Annonse

Borende robot på havets bunn

Seabed Rig AS vil ha boreprosessen på havets bunn, og har utviklet en robotisert boreplattform som gjør leteprosessen billigere og mer miljøvennlig.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

3D-modell av den robotiserte, fjernstyrte boreinnstallasjonen.

Petromaks

Petromaks støtter forskningsprosjekter innenfor hele forskningslandskapet, fra grunnforskning på universitetene til innovasjon og anvendt forskning i næringslivet.

Demo 2000 har fokus på uttesting og pilotering av nye norske innovative løsninger for petroleumssektoren og skal være med å gi leverandørene støtte til å få testet ut sin teknologi.

Av totalt 29 nye prosjekter som starter opp hos Demo 2000 i år har 11 hatt støtte fra Petromaks på et tidligere stadium.

Petromaks

Seabed Rig AS har jobbet i tre år for å utvikle en boreløsning som gjør leteprosessen enklere.

Nå er de i gang med å utvikle en robotisert, fjernstyrt boreplattform som kan innstalleres 3000 meter under overflaten, nede på havbunnen.

Plattformen plasseres ned i et modulisert system ved hjelp av et installeringsskip på overflaten. Hele prosessen fjernstyres så fra et skip på overflaten.

Må noe repareres, slipper man å sende folk ned manuelt for å reparere. Kostnadene blir også langt mindre ved at man slipper å engasjere leterigger.

Leteprosessen blir mer miljøvennlig og mindre risikabel ved å bruke robotteknologien.

Et skritt videre

Første delkomponent av riggen er allerede klar. Prototypen av en fullautomatisert og innkapslet rørtang (iron roughneck) i fullskala ble utstilt på Oljemessen i Stavanger tidligere i år.

Det er den første av fem kritiske komponentene som er klar. De andre skal bli ferdige i 2010, og prototypen skal testes ved IRIS.

Slik ser Seabed Rig for seg kontrollrommet som skal styre plattformen på havbunnen.

– Det er en lang vei å gå før teknologien kan kommersialiseres, forteller Lars Raunholt, Daglig leder i Seabed Rig AS.

Neste steg er å gå i gang med testingen og videreutviklingen av de resterende komponentene. Prosjektet vil koste cirka 50 millioner kroner og skal finansiere testing på land før de prøvers ut i basseng. 

– Boreroboten skal ha den samme sikkerheten som ved tradisjonell leteboring, understreker Raunholt.

Veien til nordområdene

Lars Raunholt, daglig leder foran prototypen av den fullautomatiserte rørtangen. Det er den aller første komponentenboreprosessen.

– Vi er positive og ser frem til den første kommersielle havbunnsboringen allerede i 2013, sier Raunholt.

– Vi er faktisk noen av de få i verden som jobber med denne teknologien.

Målet er å bygge opp et solid ingeniørmiljø i Stavanger og bli best på boreteknologi på havbunnen.

– Ser vi fremover, er konseptet vårt ypperlig egnet for nordområdene. Ved å ha hele boreprosessen på havets bunn slipper man store overflaterigger og problematikken rundt is og hardt vær.

 – I fjern fremtid skal hele boreanlegget styres fra land.

– Like sikkert, mye rimeligere og med null utslipp, avslutter Raunholt.

Powered by Labrador CMS