Organiske syrer kan være like effektivt som antibiotika i dyrefór, viser en norsk doktorgrad. Oppdagelsen er kjærkommen. I år ble det nemlig forbudt å tilsette antibiotika som vekstfremmer i dyrefór, i alle land som er tilknyttet EU.
- Organiske syrer viser seg å være like effektive som antibiotika, sier Margarita Novoa-Garrido.
Hun står bak forskningen ved Norges veterinærhøgskole (NVH), og håper organisk syre kan bli en erstatning for fórantibiotika i global sammenheng.
- Samtidig slipper vi å være redde for at bakterier blir motstandsdyktige som en følge av overdreven bruk av antibiotika, sier hun.
Novoa-Garrido har nylig avlagt doktorgrad ved NVH, der hun har studert langtidseffekten av maursyre og propionsyre på bakteriene i tarmen hos kylling og gris.
Vokser fortere
Hovedårsaken til at mange land, inkludert Norge, har tilsatt antibiotika i dyrefór, er at dyra skal vokse fortere.
Bakterier bruker nemlig opp en del av næringen som dyra får i seg.
Samtidig er det utbredt, både i Norge og i resten av Europa, å bruke organiske syrer som tilsetningsstoff i fór eller vann i kylling- og grisebesetninger.
Det har vært påstått at de organiske syrene hjelper til med å kontrollere dyras sykdomsfremkallende bakterier, og at dyra vokser bedre på grunn av den effekten syrene har på tarmbakteriene.
Til nå har man imidlertid visst lite om hvorfor syrene virker på denne måten.
Færre bakterier
Margarita Novoa-Garridos forskning har gitt noen flere svar.
- En viktig årsak til de positive effektene av å bruke syre i fór, vann eller miljø er at antall bakterier i tarmen hos dyra blir redusert. Dermed kan dyret utnytte den næringen bakteriene ellers ville ha forsynt seg av, og kroppen kan konsentrere seg om å vokse i stedet for å bekjempe bakterier, forklarer hun.
De organiske syrene påvirker også bakteriene på en slik måte at bakteriene blir svekket og tåler syre dårligere over tid.
E.coli-bakteriene endrer seg
Forskningen har også avdekket at E.coli-bakteriene i tarmen hos dyr som har fått maursyre i fóret over lengre tid, endrer seg.
Hvilken betydning disse forandringene har for dyrene, er foreløpig ukjent.
Arbeidet i forbindelse med avhandlingen “Animal normal intestinal microbiota exposed to organic acids: dynamics and molecular aspects” er utført ved Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiologi ved Norges veterinærhøgskole i Oslo.