Saken er produsert og finansiert av Universitetet i Bergen - Les mer
De som opplevde at de hadde blitt glemske, uten at dette kunne påvises med prøver, gikk saktere enn de som følte seg friske.

De som synes de har blitt surrete, går saktere

Folk som selv opplever at de begynner å bli glemsk eller mister ord, går saktere enn de som føler seg helt friske.

18.2 2018 05:00

Det er tidligere blitt gjennomført studier som viser at lavere ganghastighet kan tyde på en økt risiko for å utvikle demens.

En gruppe det ikke er blitt forsket så mye på i denne sammenhengen, er de som bare opplever selv at de har en såkalt kognitiv svikt.

Det kan for eksempel være at de har dårligere hukommelse, mister ord eller generelt opplever at de har dårligere kognitive evner enn tidligere, uten at dette kan dokumenteres gjennom tester.

Fysioterapiforsker Mari Knapstad undersøkte ganghastigheten til denne gruppen og sammenlignet den med hastigheten til de som er helt friske, og de som har en målbar, men mild, kognitiv svikt:

–  Studien viste at de som bare opplever at de har en kognitiv svikt, en såkalt «subjektiv svikt», gikk saktere enn de som følte seg helt friske.

Ingen gikk sakte

Studien ble gjennomført på cirka 60 personer, med rundt 20 personer i hver gruppe og utgjorde en del av Knapstad sin mastergrad i fysioterapivitenskap ved Universitetet i Bergen. Nå forsker hun videre på funnene i doktorgraden sin. 

Deltagerne ble bedt om å gå i sitt foretrukne tempo, og i samarbeid med en geriatriker gjennomførte Knapstad ulike tester for å undersøke de kognitive evnene deres.

Det litt oppsiktsvekkende var at alle deltagerne gikk relativt raskt – både de friske, de med mild kognitiv svikt og de med opplevd kognitiv svikt. Men da Knapstad sammenlignet hvor fort de ulike gruppene, så hun imidlertid forskjeller.

– De med kognitiv svikt gikk saktest, de med opplevd kognitiv svikt litt raskere. Raskest gikk de som følte seg helt friske, forteller Knapstad.

Både de friske og de med opplevd kognitiv svikt hadde ingen reduserte kognitive evner ifølge kognitive tester som ble gjennomført i studien.

Sammenheng mellom motoriske og kognitive evner

Grunnen til at de med både opplevd kognitiv svikt og de med en mild kognitiv svikt gikk saktere enn kontrollgruppen, er fortsatt ukjent.

– Studien er ikke så stor, så det er vanskelig å trekke noen bastante konklusjoner, understreker forskeren.

Knapstad ser det likevel som sannsynlig at er en sammenheng mellom motoriske og kognitive evner.

– Studier har vist at trening både kan øke ganghastigheten og virker positivt på kognitive evner. Man vet at trening øker hjernens yteevne, kommenterer forskeren.

Referanse: 

Knapstad, M. K. m.fl.: Reduced Walking Speed in Subjective and Mild Cognitive Impairment: A Cross-Sectional Study. Journal of Geriatric Physical Therapy. (2018) (sammendrag) DOI: 10.1519/JPT.0000000000000157

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Emneord

Annonse

Annonse