Helsedirektoratet anbefaler alle kvinner å ta folsyre når man planlegger en graviditet. Forsker mener kvinner som tar epilepsimedisin bør ta folsyre uansett.  (Foto: Shutterstock / NTB Scanpix)
Helsedirektoratet anbefaler alle kvinner å ta folsyre når man planlegger en graviditet. Forsker mener kvinner som tar epilepsimedisin bør ta folsyre uansett. (Foto: Shutterstock / NTB Scanpix)

Tilskudd av folsyre kan hindre autistiske trekk hos barn

Forsker oppfordrer kvinner som tar epilepsimedisin til å ta vitamintilskudd regelmessig. Folsyre kan hindre autistiske trekk hos barnet dersom kvinnene blir gravide.

Publisert

Blant forskere har det lenge vært kjent at inntak av folsyre under graviditet reduserer risikoen for at barnet skal få en diagnose i autismespekteret. Vitaminet reduserer også risikoen for at barn skal få ryggmargsbrokk.

På grunn av dette anbefales alle kvinner som er gravide eller planlegger graviditet å ta et lavt tilskudd av folsyre.

– Vitaminet folsyre er sentral i dannelsen av nye celler, og er derfor spesielt viktig i svangerskapet. Det er avgjørende blant annet for hjerneutviklingen, forklarer forsker ved Universitetet i Bergen, Marte Helene Bjørk.

Legemidler mot epilepsi, såkalt antiepileptika, reagerer med opptaket av folat og stoffskiftet på en måte som gjør at tilgjengelig folat i kroppen blir lavere. Derfor anbefales kvinner som bruker epilepsimedisin å ta ekstra tilskudd av folsyre før og under svangerskapet.

Forskerne har likevel ikke visst hvordan inntaket av folsyre under svangerskapet hos mødre som også bruker epilepsimedisin påvirker risikoen for autisme hos barnet.

Seks til åtte ganger forhøyet risiko

Bjørk og hennes kolleger har analysert nivåer av folat og antiepileptika i blodet fra 229 graviditeter der moren brukte medisiner mot epilepsi. De hentet informasjon om mødrene fra den kjente Mødre og Barn-undersøkelsen (MoBa) i Norge.

Marte Helene Bjørk er postdoktor ved Klinisk Institutt 1 på Universitetet i Bergen. (Foto: Privat)
Marte Helene Bjørk er postdoktor ved Klinisk Institutt 1 på Universitetet i Bergen. (Foto: Privat)

De har også analysert spørreskjemaer fra over 100 000 mødre, hvorav 629 hadde epilepsi. Mødrene har blitt bedt om å svare på spørreskjema for diagnostisering av autisme hos barnet ved 18 måneder og i treårsalderen.

– For kvinner som bruker medisiner mot epilepsi, og ikke tok tilskudd av folsyre, var risikoen for autisme hos barnet seks ganger høyere ved halvannet års alder og åtte ganger høyere ved treårsalder, sier forskeren. 

Da sammenligner hun med kvinner som tok medisiner mot epilepsi under svangerskapet, men som også tok folsyre.

Anbefaler epileptikere som kan få barn å ta folsyre

Norske myndigheter anbefaler alle kvinner som planlegger å bli gravide å ta et tilskudd på 0,4 milligram folsyre forut for graviditeten og i inntil tolv uker ut i svangerskapet.

Bjørk mener at funnene indikerer at alle kvinner som kan få barn og som går på epilepsimedisin bør ta en lav dose av folsyre for sikkerhets skyld:

– Kvinner med epilepsi blir oftere enn andre gravid uten at det er planlagt på forhånd. På grunn av den forhøyede risikoen for at barnet kan få autistiske trekk dersom man går på epilepsimedisin under svangerskapet, bør alle kvinner som går på epilepsimedisin og som kan bli gravide, ta folsyre. Også uavhengig av om de planlegger en graviditet eller ei, mener Bjørk. 

– Dersom kvinner med epilepsi derimot planlegger å bli gravide, bør de bruke fire milligram folsyretilskudd fra de slutter på prevensjon og i første trimester. Deretter kan dosen reduseres til 0,4 milligram igjen.

Referanse:

Marte Bjørk m.fl: Association of Folic Acid Supplementation During Pregnancy With the Risk of Autistic Traits in Children Exposed to Antiepileptic Drugs In Utero. JAMA Neurol, 2017. DOI:10.1001/jamaneurol.2017.3897. Sammendrag.