Prostitusjon og politikk
I Norge og Sverige oppfattes prostitusjon i stor grad som seksualisert vold, mens man i Danmark ikke problematiserer sexhandelen som et sosialt problem på samme måte.
Norge, Sverige og Danmark hadde inntil nylig nærmest identisk prostitusjonslovgivning og har håndtert prostitusjon likt. Derfor mener sosiolog May-Len Skilbrei ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi ved Universitetet i Oslo at disse nordiske landene er en perfekt sammenlikning.
- Disse landene er like på mange områder, men har noen interessante forskjeller i synet på statens rolle i håndteringen av sosiale problemer.
Alle tre land har hatt en hallikparagraf, en utuktsparagraf og en løsgjengerparagraf som til ulike tider og i ulik grad er blitt rettet mot prostitusjonsmarkedet.
Hallikparagrafen brukes en håndfull ganger i året, mens de to andre ikke har blitt brukt. Utuktsparagrafen gikk i 1999 ut av den danske lovgivningen, mens man i Sverige da fikk inn sexkjøpsloven - forbud mot å kjøpe sex eller å forsøke å gjøre det.
Et sosialt problem?
- I Sverige har man definert prostitusjon veldig klart utad som seksualisert vold. Debatten har gått i 30 år, og kulminerte i en politisk kvinnekoalisjon i 1998, da kvinner på tvers av partigrenser fikk innført sexkjøpsloven, sier sosiologen.
Også i Norge er det ifølge Skilbrei et utbredt syn at prostitusjon er seksualisert vold. Men til tross for at man i Norge har hatt kriminaliseringsdebatter innad i partier og på Stortinget de siste 15 årene, har det ikke endt i et reelt forsøk på kriminalisering.
I Danmark derimot, er det en minoritet som står for det ståstedet, og det settes ikke på agendaen som et sosialt problem på samme måte som i Sverige og Norge. Likevel foregår mye sosialt arbeid der med utgangspunkt i at prostitusjon er seksualisert vold.
Sverige har sterkest motstand
- Hvis man ser på praksis, håndteres prostitusjon ganske likt i Norge, Sverige og Danmark, men det er store forskjeller i hvordan man snakker om det, sier Skilbrei.
Sverige har en sterkere motstand mot prostitusjon enn det de utviser i praksis, mens Danmark sier at dette ikke er et problem, men setter inn omtrent like mye ressurser som Sverige.
- Da er det interessant å se på hvorfor det er så viktig i Danmark å si at dette ikke er et problem, og hvorfor det i Sverige er viktig å si at dette er et enormt problem, sier Skilbrei.
Les hele saken i Apollon.