Gass fra sort hull forhindrer stjernefødsel

Et sort hull i galaksen M87 spyr ut så mye gass at stjernene tar skade. Litt som et vulkanutbrudd som ødelegger flymotorer, forklarer astronomer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved å observere den røntgenstrålingen som gassen i galaksehopen Virgo sender ut, har Nasa kunnet følge konsekvensene av et utbrudd av energirike partikler fra et sort hull. (Illustrasjon: NASA/Chandra X-ray Observatory)

Da vulkanen under Eyjafjallajökull fikk et utbrudd, ødela det ferien for mange europeere. Da det sorte hullet i midten av M87-galaksen fikk et utbrudd, ødela det for fødselen til flere millioner stjerner.

Det rapporterer ScienceDaily på bakgrunn av bilder blitt med Nasas Chandra X-ray Observatory og NSF-apparatet Very Large Array.

M87-galaksen befinner seg i midten av Virgo-hopen som består av flere tusen galakser. Avstanden til oss er 50 millioner lysår, og det er relativt tett på, ifølge astronomene. Derfor har det sorte hullet i midten av M87 vært perfekt til en studie av hvordan disse kosmiske makulatorene påvirker omgivelsene sine.

De fant at det sorte hullet ikke bare påvirker M87-galaksen, men hele Virgo-hopen på samme måte som et vulkanutbrudd kan påvirke hele jordens atmosfære.

Stjernenes byggemateriale blåst vekk

Virgo-hopen rundt M87 er fylt med varm gass. Når den avkjøles, faller den inn mot galaksens sentrum, hvor den på et tidspunkt blir så kald at gassen kan bli til nye stjerner.

Men stråler av energirike partikler slynget ut fra det sorte hullet løfter opp den relativt kalde gassen og skaper sjokkbølger som blåser gassen vekk sammen med partiklene.

Forskerne involvert i oppdagelsen mener at interaksjonen mellom det kosmiske utbruddet fra det sorte hullet og gasspartiklene minner om den måten Eyjafjallajökull påvirket atmosfæren på jorden.

Her brøt lommer av varm gass gjennom lavaen, noe som skapte sjokkbølger som sendte gassen ut i atmosfæren sammen med mørk aske fra vulkanen.

Også her slynget sjokkbølger gass og partikler fra utbruddet vekk og ut i omgivelsene.

Det sorte hullet renser unna

Den mengden gass som det sorte hullet sprengte vekk fra galaksen, tilsvarer all gass i en radius av 12 000 lysår. Det sorte hullet forhindret dermed at 100 millioner stjerner blir født.

Det utbruddet Nasa observerte, fant sted for 150 millioner år siden, og er basert på bilder tatt over sju dager. I studiet inngikk også data fra ESAs XMM-Newton.

Resultatene vil bli offentliggjort i form av to artikler i tidsskriftet Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Les mer:

hjemmesiden til Nasas Chandra X-ray Observatory

Powered by Labrador CMS