Stor verdi for lite språk

Halvparten av verdens 6000 språk vil forsvinne i løpet av de neste hundre årene, tror Unesco. En fersk doktoravhandling ved Universitetet i Oslo bidrar til å sikre fortsatt eksistens for ett av dem.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– I hvert eneste språk ligger det uvurderlig kunnskap om oss mennesker, måten vi tenker, lever og formidler oss på, sier stipendiat Binyam Sisay Mendisu.

Et bitte lite etiopisk språk danner grunnlaget for hans ferske doktorgradsavhandling ved UiO. 

29. august disputerte han med avhandlingen Aspects of Koorete Verb Morphology - om grammatiske forhold innenfor koorete, et språk som snakkes av en minoritetsbefolkning på litt over hundre tusen mennesker i den sør-vestlige delen av Etiopia.

Miniatyrspråk

Etiopia har med sine nær 75 millioner innbyggere Afrikas nest største befolkning. Innenfor landegrensene tales det nærmere nitti ulike språk.

– Over sytti prosent snakker ett av de tre største etiopiske språkene. I den andre enden finnes det språk som snakkes av færre enn ti mennesker, sier Binyam.

Ifølge etiopisk skikk foretrekker han at vi bruker fornavnet. Han kan fortelle at de fleste afrikanske språk kun er talte – altså ikke skriftsspråk.

En nøkkel til bevaring

– Det viktigste kriteriet for bevaring av språk er å tilrettelegge for at det kan bli formidlet skriftlig. Til det trenger man en grammatikk, forteller stipendiaten.

I avhandlingen har han studert grammatiske mønstre og andre særtrekk ved språket med særlig vekt på verbstrukturen.

– Siden koorete ble utviklet til et skriftspråk for rundt ti år siden, blir det ikke lenger regnet for å være blant de mest truede, forklarer stipendiaten.

– Mitt håp er at denne avhandlingen vil kunne fungere som en nyttig bakgrunn for de som underviser i språket ved lokale skoler og høyere utdanningsinstitusjoner, sier Binyam.

Fornøyde

Han forteller at mange koorete-talende etioperne han snakket med i løpet av arbeidet undret seg over hvorfor et universitet i Europa interesserte seg for språket deres.

– Samtidig uttrykte de glede over at språket er blitt gitt mulighet til å leve videre, sier Mendisu.

Lenke:

Verdens første doktorgrad på etiopisk minoritetsspråk - pressemelding om avhandlingen

Powered by Labrador CMS