Annonse

Utdannede med sterkt redusert uførerisiko

En 35-åring som kun har fullført grunnskolen har 25 ganger større risiko for å bli uføretrygdet enn en jevnaldrende med fullført mastergrad.  

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Risikoen for å ende opp med uføretrygd avtar dramatisk med økende utdanningslengde.

Sjansen for å bli uførepensjonert med en muskelskjelettdiagnose er 109 ganger større for en med bare grunnskole enn for en med doktorgrad.

Sammenhengen mellom uførepensjon og utdanningsnivå i ulike sykdomsgrupper er analysert av Professor Dag Bruusgaard ved Institutt for helse og samfunn, Universitetet i Oslo og kollegaer.

Resultatene er publisert i Scandinavian Journal of Public Health.

Stressende uten styring

Forskerne peker på at personer med lav utdanning har ofte en stressende jobb med liten mulighet til å styre egne arbeidsoppgaver.

Fleksibilitet på arbeidsplass er større for en person med høy utdannelse, slik at det er lettere å tilpasse arbeidsoppgaver i forhold til helseproblemer.

Det kan nesten se ut som om utdanningsnivå er viktigere enn sykdom når det gjelder uførepensjonering, ifølge studien.

- Fokus på å inkludere

- Fokus må være på å inkludere folk med ulik kompetansenivå og funksjonsevne, fremfor å fokusere på helseproblemene til de ansatte, sier Brususgaard.

- Det er også viktig at ungdom som ikke finner seg til rette i dagens videregående skole gis alternative tilbud om å øke sin kompetanse.

Nærmere 11 prosent av Norges befolkning mellom 18-66 år hadde uførepensjon da undersøkelsen ble utført. Muskelskjelettsykdommer er den vanligste grunnen til å bli uføretrygdet.  

Lenker:

Dag Bruusgaard, Lisbeth Smeby and Bjørgulf Claussen
“Education and disability pension: A stronger association than previously found”, Scand J Public Health published online 13 August 2010

Powered by Labrador CMS