Annonse

Spiseforstyrrelser gir dårlige tenner

Personer med spiseforstyrrelser har ni ganger høyere risiko for etseskader på tennene enn andre.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En studie fra Universitetet i Bergen (UiB) gir tannleger forskningsmessig belegg for mistanke om spiseforstyrrelse ved selvopplevd dårlig tannhelse.

Kliniske undersøkelser viste at pasienter med spiseforstyrrelser hadde ni ganger så høy risiko for etseskader på tennene i forhold til kontrollgruppen.

– Funnene bør føre til at alarmen går hos tannleger når de oppdager unormal dårlig tannhelse hos unge personer. Tannlegen bør ta mistanke om spiseforstyrrelser opp med pasienten og henvise til videre oppfølging i helsevesenet, sier førsteamanuensis Ann-Karin Johansson, ved Institutt for klinisk odontologi ved UiB.

Høy risiko

I løpet av ett år undersøkte Johansson 54 pasienter som fikk medisinsk behandling for spiseforstyrrelser. Forskerne undersøkte tennene til pasientene, som leverte spørreskjema underveis.

Forskerne fant blant annet at pasientene hadde:

  • 4 ganger så høy risiko for tannproblemer
  • 14 ganger så høy risiko for brennende tunge
  • 10 ganger så høy risiko for å rammes av sprukne lepper
(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Innen gruppen med spiseforstyrrelser har pasienter med overspising og oppkast seks ganger så høy risiko for selvopplevd dårlig tannhelse og klinisk registrerte etseskader enn pasienter uten spiseforstyrrelser.

Resultatene er publisert i tidsskriftet European Journal of Oral Science.

God hjelp

Undersøkelsen viste at jo lenger man hadde spiseforstyrrelser, dess større problemer hadde man. Men det er mulig å få hjelp.

– Mange pasienter nekter for at de har spiseforstyrrelser. Dersom tannlegen har mistanke om spiseforstyrrelse bør man ta det opp med pasienten eller med pasientens foreldre på en forsiktig måte.

– Det er viktig å informere om at det finnes god hjelp å få hos fastlege og psykolog og at forebyggende tannbehandling er viktig, sier Johansson.

Ann-Karin Johansson mener at det er viktig at tannleger følger opp mistanke om spiseforstyrrelser hos pasienter med unormal tannhelse. (Foto: Privat)

Referanse:

Ann-Katrin Johansson m.fl.: Eating disorders and oral health: a matched case–control study, European Journal of Oral Science, Volume 120, Issue 1, pages 61–68, February 2012, 10.1111/j.1600-0722.2011.00922.x.

Powered by Labrador CMS