Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Resultatene våre tyder på at du kan klare deg med en lavere dose omega-3 i form av krill enn i form av fiskeolje, sier Stine Ulven, leder for Senter for kontrollerte koststudier.
Hun er ansvarlig for gjennomføringen av et forskningsprosjekt der 115 friske personer mellom 18 og 70 år ble testet over en periode på sju uker:
Én gruppe fikk trankapsler, en annen gruppe krilloljekapsler, mens en tredje gruppe ikke fikk noen form for omega-3-tilskudd.
Testpersonene spiste lite fisk i forsøksperioden, og det ble tatt blodprøver tre ganger av hver deltaker.
– Deltakerne i krilloljegruppen fikk en lavere dose omega-3 enn deltakerne i fiskeoljegruppen. Likevel så vi at mengden omega-3 i blodet økte like mye i de to gruppene, sier Ulven.
Ingen forskjell i helseeffekter
Undersøkelsen viser derfor at både fiskeolje og krillolje er gode kilder til omega-3.
– Vi så ingen forskjell i helseeffekter av fiskeolje og krillolje, konkluderer Ulven.
– Deltakerne i denne undersøkelsen var friske og hadde et normalt triglyseridnivå i blodet. Det kunne være interessant å gjøre et nytt forsøk med deltakere med høyere triglyseridnivå, mener hun.
Triglyserider er en av flere fettforbindelser som finnes i blodet, og for høye triglyseridverdier øker risikoen for hjerte- og karsykdommer.
– Naturlige kilder er best
Det finnes en del forskning som viser at omega-3 er spesielt bra for å beskytte mot hjerte- og karsykdommer.
Det har derimot vært gjort lite forskning på krillolje, selv om krill nå er den store nyheten på kosttilskuddsmarkedet.
Forskningsprosjektet om krillolje er delfinansiert av Aker BioMarine, og i januar i år lanserte selskapet et kosttilskudd med krillolje.
– Jeg synes det er positivt at industrien som produserer kosttilskudd ønsker å dokumentere om det de selger har en effekt eller ikke, sier Ulven.
Selv tar hun verken tran eller krillolje.
– Ved å spise fisk to–tre ganger i uken får man naturlig dekket omega-3-behovet. Fisk inneholder også flere næringsstoffer som mineraler, vitaminer og proteiner, noe du ikke får i deg ved å spise kapsler.
– Men for de som ikke spiser fisk, er omega-3-tilskudd et godt supplement, understreker Ulven.
Annonse
Hun legger til at i tran får du også tilskudd av D-vitamin.
For lite fisk
Kostholdsundersøkelser viser at nordmenn, og spesielt unge kvinner, spiser mindre fisk enn det myndighetene anbefaler.
– Barn, ungdommer og unge voksne spiser vesentlig mindre fisk enn voksne, sier avdelingsdirektør Anne Hafstad ved nasjonalt folkehelsearbeid i Helsedirektoratet.
– Vi oppfordrer folk til å spise mer fisk både til middag og som pålegg, og at man varierer mellom ulike fiskeslag, sier Hafstad.
Bakgrunn:
Saken er produsert og finansiert av Høgskolen i Akershus - Les mer
Det er forskere ved Senter for kontrollerte koststudier på Høgskolen i Akershus som i samarbeid med forskere fra Nofima Mat, Mills DA, Aker BioMarine, Uppsala universitet og Universitetet i Oslo har undersøkt helseeffekten av krillolje og fiskeolje.