Sex, løgn og utroskap i fuglenes reir
Det er ikke bare hos oss mennesker at farskapstester avslører betydelige overraskelser. DNA-prøver har avdekket det utsvevende livet til en australsk slektning av gjerdesmetten, og fastslått at det er naboen som stikker av med damene.
I nattens mulm og mørke tror kona hun står i med den kjekke naboen, mens hun egentlig hopper i høyet med naboens pinglete venn. Hjemme i reiret tar mannen heite tak med ei anna tilfeldig dame som fløy forbi.
Machomenn med medhjelpere
Hos superb fairywren, en australsk slektning av gjerdesmetten, er det bare de kjekkeste og sterkeste hannene som får knuffet seg til et eget territorium, hvor de kan bygge reir og få seg dame. Alle de andre fiskebollene må pent ta til takke med å hjelpe reirparet å oppdra de håpefulle.
Hver hann med territorium kan faktisk ha så mye som fire hjelpere surrende rundt i området. Men tro for all del ikke at de ofrer seg; de har nemlig sin egen agenda, melder vitenskapsmagasinet Nature.
Såpeopera
Familielivet er temmelig komplisert, og utroskap er en del av hverdagen. Hunnen har nemlig nattlige eskapader med de kjekke naboene, og sniker seg av gårde til stevnemøter før daggry.
Og hennes velbygde mann er ikke bedre: Han synger av full hals for å tiltrekke seg andre lystne damer fra nabolaget - og jentene strømmer til. Det er nå hans såkalte hjelpere ser sitt snitt. De holder seg tett rundt sin kjekke kamerat, og når dama kommer susende hender det hun blir forvirret i tussmørket, og ruller i halmen med feil fyr.
Mange lausunger
Slik går det altså til at to tredjedeler av ungene en hann oppdrar, ikke er hans egne. Resten er resultat av damas nattlige eventyr, og en fjerdedel av disse har en av pinglene til far. Det er imidlertid ingen grunn til å ha medfølelse med den bedratte ektemannen. Han har like mange lausunger i nabolaget selv.
De svake hannene betaler for seg ved å hjelpe til med å fore ungene, men det er ingen tvil om at man får flere damer ved å ha reir selv. Derfor vil de prøve å karre til seg et territorium så sant de kan. Men det å ha mannlige hjelpere rundt reiret er ikke uvanlig. Rundt 300 fuglearter lever på den måten, men det er slett ikke alle som kan diske opp med tilsvarende utroskapsdrama.
Alt i alt kan man si at de fleste australske gjerdesmettene har like mye snusk på samvittigheten, og dermed fortjener hverandre.