Annonse

Trenger du egentlig pulsklokke for å bli en god løper?

SPØR EN FORSKER: Er det egentlig så viktig å følge nøye med på puls og intensitet?

4 av 10 nordmenn har jogget i løpet av det siste året. Bildet er tatt under Oslo Maraton i 2024.
Publisert

Har du blitt bitt av løpebasillen? Da er du ikke den eneste. Ifølge 2024-tall fra SSB oppgir 4 av 10 nordmenn at de har jogget i løpet av det siste året. 

Og mange bruker pulsklokke. På nettbutikken Komplett.no ble det solgt 150.000 pulsklokker i 2024, 15.000 fler enn i 2023. Det forteller Jaan Ivar Semlitsch, daglig leder i Komplett.no.

I fjor skrev løpeprofil Siren Amelia Seiler i løpemagasinet Runner's World at:

«Å forstå konseptet bak intensitetsdistribusjon er grunnleggende i reisen mot å bli en bedre løper, både for nybegynnere og erfarne utøvere.»

Treningen som tidligere kunne gjøres av hvem som helst med et par joggesko liggende hjemme, handler for mange også om analyse av fart, puls og intensitet. 

Men er det så viktig?

Thomas Johansen Losnegard er professor ved institutt for fysisk prestasjonsevne ved Norges Idrettshøgskole.

Styre intensitet

Thomas Johansen Losnegard er professor ved institutt for fysisk prestasjonsevne ved Norges idrettshøgskole. Han har forsket på prestasjonsanalyser, jobbet tett med landslaget i langrenn og undervist i treningslære i 15 år.

Losnegard sier at det kan være viktig å styre intensiteten på treningen, men at det kommer an på hvor mye du trener.

– Når du trener mye, er det viktig å ha et visst forhold til intensitet og nøyaktigheten blir mer relevant enn når du trener lite, sier han.

Han forteller at dersom du ikke styrer intensiteten, så kan du bli dårligere forberedt på det du trener mot, og øktene vil bli dårligere.

– Om du ikke har noen følelser rundt hva du holder på med, kan du for eksempel løpe for fort i starten og gå tom for energi, forklarer Losnegard.

Ulike intensitetssoner gir ulikt treningsutbytte.

Bare ett av verktøyene

Puls er et uttrykk for hvor fort hjertet slår. Pulsen øker når du trener og måles i antall slag per minutt. 

– Når du vet makspulsen din, kan du styre løpetreningen etter den. Vi regner ut pulsintervaller som prosent av makspuls og deler dem inn i fem soner hvor sone 1 er er den laveste intensiteten, og sone 5 er maks intensitet, forklarer Losnegard.

Olympiatoppens intensitetsskala er den som brukes mest i norsk toppidrett.

Puls er bare ett av verktøyene som måler intensitet i løping. Måling av fart og opplevd anstrengelse kan også gi svar om hvor intens en løpeøkt er. 

Vi spør en forsker for deg!

Er det noe du lurer på, send oss en e-post på epost@forskning.no. Vi velger ut de beste spørsmålene og skriver en artikkel der vi spør en eller flere forskere om det du lurer på. Blir ditt spørsmål valgt ut, vinner du også en forskning.no-kopp.

– Derfor kan du bruke puls som verktøy, men du må ikke, sier Losnegard.

Unøyaktige målinger

– En pulsklokke kan være et fint verktøy, men de er ikke så gode å trene med, mener Losnegard.

– Det er sener og bein i håndleddet som gjør at den ikke får helt kontakt med blodgjennomstrømninger og gir derfor unøyaktige målinger, forklarer han.

Losnegard forklarer at dersom du vil ha en nøyaktig måling av puls under økten, må du ty til pulsbelte. 

- Pulsklokker kan være et godt apparat for å pulsen sin på generell basis, men den klarer ikke å følge pulsfrekvensen når den øker og minker fort, presiserer han.

Thomas Johansen Losnegard hevder at pulsklokker ikke gir nøyaktige målinger.

Hvilken intensitet er best?

Ulike intensitetssoner gir ulikt treningsutbytte.

– Jogger du rolig men lenge, herder du beina og forbedrer muskulaturen. Intervaller har god effekt på hjertekapasiteten og er perfekt for folk med en travel hverdag,  sier Losnegard og legger til:

– For de aller fleste, er det viktigste å skape variasjon i treningen. Mange av de beste utholdenhetsutøverene trener med varierende intensitet og får stort utbytte av treningen. 

Professoren understreker at ulike distanser og mål med treningen, vil påvirke hva som gir best utbytte. 

LES OGSÅ

Referanser

  • Olympiatoppen sin intensitetsskala finner du her.
  • Siren Amelia Seiler skriver om intensitetssoner for Runner's World her.
  • Aftenposten om pulsklokker.

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.

Meld meg på nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS