Annonse
Deltakerne som fikk placebopiller fikk en innføring i forskningen på feltet. Noen studier viser at placebo kan dempe stress.

Placebo virket, selv når folk visste at de fikk jukse­medisin

Også tidligere forskning peker på det samme: Placebo er ikke avhengig av lureri.

Publisert

Studien ble gjennomført under koronapandemien. De som var med på forskningen, rapporterte alle om stress i hverdagen da pandemien stod på og nyhetsoppslagene var dystre.

Halvparten av deltakerne ble tilfeldig plukket ut til å få placebo-piller som skulle dempe stresset. Den andre gruppen fikk ingen piller. 

Studien bestod av rundt 60 deltakere. Den er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Applied Psychology Health and Well-Being.

Narrepiller uten narre-effekt

Forskerne gjorde en vri i denne studien. 

Gruppen som fikk placebopillene, var fullt klar over at de ikke inneholdt noe virkestoff. 

I begynnelsen av studien svarte deltakerne på en spørreundersøkelse om hvordan de hadde det. Opplevde de stress, angst eller depresjon under koronapandemien?

Deltakerne som fikk piller fikk vite at de skulle gå gjennom et opplegg som kanskje kunne hjelpe på noe av stresset og angsten som pandemien førte med seg. 

Denne gruppen skulle se to videosnutter som handlet om placebo og hvordan det virket. 

Lærte om placebofenomenet

De ble blant annet fortalt at placebo også kan fungere uten at man blir narret til å tro at medisinen har en faktisk effekt. 

Pille-gruppen fikk også en innføring i forskningen på feltet, der noen studier viser at placebo kan dempe stress. 

Begge gruppene fikk informasjon om covid-19 og påvirkningen på både fysisk og psykisk helse. 

Gjennom to uker skulle pille-gruppen ta placebopillene morgen og kveld hver dag. Den andre gruppen skulle ikke gjøre seg noe spesielt. 

Etter syv dager skulle begge gruppene svare på et nytt spørreskjema. Slik fikk forskerne vite hvordan de to gruppene hadde det halvveis i studien. Placebo-gruppen fikk i tillegg en påminnelse om å ta pillene sine. 

Etter to uker fikk begge gruppene svare på spørreskjemaet en tredje gang. Var de like stresset og engstelige nå? 

Begge gruppene fikk reduksjon

Funnene viste at begge gruppene i snitt fikk det bedre i løpet av perioden. 

Gruppen som fikk placebopiller hadde det bedre allerede da de svarte på undersøkelsen den første uken. De ble enda mindre stresset og engstelige i løpet av den andre uken. 

For kontrollgruppen sank ikke stressnivået den første uken. Derimot hadde de en god reduksjon den andre uken. 

Begge gruppene fikk det forskerne kaller en betydelig reduksjon i stressnivået. Likevel var det gruppen som tok piller som hadde størst endring gjennom de to ukene. 

Liten studie

– Denne lille forpliktelsen gjør ikke-narrende placebo til et attraktivt grep for dem med mye stress, angst og depresjon. 

Det sier Jason Moser i en pressemelding. Han er en av forskerne bak studien. 

Studien varte også bare i to uker. Ville disse narrepillene hatt effekt på lengre sikt? Det må videre forskning finne nærmere svar på. 

Dessuten var dette en liten studie, med bare 30 deltakere i hver gruppe. Det gjør funnene mer usikre. 

Flere tidligere studier har imidlertid vist til en lignende effekt. Forskning.no snakket i 2022 med to forskere som har jobbet mye med placebo. 

Kunnskap mot smerte

– Vi har gjort studier som tydelig viser at placeboeffekten reduserer hjernens reaksjon på smerte, sa psykologiprofessor Magne Arve Flaten i artikkelen fra 2022. 

– Hvis du får vite at placebo kan være effektivt og får forklart hvordan placeboeffekten fungerer, viser det seg at åpen placebo kan redusere en del symptomer. Smerte og ubehag blir ofte redusert.

Karin Jensen sa at forholdet mellom pasient og behandler er viktig. 

Når du er under behandling eller oppfølging, er det noen som interesserer seg for deg og plagene dine. Det kan være en viktig del av effekten, mente smerteforsker Jensen.

Flaten var enig. 

– Mye av det som dreier seg om placebo-effekten, dreier seg om stressreduksjon. Når du reduserer stress og anspenthet, reduserer du også smerte og ubehag.

Referanse: 

Guevarra, Darwin A., Webster, Christopher T., Moros, Jade N., Kross, Ethan og Moser, Jason S. (2024).  Remotely administered non-deceptive placebos reduce COVID-related stress, anxiety, and depressionApplied Psychology Health and Well-Being.

LES OGSÅ

Få med deg ny forskning om helse

Powered by Labrador CMS