- Det har lenge har vært kjent at det å dyrke tomater i Spania og sende dem derfra til Sverige, medfører mye mindre utslipp av CO2, enn å produsere tomatene i Sverige, sier Dosent Helge Virum ved Høgskolen i Vestfold.
- Gulrøtter som spises i Sverige gir mye mindre utslipp når de dyrkes i Sverige enn i Spania, sier han.
Tabellen viser hvor mye utslipp de ulike leddene i prosessen står for i de to landene.
Vare
Gulrot
Gulrot
Tomat
Tomat
Produksjonsland
Sverige
Spania
Sverige
Spania
Transport
70
270
68
300
Lagring
100
240
38
67
Dyrking
79
87
3800
230
Prod. av gjødsel
28
27
47
200
Totalt
277
624
3953
797
Tabellen viser CO2-utslipp ved produksjon og distribusjon av grønnsaker på det svenske markedet, oppgitt i gram CO2 per kg distribuert vare (Garnett 2003).
På lengre sikt er det klart at vareproduksjonen og logistikksystemene må forandres.
I dag blir varianter av mange varer, som tidligere ble laget og konsumert lokalt, laget i hver sin spesialiserte fabrikk.
Mye produseres i lavkostland, og ofte er det slik at ulike deler av ett enkelt produkt produseres i ulike deler av verden, nemlig der kostnadene er lavest.
Dette er en av forklaringene på at verdenshandelen har økt 10-15% årlig de siste 30-40 årene.
Arbeidet videre vil omfatte mange ulike elementer som alle tar sikte på å redusere CO2-utslippene.
Det dreier seg om alt fra produksjon nærmere forbrukeren, CO2-klausuler i innkjøpsavtaler, logistikksystemer som er mindre transportintensive, mindre “Just in time”-leveranser, og mer lagring og transportløsninger med minimale CO2-utslipp og videreføring av Supply Chain Management (SCM).