Annonse

Digre gjedder gir vanntrøbbel

Å fiske ut store kannibalgjedder kan gi renere vann og færre miljøgifter hos både smågjedder, mort og abbor.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Ikke gjort på en dag. I hele fire år har Chhatra Mani Sharma studert vannmiljø og problemene kannibalgjeddene lager i Årungen. (Foto: UMB)"

Det viser resultater av en doktorgradsavhandling ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB).

Store gjedder = trøbbel

Ved å fiske ut store gjedder kan man endre dynamikken totalt i et fiskesamfunn, og både bidra til renere vannkvalitet og færre miljøgifter i fisken.

Chhatra Mani Sharma har de siste fire årene studert betydningen av toppredatorer i fiskesamfunn, ved å manipulere bestandene i innsjøen Årungen i Akershus.

Store gjedder i innsjøen ble utsatt for hardt fiske, og virkningene i vannøkosystemet lot ikke vente lenge på seg.

Endret bestandsstruktur

- Smågjeddene fikk en langt høyere overlevelse da kannibalgjeddene ble fjernet, forteller Chhatra.

- Vi satte garn gjennom hele året, og fisket ut gjedder over 65 cm. Antallet smågjedder økte signifikant.

- Dette tyder på at bestandsrekrutteringen i innsjøen er sterkt styrt av kannibalisme, forteller den nepalske studenten.

Samtidig med de økte fangstene av smågjedde gikk antallet mort ned, mens hyppigheten av stor abbor gikk opp i garnfangstene.

Dietten bestemmer sikten

Årungen er en innsjø med stor tilførsel av næringssalter, noe som skaper gode vekstvilkår for alger. Algene bidrar til lite siktedyp i vannet, og dårlig vannkvalitet.

"Gjedde."

- Fisk påvirker både direkte og indirekte mengden algespisende plankton i vannmassene, forteller Chhatra.

Resultatene viste at dietten til mort og abbor endret seg i takt med utfiskingen av kannibalgjedda. Mort og abbor fikk nemlig et signifikant økt inntak av dyreplankton i dietten.

- Stor abbor spiser mort, og mort regnes ofte som en litt problematisk fiskeart. Mort spiser nemlig dyreplankton, og dyreplankton spiser planteplankton.

- Mort frigjør dessuten fosfat ved å spise det organiske bunnsedimentet. En reduksjon av mengden mort vil derfor bidra til å gi bedre vannkvalitet, understreker doktorgradsstudenten.

Miljøgiftinnholdet i fisk ble lavere

Innholdet av miljøgifter i stor fiskespisende fisk er ofte høyt, fordi miljøgiftene hoper seg opp øverst i næringskjeden.

Resultatene til Chhatra viste at kvikksølvnivåene hos både gjedde, mort og abbor sank signifikant etter utfiskingen av kannibalgjedda.

- Økte individuelle vekstrater hos de tre undersøkte fiskeartene har trolig ført til en “biofortynning” av kvikksølvinnholdet, forteller Chhatra.

Også nivået av klororganiske miljøgifter i fisk gikk kraftig ned.

- I 2006 lagde vi gjeddekaker av fangsten vår, og det smakte skikkelig godt. Vi trengte ikke å tenke på miljøgiftene i gjeddekakene det året, smiler studenten.

Langsiktig arbeid er avgjørende

- Toppredatoren har en betydelig effekt på hele økosystemet i Årungen, med både renere vann, bedre vannkvalitet og lavere miljøgiftinnhold i fisk som konsekvens av god forvaltning, konkluderer Chhatra

Men fisket i Årungen har ikke fortsatt etter doktorgradsstudiet, så de store kannibalgjeddene er nok på vei tilbake. Han nevner flere steder i både Sverige og Danmark hvor vellykket forvaltning har ført til restaurering av forurensede innsjøer.

"Chhatra Mani Sharma (38)."

- Det krever mye arbeid for å holde kannibalgjeddene i sjakk over tid, forteller nepaleseren.

Tilbake til Nepal

Chhatra håper å få brukt for kunnskapen sin når han og familien reiser hjem til Nepal. Han forteller om ytterst få liknende prosjekter fra tropiske farvann.

- Jeg håper å bidra til at flere innsjøer kan bli restaurert med denne metoden. Spesielt håper jeg denne metoden kan brukes for å redusere miljøgiftene.

- Men det er selvfølgelig avhengig av fiskeartene og økosystemet i den enkelte innsjø, avslutter Chhatra.

Ås kommune har bidratt økonomisk til analysene av miljøgifter i fisken.

Powered by Labrador CMS