Alkohol har som følge av økt kjøpekraft blitt billigere i Norge relativt sett. Det registrerte salget av alkohol har økt med nesten 50 prosent fra 1990 til i dag.
I 2009 stod pappvin for 55 prosent av den solgte vinen i Norge, målt i volum. (Foto: SIRUS/Nye bilder)
Men, ikke alle typer alkoholrelaterte problemer har økt like mye som forbruket.
– Den kontrollpolitikken for alkohol er blitt noe svekket i denne perioden.
– Likevel bør økningen i alkoholforbruk ikke minst ses i lys av den betydelig økte kjøpekraften, som har gjort alkohol relativt billigere for forbrukerne, sier SIRUS-forsker Ingeborg Rossow.
Pappvin
Hoveddelen av økningen i salget av alkohol skyldes at salget av vin er mer enn fordoblet de siste 20 årene.
Mesteparten av denne økningen kan knyttes til den sterke veksten i salget av pappvin, som ble innført på det norske markedet i 1988.
I 2009 stod pappvin for 55 prosent av den solgte vinen i volum.
– I tillegg kan vinjournalistikk i media ha hatt betydning, sier Rossow.
Alkoholrelaterte problemer
Til tross for den betydelige økningen i forbruk, ser man ikke en slik økning i alle indikatorer på alkoholrelaterte problemer.
Det er en økning i henvendelser for behandling av alkoholproblemer og en økning i sykehusinnleggelser med alkoholrelaterte diagnoser.
På den annen side har alkoholrelaterte dødsfall gått noe ned i denne perioden, mens indikatorer på akutte og sosiale problemer knyttet til alkohol ikke har noen klar trend.
Ingeborg Rossow. (SIRUS/Nye bilder)
– Det er flere mulige forklaringer på disse sprikende trendene i indikatorer på alkoholrelaterte problemer, sier Rossow.
– Dels kan det tenkes at de målene vi bruker på alkoholrelaterte dødsfall i stadig mindre grad fanger opp omfanget av slike dødsfall.
– En annen mulig forklaring kan være at fordi forbruksveksten hovedsakelig er i form av økt vinforbruk, er sammenhengen mellom forbruk og akutte og sosiale problemer blitt mindre sterk, sier Rossow.
Referanse:
Ingeborg Rossow: “Challenges in an affluent society”, Nordic Studies on Alcohol and Drugs, 5, 2010, s. 449-463.