Når vi henger med hodet nedover i en loop, oppleves tyngdekraften på en annen måte. Kroppen vår utsettes for et trykk frem eller tilbake i setet, noe som også bidrar til den kriblende følelsen i magen, forklarer forsker. (Foto: SpeedMonster/Tusenfryd)

Hvorfor kiler det i magen?

Spør en forsker: Sommerfugler i magen er noe de fleste kjenner til. Men hva er det egentlig som gjør at det kiler når vi for eksempel tar en tur i en berg-og-dal-bane?

Du sitter i «Demonen» på Tivoli i København. Snart når vognen frem til loopen, og du blir kastet frem og tilbake som en filledukke.

Den herlige kilingen i magen er noe av det som gjør at folk våger seg ut på noe slikt.

Men hvorfor kiler det egentlig? Det spørsmålet har Evy Lindenborg og mannen hennes stilt.

Svaret finnes både i psyken og i kroppen vår, forklarer forskerne.

Wuuhuu! De fleste synes det er morsomt å bli kastet rundt på en tur med berg-og-dal-bane, men hva er det egentlig som gjør at det kiler i magen? Bli med i en virtuell tur i «Demonen» på Tivoli i København. (Video: CoasterForce)

Forventninger gir oss kiling i magen

Følelsen av kribling og kiling i magen kommer mest fra hjernen vår.

– Først og fremst er det hjernen vår som fortolker signaler på bakgrunn av forventningene til hva som skal skje, forklarer Jens Bo Nielsen, som er professor ved institutt for nevrovitenskap og farmakologi ved Københavns Universitet.

Mye av kilefølelsen handler altså om forventning. Og derfor er det for eksempel vanskelig å kile seg selv, forteller Mark Schram Christensen, som er førsteamanuensis på samme institutt.

– Hjernen er veldig flink til å forutsi konsekvensene av egne handlinger. Derfor er det vanskelig å kile seg selv, fordi man har så god erfaring med hvordan det føles når man rører seg under armene eller på magen.

Derfor er det forventningen om det ukjente som får det til å kile.

Som løvejegere på savannen

Det vi forventer når vi skal opp i en berg-og-dal-bane, handler om frykt og overlevelse, forteller Nielsen.

Og det kan merkes som fysiske følelser i kroppen.

– Når vi kjører i berg-og-dal-bane, aktiverer vi noen av de symptomene som oppstår i kroppen når vi er i fare. Det sympatiske nervesystemet, som handler om frykt og kamp, gir oss hjertebank og angstsymptomer, forklarer han.

Følelsen av frykt og ubehag er den samme som oppstår i et møte med et farlig dyr.

– Siden vi har få løver i hverdagen, kan vi skape en situasjon som virker farlig, uten at det er virkelig, forteller Nielsen.

Det er det samme som skjer, når vi sitter trygt på kinoen og likevel lar oss rive med av det uhyggelige, forklarer han.

Hjertet pumper og pupillene utvider seg

Når vi blir redde, slår hjertet raskere og hardere.

– Vi må ha blodet ut til musklene i stedet for til tarmene, sier Nielsen.

– Pupillene våre utvider seg slik at vi kan få inn mer lys.

Når vi kjører rundt i berg-og-dal-baner, blir balanseorganet vårt, som sitter i øret, også påvirket. Dermed kan vi få en følelse av å ha mistet retningssansen.

Og disse reaksjonene kan vi oppleve som den fysiske fornemmelsen av at det kiler i magen, mener han.

Lette som fjær og tunge som stein

Når vi blir slengt rundt i setet, kan vi merke naturens krefter trekke i oss.

– Vi får flyttet rundt på innvollene når vi beveger oss raskt opp og ned igjen. Det er akkurat som i en heis, hvor vi merker at gulvet presses opp mot oss på vei opp. Det er tyngdekraftens effekt på kroppen vår, forklarer Nielsen.

– Bevegelsene gjør at vi føler oss fjærlette, eller så føler vi oss så tunge at vi blir trykket dypt ned i setet. Det bidrar også til følelsen av kiling i magen.

Spør en forsker!

Har du stusset ved noe rart og lurt på hvorfor det er sånn? Har et spørsmål surret i bakhodet ditt lenge, uten at du har klart å finne svaret?

Da kan du sende det inn til epost@forskning.no.

Vi stiller spørsmålet videre til forskerne!

Kanskje er spørsmålet allerede besvart? Her finner du Spør en forsker-arkivet vårt

Noen merker ingenting

Det er ikke alle som får sommerfugler i magen, selv om de kaster ut seg i fritt fall i.

– Følelsen er individuell, og ikke alle opplever kiling i magen. Det er avhengig av hvem du er, og noen er mer mottakelige enn andre. Hvis du tenker: «Dette er ikke farlig», skjer det ikke så mye, forklarer Nielsen.

Det er altså noen som er mer avslappede enn andre … Eller hva?

Ikke helt, mener Mark Schram Christensen.

– Du kan ikke nødvendigvis si til deg selv at nå skal du slappe av. Det vil være noen unaturlige tyngdepåvirkninger når man sitter i berg-og-dal-banen, og de effektene er vanskelige å overse.

Men det er noe man kan gjøre for å holde seg rolig, mener han.

– Det blir lettere hvis du kan forutsi hvordan berg-og-dal-banen vil svinge, sier han.

Kan trene opp magen

Når berg-og-dal-banen plutselig stuper, og det føles som at hjertet hopper over et slag, er det altså fordi det er en overraskelse. Og det gir oss en boblende følelse av kribling og kiling i magen.

Men det er faktisk mulig å trene seg opp til å føle ro og balanse selv om man snurrer rundt i en tekopp.

– Hjernen kan velge å ignorere signalene fra balansenerven og tyngdereseptorene. Det der det ballettdansere gjør når de tar piruetter. Det trener seg opp til det, forteller Nielsen.

– Det er det samme med astronauter. De blir trent opp til å tåle G-kreftene de blir utsatt for. Du kan også øve på berg-og-dal-baner, sier han.

Forventninger, angst og tyngdekraft

Følelsen av sommerfugler i magen blir altså utløst av forventninger til opplevelsen. Vi blir redde fordi vi ikke vet hva vi kan vente oss.

Frykten gir oss hjertebank, blodet strømmer ut i musklene og pupillene utvider seg. Vi merker alle ting mer tydelig, og tyngdekraften forvirrer magene våre og får det til å kile.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS