USAs eldste fugl seiler videre

60 år er ingen alder for albatrossen Wisdom på Midwayøyene i Stillehavet. Hun er fortsatt sprek, og legger fortsatt egg.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Albatrossen Wisdom er eldste fugl i USA, så langt forskerne vet. Bildet viser den spreke 60-åringen med årets unge. (Foto: John Klavitter, US Fish & Wildlife Service) For opphavsrett, se her.
Albatrossen Wisdom er eldste fugl i USA, så langt forskerne vet. Bildet viser den spreke 60-åringen med årets unge. (Foto: John Klavitter, US Fish & Wildlife Service) For opphavsrett, se her.

Wisdom ble ringmerket for første gang så langt tilbake som i 1956. Siden da har hun slitt ut fem merkebånd.

Første gang hun ble merket, lå hun på et egg. Nå, mer en femti år seinere, er hun observert med en unge. Det melder det amerikanske US Geological Survey (USGS) i en pressemelding.

I 1956 må Wisdom ha vært minst var fem år gammel, siden det er det tidligste denne arten legger egg. Noen venter imidlertid til de er åtte eller ni år gamle.

Dette betyr at hun i dag er minst 60 år, og mest sannsynlig eldre.

Sprek og produktiv

Midwayøene i Stillehavet er nordamerikansk territorium. Den høye alderen gjør den spreke 60-åringen til den eldste fugl i USA som forskerne kan dokumentere alderen på.

Det ser ikke ut til at Wisdom vil folde sammen vingene for godt med det første.

- Hun ser strålende ut, sier Bruce Peterjohn fra USGS Patuxent Wildlife Research Center.

- Man blir målløs av å tenke på at hun fortsatt kan lykkes med å få fram unger selv om hun er over 60, legger han til i pressemeldingen.

Hun ble oppdaget for noen uker siden i verneområdet Midway Atoll National Wildlife Refuge.

Flyr langt

Et ringmerkingsprogram i regi av USGS i USA og Candian Wildlife Service har til sammen merket 64,5 millioner fugler av alle slag i Nord-Amerika siden oppstarten i 1920.

Ingen av de merkede fuglene som er funnet igjen har Wisdoms alder.
Wisdom tilhører Phoebastria immutabilis, en art som seiler over store deler av det nordlige Stillehavet etter mat.

De legger kun ett egg hver sesong, og det tar nesten et helt år før ungen er klekket, oppfostret og ute av reiret. Etter et vellykket rugeår tar foreldrene gjerne en velfortjent pause.

Forskerne vet imidlertid at Wisdom lå på reiret i 2006, 2008, 2009 og 2010.

Mange avkom

De vet ikke hvor mange unger Wisdom har fått, men basert på antall produktive år kan hun ha sendt så mange som 30 til 35 fjærkledde små på vingene.

Generelt har eldre mødre større sjanse enn yngre til å få fram levedyktige unger, så ungeflokken kan være større.

Albatrosser danner livslange par, men forskerne kan ikke si om Wisdom har hatt én makker hele livet, eller om hun har hatt flere.

Wisdoms art flyr mil etter mil over havet hvert eneste år, på jakt etter fiskeegg og blekksprut. Wisdom kan med sin høye alder ha tilbakelagt 100 000 mil så langt.

Bestanden av P. immutabilis er i likhet med mange andre arter av albatross truet.

Miljøgifter, bifangst i kommersielt linefiske, forsøpling av verdenshavene og invasjon av rotter og andre landdyr på hekkeplassene er de største truslene.

Powered by Labrador CMS