Hvorfor hester får løse biter i ledd

Osteochondrose, såkalte "løse biter i ledd", er en vanlig sykdom blant norske hester, uten at vi vet nøyaktig hva den skyldes. Nytt doktorgradsarbeid konkluderer med at svikt i blodtilførselen til vekstbrusk kan føre til at det oppstår osteochondrose.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Veterinær Kristin Olstad ved Hesteklinikken på Norges veterinærhøgskole står bak avhandlingen.

Osteochondrose er en sykdom som kan ramme mennesker og en rekke dyrearter slik som hest, ku, gris og hund.

Arvelig lidelse

Sykdommen er spesielt vanlig blant norske hester, særlig norske varmblodstravere. Den kan føre til dannelse av løse biter i ledd. Disse bitene kan gi irritasjon i leddet slik at det sveller opp og hesten blir halt.

Sykdommen behandles vanligvis ved å operere ut de løse bitene, en prosedyre som er forbundet med risiko for hesten og merkostnad for eieren.

Osteochondrose er arvelig, og hester kan derfor bli utestengt fra avl hvis sykdommen blir oppdaget under røntgenundersøkelse i forbindelse med kåring.

Osteochondrose oppstår i vekstbrusk

På 1970-tallet ble det slått fast at sykdommen oppstår i den såkalte vekstbrusken. Vekstbrusk er et spesialisert vev som bare finnes i kroppen før skjelettet har nådd voksen størrelse.

I mange år har man ment at brusk er et avaskulært vev, det vil si vev uten egen blodtilførsel.

Olstad og forskergruppen ved Hesteklinikken har nå derimot påvist og beskrevet en rikelig blodtilførsel som løper i såkalte karkanaler inne i vekstbrusken.

Blodtilførselen er imidlertid tidsbegrenset, og når det gjelder haseleddet, forsvinner den ved cirka 2 måneders alder. Dette forklarer hvorfor blodtilførselen til brusken i liten grad har vært beskrevet tidligere.

Sammenheng

"Kristin Olstad og hesten Sand I Love."

Gjennom undersøkelser i mikroskop påviste Olstad og forskergruppen en sammenheng mellom de tidligste stadiene av osteochondrose og en svikt i blodtilførselen til vekstbrusk.

Gjentatte ganger under utviklingen tvinges karkanalene til å krysse fra beinvev over i vekstbrusk. Undersøkelsene viste at blodårene inne i karkanalene sviktet i det området der de krysset fra solid beinvev over i mykere vekstbrusk.

Olstad og forskergruppen fant at når blodtilførselen sviktet, så døde bruskcellene rundt karkanalene, da de ikke lenger fikk den tilførselen av oksygen og næring de var avhengige av.

Sprekke opp og løsne

Små områder med død vekstbrusk ble stående igjen som svakhetspunkter under leddflaten.

Ved belastning kunne så disse områdene sprekke opp og løsne slik at det oppstod løse biter i leddet.

Kristin Olstad disputerte 29. februar 2008 for graden Philosophiae Doctor ved Norges veterinærhøgskole med avhandlingen sin, som har tittelen “Cartilage Canals in the Pathogenesis of Osteochondrosis in Horses.”

Powered by Labrador CMS