Måneformørkelse ved soloppgang

Tidlig om morgenen fredag 16. mai kan vi oppleve en måneformørkelse mens Solen står opp. Denne morgenen har vi for en kort stund dermed mulighet for å se en formørket måne samtidig med Solen - den ene i øst den andre i vest. Og i mellom ligger vi og skygger!

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Slik vil den delvis formørkede Månen se ut fra et høydedrag i Oslo klokka 04.45 fredag 16. mai. Mot nordøst har Solen da så vidt kommet opp. (Illustrasjon: Astrofysisk institutt, UiO)"

Denne måneden opptrer hele tre ulike formørkelser på himmelen. 7. mai passerte planeten Merkur foran solskiven og laget en mini-mini-formørkelse. 31. mai får vi den største solformørkelsen på nesten 50 år. Men tidlig om morgenen 16. mai får vi en uvanlig måneformørkelse.

Da ligger Jorden, Månen og Solen på linje i verdensrommet, slik at Jorden skygger for Månen. I Norge går Månen ned i sørvest under formørkelsen, samtidig som Solen står opp i nordøst. Dermed får vi bare se en del av formørkelsen. Jo lenger nord vi befinner oss, jo mindre får vi se av den. I Nord-Norge er formørkelsen ikke synlig.

Formørkelsen finner sted rett etter at Månen har vært nærmest Jorden i sin avlange bane. Månen virker derfor uvanlig stor (33,4 bueminutter) og imponerende. Effekten vil forsterkes av at Månen står nær horisonten.

Flere faser

"16. mai inntreffer en total måneformørkelsen som vi kan se deler av fra Norge. Måneformørkelser kan være vakre, slik som denne 9. januar 2001. (Foto: Arne Danielsen)"

Formørkelsen har flere faser. Klokka 03.05 beveger Månen seg inn i halvskyggen fra Jorden. Sett fra Månen skygger Jorden da for en del av solskiven. Dette er ikke synlig for øyet. Først når Månen har kommet et godt stykke inn i halvskyggen klarer vi å se en svak forandring.

Klokka 04.02 begynner Månen å bevege seg inn i helskyggen fra Jorden. Dette er lett synlig og Månen vil se ut som den har “fase”. Klokka 05.14 er hele Månen inne i helskyggen fra Jorden. Formørkelsen er da total.

Her i landet er imidlertid Månen bare oppe aller lengst sørvest på dette tidspunktet. Totaliteten varer i 53 minutter og den aller siste fasen av formørkelsen slutter klokka 08.14, men dette ser vi altså ikke i Norge.

Hvilken farge?

Det er vanskelig å forutsi hvilken farge Månen vil få under formørkelsen. Dette varierer sterkt fra en formørkelse til en annen. Årsaken er at Månen blir belyst av lys som spres gjennom jordatmosfæren langs det som sett fra Månen er jordranden sett.

"Bak jordkloden er det både halvskygge og helskygge. Om vi kunne observert Solen innenfra halvskyggen, ville Solen være delvis formørket av Jorden. Sett fra helskyggen, ville Solen være helt formørkt av Jorden. (Illustrasjon: Trond Erik Hillestad)"


 

Forholdene i atmosfæren langs denne randen bestemmer om formørkelsen blir grå, rødlig, mørk eller lys. Etter store vulkanutbrudd hender det at Månen blir nesten usynlig under formørkelsen. I år med klar luft blir Månen ofte ganske lys, men rødlig.

Langs jordranden er det soloppgang eller solnedgang. Månens farge bestemmes derfor av summen av alle verdens soloppganger og solnedganger.

Sol og måne samtidig

I Sør-Norge står Solen opp før den delvis formørkede Månen går ned. En kort stund er det derfor mulig å se både Solen og den stadig mer formørkede Månen. Atmosfæreforholdene over Norge er med på å bestemme fargen og lysstyrken på Månen under denne formørkelsen.

I Oslo står Solen opp klokka 04.39, mens Månen går ned klokka 04.50. Da er 72 prosent av Månen inne i helskyggen. I Trondheim står Solen opp klokka 04.10 og Månen går ned klokka 04.25. For å kunne se begge objektene samtidig, er det nødvendig å ha meget god sikt og lav horisont i både østlig og vestlig retning.

Les mer…

Mer informasjon om formørkelsen og tabell over tidene da formørkelsen er synlig i Norge finner du på astronomi.no

Powered by Labrador CMS