UMB har utviklet er ny type rørkutter som hindrer deformasjon av rør og sikrer jevne kutt, uten behov for videre etterbehandling. Rettigheten til denne oppfinnelsen er søkt patentert og kommersialisert gjennom UMB- miljøet, sammen med norsk industri.
Universitetet for miljø- ogbiovitenskap
Knut WernerAlsénInformasjonsrådgiver
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
-Dette er den første kommersialiseringen UMB har gjort etter at arbeidstakeroppfinnelsesloven trådet i kraft. For oss er dette et godt eksempel på at prosessen fra ide til marked har fungert som det skal, sier Bjørn Brenna leder av Konstruksjonsverkstedet ved Institutt for matematiske realfag og teknologi (IMT).
- Dessuten viser denne oppfinnelsen at UMB har et aktivt og konkurransedyktig teknologisk miljø på Ås, sier Brenna, som sammen med konstruktør Håkon Raddum har stått sentral i utviklingen av rørkutteren.
Rørkutteren er enkel, kan betjenes av én person og veier kun 20 kg. Kutteren skal kunne opereres med batteridrill. Konstruksjonen har et drivsystem som gjør den kompakt, er laget i rustfritt stål og aluminium, med en kniv sikrer PEH-rør opp til ø 315 med jevne kutt og altså uten behov for videre bearbeiding.
Bedriften Normeka AS har forhandlet seg fram til lisensavtale med UMB og er godt fornøyd.
- Rørkutteren er svært interessant, og produktet passer godt inn i vår eksisterende maskinpark. Dessuten vil kutteren forbedre prosessen ute hos andre brukere, noe som vil spare både tid og penger, sier Sigurd Nilsen, daglig leder ved Normeka AS.
Normeka AS skal produsere rørkutteren på lisens og skal distribuere produktet gjennom Georg Fischers kanaler.
- Lisensavtalen UMB har gjort med Normeka A/S gir UMB muligheter for videre utvikling og samarbeide. Dette er også et godt eksempel for oss internt på universitetet, sier Eli Næss som jobber ved UMBs Næringslivskontor.
- Vårt oppdrag er å finne fram til gode ideer som oppstår blant forskerne og kommersialisere disse, og det er noe vi har gjort i dette tilfellet. Rørkutteren er også et eksempel vi bruker når vi presenterer oss for det øvrige forskermiljøet ved universitetet.
- UMB brukte nøyaktig et år fra den endelige prototyp var ferdig til lisensavtalen var på plass, forteller Næss.