Det viser resultater av en doktorgradsavhandling ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB).
Store gjedder = trøbbel
Ved å fiske ut store gjedder kan man endre dynamikken totalt i et fiskesamfunn, og både bidra til renere vannkvalitet og færre miljøgifter i fisken.
Chhatra Mani Sharma har de siste fire årene studert betydningen av toppredatorer i fiskesamfunn, ved å manipulere bestandene i innsjøen Årungen i Akershus.
Store gjedder i innsjøen ble utsatt for hardt fiske, og virkningene i vannøkosystemet lot ikke vente lenge på seg.
Endret bestandsstruktur
- Smågjeddene fikk en langt høyere overlevelse da kannibalgjeddene ble fjernet, forteller Chhatra.
- Vi satte garn gjennom hele året, og fisket ut gjedder over 65 cm. Antallet smågjedder økte signifikant.
- Dette tyder på at bestandsrekrutteringen i innsjøen er sterkt styrt av kannibalisme, forteller den nepalske studenten.
Samtidig med de økte fangstene av smågjedde gikk antallet mort ned, mens hyppigheten av stor abbor gikk opp i garnfangstene.
Dietten bestemmer sikten
Årungen er en innsjø med stor tilførsel av næringssalter, noe som skaper gode vekstvilkår for alger. Algene bidrar til lite siktedyp i vannet, og dårlig vannkvalitet.
- Fisk påvirker både direkte og indirekte mengden algespisende plankton i vannmassene, forteller Chhatra.
Resultatene viste at dietten til mort og abbor endret seg i takt med utfiskingen av kannibalgjedda. Mort og abbor fikk nemlig et signifikant økt inntak av dyreplankton i dietten.
- Stor abbor spiser mort, og mort regnes ofte som en litt problematisk fiskeart. Mort spiser nemlig dyreplankton, og dyreplankton spiser planteplankton.
- Mort frigjør dessuten fosfat ved å spise det organiske bunnsedimentet. En reduksjon av mengden mort vil derfor bidra til å gi bedre vannkvalitet, understreker doktorgradsstudenten.
Annonse
Miljøgiftinnholdet i fisk ble lavere
Innholdet av miljøgifter i stor fiskespisende fisk er ofte høyt, fordi miljøgiftene hoper seg opp øverst i næringskjeden.
Resultatene til Chhatra viste at kvikksølvnivåene hos både gjedde, mort og abbor sank signifikant etter utfiskingen av kannibalgjedda.
- Økte individuelle vekstrater hos de tre undersøkte fiskeartene har trolig ført til en “biofortynning” av kvikksølvinnholdet, forteller Chhatra.
Også nivået av klororganiske miljøgifter i fisk gikk kraftig ned.
- I 2006 lagde vi gjeddekaker av fangsten vår, og det smakte skikkelig godt. Vi trengte ikke å tenke på miljøgiftene i gjeddekakene det året, smiler studenten.
Langsiktig arbeid er avgjørende
- Toppredatoren har en betydelig effekt på hele økosystemet i Årungen, med både renere vann, bedre vannkvalitet og lavere miljøgiftinnhold i fisk som konsekvens av god forvaltning, konkluderer Chhatra
Men fisket i Årungen har ikke fortsatt etter doktorgradsstudiet, så de store kannibalgjeddene er nok på vei tilbake. Han nevner flere steder i både Sverige og Danmark hvor vellykket forvaltning har ført til restaurering av forurensede innsjøer.
- Det krever mye arbeid for å holde kannibalgjeddene i sjakk over tid, forteller nepaleseren.
Tilbake til Nepal
Annonse
Chhatra håper å få brukt for kunnskapen sin når han og familien reiser hjem til Nepal. Han forteller om ytterst få liknende prosjekter fra tropiske farvann.
- Jeg håper å bidra til at flere innsjøer kan bli restaurert med denne metoden. Spesielt håper jeg denne metoden kan brukes for å redusere miljøgiftene.
- Men det er selvfølgelig avhengig av fiskeartene og økosystemet i den enkelte innsjø, avslutter Chhatra.
Ås kommune har bidratt økonomisk til analysene av miljøgifter i fisken.