og så videre, så hadde jobben vår vært mye enklere.

Også i Norge har det vært en økning av franske bulldoger. Andelen nyregistrerte engelske bulldoger har vært nokså stabil, mens det har vært en svak nedgang for mops siden 2012, viser statistikk publisert i en artikkel fra Advokatbladet.no.

Rasene er ikke på listen over de 25 mest populære rasene i Norge i 2019, viser en oversikt fra Norsk Kennel Klub.

Jobber med å forbedre helsen

Øygarden sier at alle hundeeiere blir knyttet til dyrene sine, og at det ikke er noe spesielt med engelsk og fransk bulldog. Men de har egenskaper som mange setter pris på.

- Den franske har blitt en motehund, det er en veldig morsom glad hund, og en flott familiehund, den engelske likeså.

- Gjøres det noe i miljøet for å forbedre helsen hos rasene?

- Hele tiden, sier Øygarden.

Sammen med Norsk Kennel Klub følger klubben noe som heter BOAS-prosjektet. BOAS er en samlebetegnelse på luftveislidelser hos hunder med kort hodeskalle og snute.

- Det er et prosjekt som er utviklet gjennom 15 år på University of Cambridge i England. Forskere har funnet ut hva som bør avles på og ikke. Vi kjører endel tester på dette. Og det vil settes kraftigere til verks gjennom årene.

- Men vi ser stadig vekk at pust kan forbedres også. Det vil alltid være noen som har for dårlig pust, og de skal ikke avles på videre. Det er veldig enkelt og det står i norske lover også. Så ser vi at de som er i grenseland, de trenger rett og slett litt trim, så blir de bedre.

Negative kommentarer

- Er du kjent med at medlemmer har opplevd å få negative kommentarer fordi de eier en av rasene?

- Det er vel noe de fleste av oss opplever, men slik har det vært i mange år. Slik var det på 50- tallet, 60-tallet og 70- tallet, det går i perioder.

- Men man må huske at når en rase er populær, så er det også en populær rase å se ned på. Da får du oppmerksomhet. Det er en veldig viktig faktor her. Hadde det vært en rase som ikke var populær, så hadde ingen brydd seg om det.

Nå er det mops, fransk bulldog og engelsk bulldog det er kamp mot, oppfatter Øygarden.

- De er populære, de er søte og flotte å ta bilder av. Hundeeierne er ekstremt glade i dem. Da har du en sak med en gang fordi du får oppmerksomheten. Men at vi har utfordringer, det har jeg sagt, og det legger vi ikke skjul på i det hele tatt. Det jobber vi med hver eneste dag, og vi er en frivillig organisasjon på cirka 600 mennesker.

Referanser:

Rowena M. A. Packer, Dan G. O’Neill, Francesca Fletcher, Mark J. Farnworth: «Come for the looks, stay for the personality? A mixed methods investigation of reacquisition and owner recommendation of Bulldogs, French Bulldogs and Pugs», PLOS ONE, 26. august 2020.

Rowena M. A. Packer ,Dan G. O’Neill,Francesca Fletcher,Mark J. Farnworth: «Great expectations, inconvenient truths, and the paradoxes of the dog-owner relationship for owners of brachycephalic dogs», PLOS ONE, 19. juli 2019.

Powered by Labrador CMS