Over 80 prosent av norske eliteskiløpere mener at landslaget har tilgang til bedre ski enn konkurrerende nasjonale langrennsløpere. Hver annen eliteløper mener dessuten at skiene avgjør resultatet mellom løpere på omtrent samme nivå. Da blir det vanskelig for utfordrerne å bryte gjennom til elitesjiktet.
Høgskolen i Nord-Trøndelag
Anne SigridHaugsetrådgiver og forskningsformidler, Trøndelag Forskning og Utvikling
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Forskerne Nils-Fredrik Rønbeck fra Høgskolen i Finnmark og Nils Olof Vikander fra Høgskolen i Nord-Trøndelag har gjennomført en omfattende studie blant i overkant av 100 av de beste langrennsløperne i henholdsvis Norge og USA. Skiløperne ble blant annet spurt om hvor mye kvaliteten på skiene betyr for prestasjonene, og om tilgangen til de beste skiparene er lik for alle.
Topp ski til landslaget
- Når åtte av ti løpere mener at landslaget har tilgang til bedre ski enn konkurrentene, viser det at løperne selv opplever at det er en stor barriere å bryte før en tar skrittet opp på elitenivå. Topp ski gjør det lettere å forsvare plassen sin på laget når en først har kommet dit, mener forskerne Rønbeck og Vikander.
Det er bred enighet i langrennsporten om at cirka 80 prosent av konkurranseskienes funksjonelle kvalitet ligger i faktorer som bestemmes fra skifabrikken. De siste 20 prosentene kan løperen og smøreteamet selv påvirke, gjennom struktursetting og smøring.
Urettferdig for utfordrerne
- Langrennsløperne opplever naturlig nok dette som urettferdig. Utfordrere utenfor landslaget kan være like gode skiløpere uten at de får den samme muligheten til å vise det på grunn av dårligere ski, sier Nils Olof Vikander.
Langrennsløperne fra USA var enda mer overbevist om at de beste skiene er forbeholdt landslaget. Hele ni av ti svarte at de opplevde at det var slik. Tre av fire amerikanske langrennsløpere mente at skiene var avgjørende for resultatet mellom omtrent like gode løpere.
Ulik skikultur
- En annen interessant forskjell er dessuten at 67 prosent av amerikanerne mente at mangel på skiservice hadde begrenset karrieren deres. Av nordmennene var derimot bare 11 prosent av samme oppfatning, framholder de to forskerne.
Rønbeck og Vikander tror forskjeller i de to landenes skikultur kan være noe av grunnen til dette. I Norge har også løpere på noe lavere prestasjonsnivå tilgang til god skiservice.
God på smøring og skivalg
Langrennsløperne i undersøkelsen ble også spurt om de selv var i stand til å velge riktig glider, festesmurning, rett skipar og korrekt struktur i skisålen for ulike føreforhold.
- Også her var svarene ulike. Mange fler av nordmennene enn amerikanerne mente at de hadde bra kontroll på festesmurning og valg av riktig ski. Amerikanerne var imidlertid betydelig mer sikre enn nordmennene på å kunne velge beste sålestruktur, utført både per maskin og for hand. Dette uttrykker ulike fokus i de to skikulturene, og forklarer blant annet noe av den norske dominansen i klassisk langrenn, sier Vikander.
Må erkjenne urettferdigheten
Forskerne mener at utfordringen for langrennsporten i framtida vil bli å sikre mer lik og rettferdig tilgang til gode langrennski.
- Men først og fremst må vi akseptere og ta inn over oss at langrennsløperne faktisk lider under urettferdige konkurranseforhold på grunn av tilgangen på ski, konkluderer Nils-Fredrik Rønbeck og Nils Olof Vikander.
Forskningen deres ble nylig publisert i fagboka Science and Nordic Skiing redigert av Vesa Linnamo, Paavo V. Komi og Erich Müller. Boka kom ut på Meyer & Meyer Sportforlag.
Saken er produsert og finansiert av Høgskolen i Nord-Trøndelag - Les mer