Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Oslo - les mer.

Barna forstår ofte at noe er annerledes og ikke som det pleier å være. Tankene og fantasiene til barna er også ofte mer skumle enn virkeligheten.

Barn som er pårørende ved psykiske lidelser, har behov for å snakke om det

Barna må få informasjon om hva det er som skjer og at det ikke er deres skyld at en av foreldrene har blitt rammet av en psykisk lidelse.

Barn og unge som vokser opp med eller bor med en forelder som sliter med en psykisk lidelse eller rusavhengighet, kan oppleve mange bekymringer.

De har som regel et stort behov for å snakke om hvordan det er å være dem i den situasjonen de er i. Hvordan det går med fritidsaktiviteter og hvordan det går på skolen.

Podcast: Om barn som pårørende

Barn som pårørende er tema i denne episoden av Psykopodden fra Universitetet i Oslo.

Hør hele episoden her.

Plikt til å undersøke

Barna må få informasjon om hva det er som skjer og at det ikke er deres skyld at en av foreldrene har blitt rammet av en psykisk lidelse.

Det er i dag helsepersonells plikt til å undersøke om pasienter har barn som de har ansvar for.

Har de det, må de tenke på hvordan dette oppleves for barna og hva barna trenger av informasjon, støtte og oppfølging.

De aller fleste foreldre vil det beste for sine barn. Blir de rammet av en psykisk lidelse, kan det imidlertid ofte være vanskelig å ta det opp med barna. Som foreldre vil vi jo ofte skåne barna for ubehageligheter.

Fra venstre Jan Ivar Røssberg, Anne Kristine Bergem og Erlend Strand Gardsjord.

Barn skjønner at noe er annerledes

Likevel er det sånn at barna oftest forstår at noe er annerledes og ikke som det pleier å være. Tankene og fantasiene til barna er også ofte mer skumle enn virkeligheten.

I denne episoden av Psykopoden snakker psykiater Anne Kristine Bergem om hvordan det generelt kan oppleves for barn å vokse opp med en forelder som sliter med en psykisk lidelse.

Hvilke spørsmål har barna og hvordan kan helsepersonell på en best mulig måte snakke med barn i denne situasjonen? Hva trenger de å høre og hvordan bør denne samtalene tilpasses barnets alder?

Barn er veldig forskjellige, og samtalen må tilpasses den enkelte i den situasjonen han eller hun er i.

Hør hele episoden her:

Powered by Labrador CMS