Menn får fødselsdepresjoner

Det er ikke bare kvinner som får depresjoner i forbindelse med fødsler. Dansk forskning viser at menn har det enda verre.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Omlag 4 000 danske menn rammes årlig av fødselsdepresjoner, noe som utgjør oppunder åtte prosent av nybakte fedre hos broderfolket. Det viser en nylig avsluttet studie ved Rigshospitalet, som tar for seg fedrenes tilknytning til sine spedbarn.

Det blir betraktet som overraskende at så mange menn får psykiske problemer når de får barn.

Flere år med depresjoner

Menn som rammes av fødselsdepresjoner har søvnproblemer, magesmerter, skyldfølelse, samt blir kvalme og har vanskeligheter med å konsentrere seg om for eksempel å lese avisen. En fødselsdepresjon kan vare fra en måned til flere år, og kan i enkelte tilfeller ende som jevne nedturer.

Tidligere regnet man med at det kun var kvinner som fikk slike psykiske plager i forbindelse med fødsler.

Menn deltar mer

Sjefpsykolog Svend Aage Madsen ved Rigshospitalet har forsket på fedre, og han mener at problemet har oppstått og steget i takt med at fedre deltar mer under og etter fødselen.

Madsen forteller videre at menn har kraftigere fødselsdepresjoner enn kvinner, fordi menn har større problemer med å sette ord på sine følelser og er mindre tilbøyelige til å søke hjelp hos psykolog.

Må være oppmerksomme

Psykolog Kirsten Lindved, som er leder av pasientforeningen GAIA-instituttet, sier at hun kjenner til problemet. Lindved mener personalet på fødeavdelingene må bli mer oppmerksomme på fedrenes reaksjoner.

Lenker

Rigshospitalet
Gaia-instituttet

Powered by Labrador CMS