Vi kan bli stresset av å ha flere planer som krasjer. Det gir mest stress om vi er ambivalente til det ene målet, som hvis vi føler vi må sole oss når det er fint vær, selv om eksamen nærmer seg og vi leser bedre inne. (Foto: NTB/Scanpix)
Derfor bør du sette deg færre mål
Er du stresset fordi du har mange personlige mål du vil nå, samtidig? Det kan gi angst og depresjon. Bli bevisst på om planene faktisk kolliderer eller om du mangler motivasjon til å gjennomføre dem. Det siste kan gi mest stress.
Om du har mange personlige mål du prøver å oppnå, kan det gi symptomer på psykisk stress. Som når du syns du må trene for å få sommerkroppen i boks, men også må lese til eksamen.
Og dette kan igjen gi følelsen av at planene krasjer i hverandre.
Det som kan hjelpe, er å bli bevisst på hvorfor det føles sånn.
Testet unge voksne
I en undersøkelse blant 200 unge voksne har forskere undersøkt to former for motivasjonskonflikter.
Den ene typen var konflikter mellom ulike mål. Slike krasj mellom planer skyldes typisk mangel på begrensede ressurser som tid eller penger.
Typisk er at du vil jobbe mer for å tjene penger, men samtidig vil bruke mer tid på å studere for å oppnå bedre karakterer.
Eller du vil være mer sammen med familien, men også vil jobbe overtid for å posisjonere deg til opprykk på jobben.
Kolliderende mål kan gi dårlig psykisk helse
Den andre typen konflikter mellom mål er når du ubevisst ikke gjør det du kan for å oppnå et mål, fordi noe annet som også er viktig for deg, dermed kommer utenfor rekkevidde.
Som for eksempel hvis du lar være å sjekke opp en mulig kjæreste, fordi du vil miste friheten og uavhengigheten din som du også setter pris på, hvis du havner i et forhold.
Resultatet viser at begge former for konflikter hadde uavhengig sammenheng med engstelse og depressive symptomer.
De som oppga dårligere psykisk helse enn andre, rapporterte oftere at deres planer kom i konflikt med hverandre.
Det tærer mest på den psykiske helsen å ha konflikter mellom mål som skyldtes ambivalens. De som er halvhjertede i innsatsen for å nå et mål, oppga mer depressive symptomer enn de som bare hadde for mange planer på en gang.
Deltakerne var mellom 16 og 35 år, med en gjennomsnittsalder på 20 år.
Forskerne fulgte dem opp etter en måned. Da viste deg seg at de som bare hadde masse kolliderende planer, hadde fått det litt bedre.
Stress er sunt
Det å ha mål å strekke seg mot, er viktig for oss. En tidligere amerikansk studie viste at stressende jobber faktisk er en fordel for arbeidstakeres helse. Disse arbeidstakerne levde lenger enn de som hadde slappere jobber med få krav.
Men forutsetningen var at de travle jobbene var kombinert med frihet til å fatte beslutninger. Arbeidstakere som ikke hadde innflytelse på egen jobbhverdag og hadde stressende oppgaver, levde kortere enn andre.
– Å yte en innsats for å nå viktige mål gir livet mening og gir en følelse av velvære, sier Joanne Dickson ved Edith Cowan University, ECU, i en pressemelding.
En tidligere studie viste for eksempel at det er sunt for kvinner over 50 å ha mange jern i ilden.
Hjelper å bli bevisst på konflikter
Men når disse målene skaper indre konflikt kan de bidra til psykisk stress og nedstemthet. Men er det noe som hjelper?
– Slike konflikter mellom ulike mål kan bli enklere å håndtere hvis du blir bevisst på dem, sier Nick Moberly ved Universitetet i Exeter.
For hvis du har blandede følelser overfor et mål og merker at du ikke yter nok for å oppnå det, kan det skyldes at det strider imot en indre verdi du har, som du kanskje ikke er bevisst.
Kanskje det egentlig er dine foreldre som vil at du skal studere det faget du tar, mens du egentlig vil studere noe annet?
– Å bli oppmerksom på slike dype motivasjonskonflikter, kan være et viktig steg mot å løse dem og bli mindre stresset, sier Moberly.
Her kan du høre spør en forsker-podcasten vår om hva stress er og hvorfor vi blir syke av det:
Bruker du en iPhone, kan du abonnere i Apple Podcasts ved å trykke på denne lenken.
Med en Android-telefon kan du søke etter «Spør en forsker» i den podcast-appen du liker best.
Referanse:
N. J. Moberly, J. M. Dickson: Goal conflict, ambivalence and psychological distress: Concurrent and longitudinal relationships. Sammendrag. Personality and Individual Differences, 25. mai 2018. https://doi.org/10.1016/j.paid.2018.03.008