Nedtelling til himmelfesten

Mai blir den reneste jubelmåned for de som interesserer seg for himmelvelvingen over oss. Astronomiske fenomener står nærmest i kø for å vise seg fram. Rosinen i pølsa er den største solformørkelsen på 50 år.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Solformørkelsen 31. mai 2003 slik den vil fortone seg fra Oslo når den er maksimal."

7. mai kan vi for første gang på 30 år oppleve fra Norge at planeten Merkur passerer foran solskiven, 16. mai er det en total måneformørkelse i deler av landet, mens høydepunktet kommer 31. mai med den største solformørkelsen siden 1954. I disse dager sendes informasjon om fenomenene til alle landets skoler.

På nettstedet astronomi.no finner du mer informasjon om fenomenene, live webcast av Merkur-passasjen og solformørkelsen, og ikke minst: hvordan fenomenene kan sees.

Største solformørkelse på 50 år

Tidlig om morgenen 31. mai opplever vi den største solformørkelsen i Norge på nesten 50 år. I mesteparten av landet dekker Månen drøyt 90 prosent av Solen på det meste, og da vil bare en tynn “banan” av Solen være synlig.

Formørkelsen er synlig i hele landet, og fenomenet kan bli ett av de mest iøynefallende himmelfenomener i Norge i det 21. århundre.

Det vil bli merkbart mørkere, lyset vil få et mystisk sølvaktig preg og flere andre merkelige fenomener vil opptre.

"Solformørkelsen 31. mai er ikke bare den største på nesten 50 år, den kan også bli meget vakker. Sist gang Solen stod meget lavt under en formørkelse, 31. juli 2000, ble dette bildet tatt fra Nord-Sverige. Denne gangen vil formørkelsen på sitt maksimale være over dobbelt så stor. (Foto: Oddleiv Skilbrei)"


 

Formørkelsen er størst på Grønland, Færøyene, Island og lengst nord i Skottland. Værforholdene i disse områdene er som regel ugunstige med mye skyer. Siden Solen dessuten står veldig lavt, er sjansene for å få oppleve fenomenet derfra dessverre små.

I Norge er værforholdene ofte langt gunstigere på denne årstiden. Her er også formørkelsen større enn i land lenger øst og sør. Siden Solen står lavt under formørkelsen, kan den bli blant de vakreste vi har hatt.

Solformørkelse i Frognerparken

Solformørkelsen kan oppleves på et stort arrangement i Frognerparken. Dette er et av de gunstigste områdene i Oslo, og gir dessuten en praktfull ramme rundt formørkelsen. Er været dårlig, vil formørkelsen kunne sees på en storskjerm.

Arrangementet vil tilby en lang rekke ekstraopplevelser fra astronomi og realfagene, informasjon om formørkelsen, og mulighet for å skaffe trygge solformørkelsesbriller. Det blir kikkerter, planetarium, stands og aktiviteter og mye mer.

Det er Norsk Astronomisk Selskap og Institutt for teoretisk astrofysisk ved Universitetet i Oslo som er arrangører for begivenheten i Frognerparken. I tillegg til disse vil blant annet Norsk Romsenter, NITO, NIF og Teno Astro delta med stands.

Powered by Labrador CMS