Forskningspodden: Fordomsfull, kunstig intelligens, mer karbon i jorda og bedre parkering for elsparkesykler PODCAST: Hvordan kan vi få jorda til å lagre mer karbon? Og hvordan kan egentlig kunstig intelligens bli rasisitisk?
Forskningspodden: Jod ved atomulykke, en døende manns hjerne og Ukrainas solsikker PODCAST: Amerikanske forskere tror de er litt nærmere å vite hvordan det er å dø, Jodix-tabletter beskytter barn og unge mot stråling og Ukraina-solsikken beskytter miljøet ved atomulykker.
Forskningspodden: For Putin betyr ære alt. Mens Vesten er opptatt av verdighet. PODCAST: Krigen i Ukraina handler ikke bare om våpen og soldater, men også om ulik moral, mener professor Jardar Østbø ved Institutt for Forsvarsstudier (IFS). Hør mer i Forskningspodden!
Forskningspodden: Vaksinebivirkninger, menn med munnbind og innavlede hunder PODCAST: Det er ikke alle bivirkninger som kommer av vaksiner, kvinner liker menn med munnbind og innavl gir mange hunderaser dårliger helse. Hør mer på Forskningspodden!
Forskningspodden: Ødelagt luktesans etter covid-19, møtemaraton på jobben og jakt med falk i middelalderen PODCAST: Hvordan kan vi trene opp luktesansen igjen etter covid-19? Og hvorfor blir det bare flere og flere møter på jobben? Og visste du at overklassen jaktet med falk i Norge under middelalderen?
Forskningspodden: Familieliv i steinalderen, farlig fluor og forsøksdyr PODCAST: Hvor gamle ble egentlig folk i steinalderen? Og når fikk de barn? Hvor skadelig er egnelig fluor i skismøring og hvordan kan vi slutte å bruke så mye forsøksdyr i forskning?
Forskningspodden: En ny, norsk boligpolitikk og mislykkede planer om en skandinavisk stat PODCAST: Hvor vanskelig skal det egentlig bli å komme seg inn på boligmarkedet? Og hva skjedde med den skandinaviske stor-staten?
Forskningspodden: Populære elsparkesykler og en ikke-binær middelalder-kriger El-sparkesykkelen er utrolig populær, men hvor farlig, forhatt og elsket er den? Hør mer i denne episoden av Forskningspodden.
Forskningspodden: Hvorfor var budeiene så sunne og vakre? Og hva kan vi takke folkemedisinen i det ottomanske riket for? PODCAST: Hør historien om hvordan den første vaksinen ble til, i juliutgaven av Forskningspodden.
Forskningspodden: UFO-rapport, barnehage for de minste og mindre tillit til dyrevernere PODCAST: Er det egentlig så bra å sende de minste barna i barnehagen? Og er det ikke på tide at seriøse forskere begynner å forske på UFO-er?
Forskningspodden: Smittesporing fra uventet hold, døgnvill trost og en tsunami av is og slam PODCAST: Lys i bygd og by forstyrrer trosten, smittesporerne får uventet hjelp og forskere har nye funn om en norsk megaflom mot slutten av siste istid.
Forskningspodden: Følsom torsk, gullalder for norsk TV og biskop-mysterium er løst PODCAST: Et forpliktende kjærlighetsforhold, et mystisk funn i en biskops grav og en superfølsom fisk. Hør mer i podcasten vår!
Forskningspodden: Narsissisme, konspirasjonsteorier og kvikkleire PODCAST: Hvem tror på konspirasjonsteorier, hvorfor har vi kvikkleire i Norge og er Donald Trump en narsissist?
Forskningspodden: Hvordan var livet i Skandinavia før vikingtiden? PODCAST: Har du lurt på hvordan livet var i Skandinavia den gangen Jesus vandret rundt i den romerske provinsen Galilea? Eller hva vi her oppe i nord drev med når romerne moret seg med gladiatorkamper på Colosseum?
Forskningspodden: Har du bronse, eier du verden For 3700 år siden, kom bronsen til Skandinavia. Det nye metallet erstattet alle andre materialer og forandret alles liv.
Forskningspodden: Alle pesters mor PODCAST: For 5000 år siden rammet en grufull pest de første bøndene i Europa. Den forandret verden.
Forskningspodden: Spanskesyken - verre enn sitt rykte PODCAST: Pandemien som rammet verden for hundre år siden, kostet flere mennesker livet enn to verdenskriger. Bli med på et historisk dypdykk i spanskesyken.
Forskningspodden: Vi smelter oss bakover i tid PODCAST: Brearkeologene smelter seg bakover i tid, ettersom isen trekker seg tilbake. Bare i gamle Oppland fylke har de funnet mer enn 3000 gjenstander fra folk som har ferdes på isen gjennom årtusener.
Forskningspodden: Unge og middelaldrende med milde symptomer på covid-19 får hjerneslag PODCAST: Covid-19 rammer ikke bare lungene. I USA advarer sykehusleger om at koronaviruset kan føre til blodpropper - også hos yngre personer uten underliggende sykdom.
Forskningspodden: Placeboeffekten - forventning, læring og sanser Placeboeffekten er ikke innbilning. Den er reell. Men hva er det egentlig som skjer når du spiser en pille som ikke virker, og så blir du likevel frisk?
Forskningspodden: Antistoffer mot koronaviruset - den nye forskningsfronten I denne episoden av Forskningspodden får du historien om hvordan antistoffer har hjulpet syke før og hvordan forskere nå skriver på et nytt og spennende kapittel i medisinens historie.
Forskningspodden: Forskere forsøker å regne ut hvordan covid-19 sprer seg, men kan vi stole på resultatene? PODCAST: Forskere ved University of Oxford anslår at opp mot halvparten av befolkningen i Storbritannia allerede er eller har vært smittet av covid-19. Norsk ekspert tror ikke det stemmer.
Forskningspodden: Hvor lenge skal smittevernstiltakene vare? Hør hvorfor mange flere må smittes, før helsemyndighetene vil lette på restriksjonene og hvilke ukjente symptomer på covid-19 du må være oppmerksom på.
Forskningspodden: - Vi må forvente flere runder med nedstenging av samfunnet PODCAST: Amerikanske forskere mener at vi skal gjennom flere runder med sosial avstand og nedstenging. Men hver runde blir kortere.
Forskningspodden: - Vi vil ikke kunne leve normalt på lang tid PODCAST: Eksperter tror de strenge korona-tiltakene vil vare en måned. Men etter det vil det fortsatt gå lang tid før vi kan begynne å leve som før Covid-19. Kan vi like gjerne begynne å lage våre egne munnbind? Hør mer i vår nye podcast Forskningspodden.
Hva skal vi spise for å passe på miljø og klima? PODCAST: Vi hører med noen av landets fremste eksperter om hva vi skal spise for å ta vare på miljøet og klimaet.
Var vi mer miljøvennlige før? PODCAST: Vi snakker med noen av landets fremste eksperter om hva slags forhold vi har til naturen rundt oss, og hvordan det har endret seg.
Podcast: Spør en forsker: Hvor kommer julen fra? Vi reiser tilbake i tid til romerrikets Saturnalia-feiring og til den førkristne juleferingen i Norge for å finne røttene til den moderne julen.
Hva er stress og hvorfor blir vi syke av det? Podcast: Spør en forsker: Vi stresser over mye rart og vi bruker ordet stress om alt fra eksamen og julestria til alvorlige ting som sorg. Men hva er egentlig stress? Og hva skal til for å bli syk av det?
Podcast: Spør en forsker: Hvorfor er det så vanskelig å gå ned i vekt? De fleste nordmenn har overvekt eller fedme. Hvorfor klarer vi ikke å gå ned i vekt? Og hvordan behandler vi barn med fedme og overvekt? Vi spør noen av landets fremste forskere. Her kan du høre hva de svarer.
Podcast: Spør en forsker: Hvorfor drømmer vi om helt hverdagslige ting? Drømmene våre kan være kjedelige eller helt spektakulære, men forskerne aner egentlig ikke hva vi skal med dem.